Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επέστρεψαν τα χαμόγελα στη Wall Street - H καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από το 2011

tags :
Επέστρεψαν τα χαμόγελα στη Wall Street - H καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από το 2011
Επέστρεψαν τα χαμόγελα στη Wall Street - H καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από το 2011
Παρά τη νευρικότητα που επικράτησε σήμερα (16/2/2018) στη Wall Street, οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν την καλύτερη εβδομαδιαία τους επίδοση από το 2011.
Οι τρεις δείκτες «έσβησαν» τα κέρδη τους μετά την είδηση ότι η ειδική επιτροπή υπό τον ειδικό σύμβουλο Robert Mueller κατονόμασε 13 Ρώσους πολίτες και τρεις ρωσικές οντότητες για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.
Ο Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε οριακά κατά 0,08%, στις 25.219,38 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε οριακά κέρδη 0,04% στις 2.732,22 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,23% χαμηλότερα, στις 7.239,46 μονάδες.
Στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα έδειξαν ότι οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιανουάριο του 2018, ενισχύοντας τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα, που είχαν πυροδοτήσει το μαζικό sell-off στις μετοχές πριν από δύο εβδομάδες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μικρότερη αύξηση, κατά 0,6%.
Την ίδια ώρα, οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 0,1% του προηγούμενου μήνα.





Εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα έδειξαν μια επιτάχυνση στις τιμές καταναλωτή και παραγωγού τον Ιανουάριο του 2018, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια άνοδο του πληθωρισμού κατά το τρέχον έτος, πιθανώς πάνω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) για 2%.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed στο να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων από ό,τι έχει εκτιμηθεί μέχρι στιγμής.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπεται να προβεί σε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το 2018, με την πρώτη να αναμένεται κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Χθες, οι δείκτες της Wall κατέγραψαν σημαντική άνοδο, με τον Dow Jones να τερματίζει στο +1,23%, καθώς οι επενδυτές ξεπέρασαν το αρχικό σοκ από τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αν και συνεχίζουν να παρακολουθούν με ανησυχία τις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να παραμένει κοντά σε υψηλά τεσσάρων ετών.
Σήμερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί, στο 2,869%, αν και παραμένει κοντά στα υψηλά τεσσάρων ετών του 2,9% που είχε «αγγίξει» την Τετάρτη (14/2).





Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX ή δείκτης φόβου), στις 19,37 μονάδες.
Ο δείκτης υποχώρησε χθες κάτω από το επίπεδο των 20 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 5 Φεβρουαρίου.





Το ελληνικό ETF GREK υποχώρησε κατά 0,91% στα 10,86 δολάρια.



Οι τρεις δείκτες της Wall έχουν ανακάμψει σημαντικά από τα επίπεδα διόρθωσης που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2018, οι δείκτες είχαν κλείσει σε επίπεδα κατά 10% χαμηλότερα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο.
Οι μέτοχοι των αμερικανικών, εισηγμένων εταιρειών είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από τη φορολογική μεταρρύθμιση του Donald Trump, όπως αναφέρει ανάλυση του CNNMoney.
Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών αξίας 171 δισ. δολαρίων από την αρχή του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Birinyi Associates.
Πρόκειται για επίπεδο – ρεκόρ και ήδη είναι ένα ποσό διπλάσιο από τα 76 δισ. δολάρια που «χρησιμοποιήθηκαν» για το ίδιο διάστημα του 2017.
Σαφώς η Wall Street αγαπά τις επαναγορές μετοχών, καθώς οδηγούν σε αύξηση των αποτιμήσεων, ενώ τις τελευταίες ημέρες Cisco, Pepsi και AbbVie έχουν υποσχεθεί ότι θα προχωρήσουν σε επαναγορές μετοχών αξίας 50 δισ. δολαρίων.
«Πρόκειται για την πιο έντονη δραστηριότητα που έχει ποτέ καταγραφεί και αιτία φυσικά είναι η φορολογική μεταρρύθμιση», δηλώνει ο Jeffrey Rubin, κορυφαίο στέλεχος της Birinyi Associates.


