Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πτώση έως 85% στις τιμές των χειμερινών κατοικιών στην Αράχωβα και σε άλλες περιοχές

Πτώση έως 85% στις τιμές των χειμερινών κατοικιών στην Αράχωβα και σε άλλες περιοχές
Οι επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εξοχικές κατοικίες σε χειμερινούς προορισμούς ήταν το «ναυάγιο» των κατασκευαστών καθώς χάθηκαν περιουσίες
Πτώση που «αγγίζει» κατά μέσο όρο το 65% και σε πολλές περιπτώσεις φθάνει το 85% καταγράφουν οι τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών στις elite περιοχές του παρελθόντος.
Οι επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εξοχικές κατοικίες σε χειμερινούς προορισμούς ήταν το «ναυάγιο» των κατασκευαστών καθώς χάθηκαν περιουσίες και σήμερα οι προσφερόμενες κατοικίες είναι σε τιμές κόστους.
Τα απούλητα εξοχικά που βρίσκονται σε χειμερινούς προορισμούς ξεπερνούν τα 15.000 με τιμές πλέον ιδιαίτερα ελκυστικές συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
Ταυτόχρονα, αρκετοί κατασκευαστές, οι οποίοι επένδυσαν στον συγκεκριμένο κλάδο, δανειζόμενοι κεφάλαια για την ανέγερση πολυτελών κατοικιών με συνολικό κόστος κατασκευής (μαζί με την αγορά οικοπέδου) άνω των 1.500 ευρώ/τ.μ., βρίσκονται σήμερα πλήρως εγκλωβισμένοι, καθώς η ζήτηση είναι περιορισμένη και δεν συνδέεται  με τις τιμές των  κατοικιών.  
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας E- Real Estates κ. Θεμιστοκλής Ανδρέας Μπάκας υποστηρίζει ότι οι χειμερινοί προορισμοί πρέπει να ενταχθούν σε συμφωνίες με τους tour operator οι οποίοι μπορεί να φέρουν τουρίστες τους χειμερινούς μήνες αξιοποιώντας ταυτόχρονα και την καλοκαιρινή  περίοδο δίνοντας συνδυαστικά πακέτα για όλο το χρόνο.  
Η άνοδος της τουριστικής κίνησης ευνοεί ανάλογα σχέδια.  
Ο κ. Μπάκας εκτιμά ότι οι προσφερόμενες εξοχικές κατοικίες δίνονται σε  τιμές κόστους και σε κάποιες  περιπτώσεις πιο κάτω του κόστους αλλά το ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτό.    

Οι περιοχές που έχασαν τη λάμψη τους ως επενδυτικοί προορισμοί για εξοχική κατοικία   

Αράχοβα: Η «Μύκονος του χειμώνα», ο προορισμός των πλουσίων στην εποχή του εύκολου δανεισμού και της  ταχείας ανοικοδόμησης,  με τους επώνυμους  να αγοράζουν εξοχική κατοικία ή ένα πολυτελές chalet στην Αράχωβα, αναζητούν διέξοδο διαφυγής και ξεπουλούν τα πανάκριβα  σπίτια τους, σε τιμές εξευτελιστικές. Η αγορά έχει υποστεί καθίζηση και οι τιμές να έχουν υποχωρήσει έως 60% ανά τ.μ.
Οι τιμές έχουν καταρρεύσει και προσφέρονται μικρά «παλάτια» προς 1.000 έως 1200 ευρώ το τ.μ. από  3.000 έως 4.500 ευρώ που αγόραζαν στην εποχή της ψεύτικης ευημερίας.
Ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ακινήτων που η αξία τους έχει μειωθεί έως 75%.  
Παράδειγμα: Μεζονέτα 130 τ.μ. σε συγκρότημα κατοικιών στο οροπέδιο Λιβάδι, 2 επίπεδα, ισόγεια, 2 υ/δ, κατασκευή 2009, 2 μπάνια, πέτρινη, παραδοσιακή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, θέα βουνό, η τιμή της  διαμορφώνεται σε 110.000 ευρώ ή 846 ευρώ ανά τετραγωνικό  μέτρο.

Καλάβρυτα: Στα Καλάβρυτα πραγματοποιήθηκε μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα έως το 2008, με σύγχρονες κατασκευές για ξενοδοχεία και ιδιωτικές κατοικίες.
Οι τιμές πώλησης των κατοικιών  σήμερα κυμαίνονται έως 1.200 €/τμ έως 10 ετών, ενώ για παλαιότερα σε πολύ καλή κατάσταση έως 800-900 €/τμ .
Παρόμοια είναι και η εικόνα στη περιοχή Ζαρούχλα όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα Καλάβρυτα κατά 8%-12%.
 
Καρπενήσι: Στην περιοχή του Καρπενησίου, οι τιμές είναι πιο οικονομικές στα χωριά που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο και στην πόλη του Καρπενησίου, ενώ υψηλότερες αξίες καταγράφονται στην περιοχή της Ποταμιάς.
Η πτώση αγγίζει το 38% -45% σε σχέση με το 2008 και οι τιμές κυμαίνονται από 900 €/τμ έως και
1.100 €/τμ από  2.200 €/τμ – 2.500 €/τμ.  

Καϊμακτσαλάν: Τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το 2007-2008 καταγράφεται στη περιοχή του Αγίου Αθανασίου Πέλλας (χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν ) όπου από 3.200 € / τμ σήμερα μια κατοικία 10-15 ετών,  πωλείται  προς  700 € / τμ έως 1.200 € / τμ.
Παράδειγμα: Μεζονέτα 2 επιπέδων 145 τμ , κατασκευής του 2010, 2χιλιόμετρα  από το χιονοδρομικό κέντρο.
Τιμή: 95.000 ευρώ ή 655 ευρώ το τ.μ.

Τρίκαλα Κορινθίας: Μικρότερη σημειώνεται η πτώση στα Τρίκαλα Κορινθίας λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα και τις περιοχές της Πελοποννήσου.
Η πτώση έχει αγγίξει το 40%-45% σε σχέση με το 2007-2008 και σήμερα οι τιμές πώλησης διαμορφώνονται  σε 1.150 € / τμ  από 2.000 € / τμ- 2.250 € / τμ το 2008.

Πήλιο: Ο συνδυασμός βουνό και θάλασσα προσεγγίζει ενδιαφερόμενους που καλύπτουν τόσο τις χειμερινές όσο και τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται στην Πορταριά και τη Μακρυνίτσα όπου οι τιμές κυμαίνονται από 1.300 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.
Τα χωριά με χαμηλότερες τιμές είναι οι Μηλιές, η Βυζίτσα και ο Άγιος Ιωάννης, όπου ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να βρει νεόκτιστα ακίνητα από 1.000 ευρώ/τμ.

Μέτσοβο: Το Μέτσοβο καταλαμβάνοντας την 6η θέση το 2016 καθώς ήταν στους 50 δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς διεθνώς, δεν αντιμετωπίζει μεγάλες απώλειες καθώς οι τιμές δεν είχαν …απογειωθεί.
Το Μέτσοβο παραμένει ένας προσφιλής τουριστικός προορισμός με τη βελτίωση του οδικού δικτύου τους  χειμερινούς μήνες καθώς απέχει μόλις 30 λεπτά από τα Ιωάννινα και 2,5 ώρες από τη Θεσσαλονίκη.
Οι τιμές κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και διαμορφώνονται από 1.000 € / τμ έως τα  1.500 € / τ.μ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης