Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Airbus προβληματισμένη με την αυστηρότερη στάση της Γερμανίας στις πωλήσεις όπλων

Η Airbus προβληματισμένη με την αυστηρότερη στάση της Γερμανίας στις πωλήσεις όπλων
Ο επικεφαλής της μονάδας άμυνας της Airbus επέκρινε τη Γερμανία για το γεγονός ότι δεν ξόδεψε περισσότερα για την άμυνα
Ο επικεφαλής της μονάδας άμυνας της Airbus