Οι μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq




Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατά 1% αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα, που είχαν πυροδοτήσει το μαζικό sell-off στις μετοχές πριν από δύο εβδομάδες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μικρότερη αύξηση, κατά 0,6%.
Αν και η αύξηση στις τιμές αποδίδεται κυρίως στο πετρέλαιο, οι τιμές σημείωσαν αύξηση σε μια σειρά από αγαθά, όπως τα γερμανικά αυτοκίνητα, το γαλλικό τυρί και το ιταλικό κρασί.
Εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν αύξηση 0,4% - η μεγαλύτερη των τελευταίων έξι ετών.
Σημειώνεται ότι οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 0,2% τον Δεκέμβριο του 2017.
Την ίδια ώρα, οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 0,1% του προηγούμενου μήνα.
Στις 99,9 μονάδες ανήλθε τον Φεβρουάριο του 2018 ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ, στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 14 ετών.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ο δείκτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να διαμορφωθεί στις 95,3 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 95,7 μονάδες τον Ιανουάριο.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ανήλθε στις 115,1 μονάδες, από 110,5 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε στο 90,2 έναντι 86,3.
Πορεία καλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών εμφάνισαν οι ενάρξεις κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2018, σε μία ένδειξη ότι η αγορά ακινήτων της χώρας κινείται σε καλή πορεία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών έφθασαν στα 1,326 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, από 1,192 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2017.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φθάσουν στο επίπεδο των 1,234 εκατ.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας ζημιογόνο ήταν το δ’ τρίμηνο 2017 της Coca-Cola Co, με την εταιρεία να αναφέρει, ωστόσο, προσαρμοσμένα κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών, προσφέροντας ώθηση στη μετοχή της στις προσυνεδριακές συναλλαγές.
Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία αναψυκτικών ανέφερε καθαρές ζημίες 2,75 εκατ. δολ. ή 65 σεντς ανά μετοχή για το δ’ τρίμηνο του 2017, από καθαρά κέρδη 550 εκατ. δολ. ή 13 σεντς ανά μετοχή έναν χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, σε προσαρμοσμένη βάση, η εταιρεία κέρδισε 39 σεντς ανά μετοχή, έναντι των προβλέψεων για 38 σεντς.
Την ίδια ώρα, τα έσοδα της εταιρείας υποχώρησαν κατά 20%, στα 7,51 δισ. δολ., από 9,41 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, αν και ήταν καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 7,36 δισ. δολ.
Η Newell Brands ανακοίνωσε πτώση πωλήσεων στο δ΄ τρίμηνο, λόγω της χρεοκοπίας της Toys "R”.
Συνολικά στο τρίμηνο η Newell Brands ανακοίνωσε κέρδη 1,7 δισ. δολαρίων ή 3,39 σεντς ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 166 εκατ. δολάρια ή 34 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα μειώθηκαν στα 3,7 δισ. δολάρια από τα 4,1 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, εξαιτίας των χαμηλών πωλήσεων. Το μεικτό περιθώριο μειώθηκε στο 32,8% από το 36,8%.
Καθαρά κέρδη 8 δισ. δολαρίων ή 6,52 δολαρίων ανά μετοχή εμφάνισε η Kraft Heinz στο δ΄ τρίμηνο, υψηλότερα από τα 944 εκατ. δολάρια ή 77 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 90 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 95 σεντς. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 6,88 δισ. δολάρια, από τα 6,86 δισ. δολάρια στο περασμένο έτος και έναντι των εκτιμήσεων για 6,91 δισ. δολάρια.
Οι πωλήσεις μειώθηκαν 1,1% στις ΗΠΑ στα 4,8 δισ. δολάρια με τον όγκο να μειώνεται κατά 1,7%. Οι ζημιές αντισταθμίστηκαν από κέρδη σε άλλα προϊόντα.
Μία δικηγόρος για την αμερικανική Takata, που χρεοκόπησε λόγω ανάκλησης ελαττωματικών αερόσακων, δήλωσε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 ότι η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά να αποδεχτεί το δικαστήριο την αναδιοργάνωση και την πώληση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις άλλες της επιχειρήσεις.
Στην αρχή της ακρόασης στο αμερικανικό δικαστήριο πτώχευσης στο Wilmington, Delaware, η δικηγόρος Marcia Goldstein δήλωσε στο δικαστήριο ότι η αμερικανική μονάδα της Takata, είχε επιλύσει σχεδόν όλες τις αντιρρήσεις για την αναδιοργάνωση.
"Θα το αποκαλούσα ένα εν πολλοίς συναινετικό σχέδιο", δήλωσε η Goldstein, δικηγόρος για την αμερικανική μονάδα της Takata.
Η Takata και η αμερικανική μονάδα της, η TK Holdings, κατέθεσε αίτηση για πτώχευση το 2017 μετά την μεγαλύτερη ανάκληση αυτοκινήτων στην ιστορία.
Οι αερόσακοι της εταιρείας ανοίγουν με υπερβολική δύναμη, με αποτέλεσμα να πετάγονται μεταλλικά θραύσματα.
Έχουν συνδεθεί με εκατοντάδες τραυματισμούς και τουλάχιστον 22 θανάτους.
Στο πλαίσιο του σχεδίου πτώχευσης της εταιρείας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεισφέρουν μεταξύ 80 εκατομμυρίων και 130 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν στην αποζημίωση των τραυματιών από τους αερόσακους Takata.
Η εν λόγω συμφωνία καταρρίπτει ένα σημαντικό εμπόδιο στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της αμερικανικής μονάδας της Takata και βοηθά στη διασφάλιση της πώλησης των άλλων της επιχειρήσεων.
Η Goldstein δήλωσε ότι η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων (CFIUS) στις ΗΠΑ της Αμερικής, ή η CFIUS, σχεδιάζει να ολοκληρώσει την αναθεώρηση της πώλησης μέχρι τις 26 Μαρτίου.
Για να φιλοξενήσει την αναθεώρηση του CFIUS, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επέκτεινε στις 13 Απριλίου από τις 27 Φεβρουαρίου 2018 την προθεσμία για την Τακάτα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Η συμφωνία που υπεγράφη στις αρχές του περασμένου έτους απαιτεί από την Takata ποσό αποζημίωσης ύψους 850 εκατομμυρίων δολαρίων στις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες επιβαρύνθηκαν με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για το κόστος ανάκλησης και 125 εκατομμύρια δολάρια για τους τραυματισμένους οδηγούς.
Η πώληση στα Βασικά Συστήματα Ασφαλείας θα βοηθήσει στην παροχή κεφαλαίων για τη συμφωνία.
Μια αναδιοργανωμένη Takata θα συνεχίσει να παρέχει στις αυτοκινητοβιομηχανίες κιτ αντικατάστασης αερόσακων, καθώς δεκάδες εκατομμύρια ανακληθέντων αερόσακων δεν έχουν αντικατασταθεί.

Αναλύσεις

Σταθερά υπέρ των αμερικανικών κρατικών ομολόγων παραμένει η Pimco, ο μεγαλύτερος επενδυτής στις ομολογιακές αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι οι φόβοι για ύπαρξη bear market είναι υπερβολική.
Σύμφωνα με τον Mark Kiesel, επικεφαλής επενδύσεων στη διεθνή αγορά πιστώσεων της Pimco, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έπιασε «ταβάνι» στο 3% και δεν θα κινηθεί πολύ υψηλότερα από αυτό το επίπεδο.
«Νομίζουμε ότι η άνοδος στις αποδόσεις θα σταματήσει.
Βέβαια υπάρχουν αρκετοί επενδυτές που πιστεύουν το αντίθετο.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ όντως ενισχύεται αλλά το πράττει με αργό ρυθμό και θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει εκπλήξεις με την πορεία του», τονίζει ο Kiesel.
Καθαρές εκροές κεφαλαίων συνολικού ύψους 14,1 δισεκ. δολαρίων έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα (5 με 11 Φεβρουαρίου 2018) στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, επίδοση που είναι η Πέμπτη υψηλότερη στην ιστορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Bank of America Merrill Lynch.
Όπως διαπιστώνει η αμερικανική τράπεζα, το εντυπωσιακό εύρημα είναι πως οι εκροές δεν αφορούσαν μόνο στην αγορά ομολόγων-«σκουπιδιών» (junk, πολύ χαμηλή πιστωτική ποιότητα και υψηλή απόδοση), αλλά όλα τα είδη ομολόγων στις κεφαλαιαγορές στις αναδυόμενες αγορές, όπως και στις ανεπτυγμένες.
Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο μετά την εκλογή του Donald Trump, τον Νοέμβριο 2016, επισημαίνεται.
Βέβαια, η μερίδα του λέοντος, ήτοι 10,9 δισ. δολάρια, αφορούσε τα ομόλογα «junk», ενώ οι καθαρές εκροές από τις αναδυόμενες οικονομίες διαμορφώθηκαν σε 2,9 δισ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή, οι εισροές στα ομόλογα επενδυτικής κλίμακας ανήλθαν μόλις σε 2 δισ. δολάρια κατά την περασμένη εβδομάδα.
Η επιθετική εταιρική μόχλευση στρώνει το έδαφος για μια ευρύτερη κατάρρευση της αγοράς ομολόγων ενώ τα υψηλότερα επιτόκια πιέζουν τις αποτιμήσεις των assets, σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζες αναμένουν αρνητικές αποδόσεις για τα εταιρικά ομόλογα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία κατά το 2018.
Παράλληλα προειδοποιούν ότι οι εταιρείες θα δώσουν μάχη για την αναχρηματοδότηση του αυξανόμενου χρέους τους, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια και ένα κύμα επενδυτών-τουριστών εγκαταλείπει το πλοίο.
«Είναι μια απόφαση αφύπνισης ότι οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν τη ρευστότητα και ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να είναι ομαλή» επισημαίνουν στην ίδια ανάλυση.
Το πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές που πρόσφατα πρότεινε η κυβέρνηση του Donald Trump, αναμένεται να τονώσει την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμά σε έκθεσή της η Moody's, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η εφαρμογή του σχεδίου παραμένει δύσκολη.
Οι κίνδυνοι για μη εφαρμογή του προγράμματος αφορούν τόσο πολιτικές προκλήσεις, όσο και την ενδεχόμενη έλλειψη χρηματοδότησης.
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι μία σημαντική αύξηση των δαπανών για υποδομές είναι απίθανη πριν από το τέλος της τρέχουσας προεδρικής περιόδου, για τους εξής λόγους. Πρώτον, μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το νομοσχέδιο κρίνεται πολύ δύσκολη, με αποτέλεσμα η εφαρμογή του νομοσχεδίου να καθυστερήσει ακόμη και έως το 2019.
Δεύτερον, μόλις θεσπιστεί το νομοσχέδιο, οι κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να προσδιορίσουν πηγές χρηματοδότησης για το πρόγραμμα.
Οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση, σε κρατικό και τοπικό επίπεδο, ενδέχεται να περιορίσουν το συνολικό ποσό.
Τέλος, η μεταφορά σημαντικού αριθμού νέων έργων μέσω της φάσης έγκρισης και κατασκευής, θα απαιτούσε αρκετό χρόνο, ενδεχομένως ακόμη και δύο ετών ανά έργο.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο οίκος Fitch σχολίαζε πως το προτεινόμενο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για επενδύσεις σε υποδομές αποτελεί «εμπόδιο» για την οικονομία, καθώς βασίζεται, κυρίως, στη χρηματοδότηση από τις τοπικές διοικήσεις των πολιτειών.
Η χρηματοδότηση από τα φορολογικά έσοδα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για ορισμένες τοπικές διοικήσεις, δεδομένης της αναιμικής αύξησης των εσόδων, κατά τα τελευταία έτη, σημειωνόταν.
Το σχέδιο περιλαμβάνει περιορισμένη πρόσθετη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, περίπου 200 δισεκ. δολαρίων, για περισσότερα από δέκα χρόνια, σε μεγάλο βαθμό από τα υπάρχοντα προγράμματα μεταφορών.
Να σημειωθεί ότι ο D. Trump στην προεκλογική του εκστρατεία είχε υποσχεθεί ένα πακέτο υποδομών ύψους 1 δισεκ. δολαρίων για την κατασκευή δρόμων, γεφυρών και αεροδρομίων, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος αύξησε το στόχο του στα 1,5 τρισεκ. δολάρια.
Οι Δημοκρατικοί διαμαρτύρονται ότι το σχέδιο εξαρτάται υπερβολικά από τους δήμους και τις Πολιτείες και δεν παρέχει επαρκή ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για να έχει μεγάλο αντίκτυπο, καθώς παρέχει λίγες εγγυήσεις για το πώς θα βρεθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι.
Προς το παρόν, ο Λευκός Οίκος προτείνει το Κογκρέσο να μειώσει τα χρήματα από άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού, για το 2019.
Η προοπτική αυτή φαίνεται απίθανη, δεδομένου ότι το Κογκρέσο, μόλις την περασμένη εβδομάδα, έφθασε σε μια διμερή συμφωνία για να δαπανήσει σημαντικά περισσότερα κεφάλαια κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Το σχέδιο αυτό, που κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην έγκρισή του, θα αναδιαμόρφωνε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την κατασκευή δρόμων, γεφυρών και άλλων υποδομών.
Αν καρποφορήσει, πολλοί Αμερικανοί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερους τοπικούς φόρους και διόδια.
Το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές αναρωτιούνται για ποιο λόγο, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται ανοδικά, το δολάριο δεν τις ακολουθεί, αλλά αντίθετα συνεχίζει να υποχωρεί.
Η απάντηση, σύμφωνα τουλάχιστον με τον George Saravelos, αναλυτή των αγορών συναλλάγματος για τη Deutsche Bank, είναι εξαιρετικά απλή: το δολάριο υποχωρεί εξαιτίας της ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων.
Όπως αναφέρει σε report του υψηλότερες αποδόσεις σημαίνουν χαμηλότερες τιμές για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι και ιδιαίτερα αγαπητά μεταξύ των επενδυτών.
Ο Saravelos υποστηρίζει ότι το περιβάλλον έχει αλλάξει, πλήρως, φέτος σε σύγκριση με το 2017.
Η αδύναμη πορεία του δολαρίου οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους.     
Πρώτον, οι αποτιμήσεις των αμερικανικών assets είναι εξαιρετικά διογκωμένες.
Τόσο τα P/E για τις μετοχές όσο και τα premia για τα ομόλογα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την δεκαετία του ’60.
Δεν είναι δυνατόν, σημειώνει ο αναλυτής της Deutsche Bank, να κινούνται ανοδικά τόσο οι τιμές και των αμερικανικών μετοχών και των αμερικανικών ομολόγων.
Το σπάσιμο της παραπάνω σύνδεσης αποτελεί δομικό πρόβλημα για το δολάριο, καθώς περιορίζει τις ροές κεφαλαίων στις αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων.
Ο δεύτερος λόγος είναι τα διπλά ελλείμματα των ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Βάσει των πιο συντηρητικών εκτιμήσεων τα διπλά ελλείμματα των ΗΠΑ θα επιδεινωθούν κατά 30% εντός της επόμενης 2ετίας.
Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται τα αμερικανικά ομόλογα, καθώς τόσο το δολάριο όσο και οι προσδοκίες και περισσότερες από το αναμενόμενο αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, τα καθιστά λιγότερο ελκυστική επένδυση.
Οι αποδόσεις των 2ετών αμερικανικών ομολόγων αναμένεται να ολοκληρώσουν την εβδομάδα ενισχυμένα κατά 15 μονάδες βάσης, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει φέτος (2018) σε περισσότερες αυξήσεις από το αναμενόμενο, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ενισχυθεί.
Σύμφωνα με τον Antoine Bouvet της Mizuho, τα στοιχεία για τον CPI να κάνουν τις αγορές να περιμένουν περισσότερες αυξήσεις από τη Fed.
«Η άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η αδυναμία του δολαρίου, που κάνει την επένδυση στις ΗΠΑ λιγότερο ελκυστική καθώς το κόστος αντιστάθμισης είναι υψηλότερο» πρόσθεσε ο ίδιος.
Επισημαίνεται ότι το δολάριο υποχώρησε σε 3ετές χαμηλό έναντι των βασικών νομισμάτων, οδεύοντα προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειες των δύο ετών.
Η μεταβλητότητα που χαρακτήρισε τις αγορές την περασμένη εβδομάδα, με τον δείκτη CBOE Volatility Index (VIX) να εκτοξεύεται πάνω από τις 30 μονάδες την 5η Φεβρουαρίου 2018, δεν αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι αναλυτές της JPMorgan Chase, Bram Kaplan και Marko Kolanovic.
Σε σημείωμα προς το επενδυτικό κοινό, αποθαρρύνουν τους επενδυτές να τοποθετηθούν με βάση μία επικείμενη εκτόξευση της μεταβλητότητας στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας πως οι αμερικανικές μετοχές θα ανακάμψουν πλήρως από το «κραχ» της 5ης Φεβρουαρίου.
«Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία παραμένουν ισχυρά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι επενδυτές της Wall Street δεν έχουν ακόμη ενστερνιστεί τα παραπάνω, σχολιάζουν.
«Ακόμα και αν η ταχύτερη νομισματική σύσφιξη από τη Fed, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του πληθωρισμού, προκαλέσουν μία νέα κρίση στην αγορά, τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία θα επηρεαστούν περισσότερο».
Υπενθυμίζεται πως, σε ό,τι αφορά στην οικονομία των Η.Π.Α., η JPMorgan αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2018, λόγω του πληθωρισμού αλλά και των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας εξήγησε ότι ο δείκτης για τις τιμές καταναλωτή θα επηρεάσει την πολιτική της Fed.
«Αν και είναι πολύ νωρίς, αναθεωρούμε επί τα χείρω το outlook για την αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο από 3% σε 2,5%» σχολίασε ο Michael Feroli και πρόσθεσε «τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θέση της Fed για αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου».
«Επίσης πιστεύουμε ότι ενισχύονται οι πιθανότητες ότι στη συνεδρίαση του Μαρτίου, η Fed θα αναθεωρήσει το guidance για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων αντί για τέσσερις» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης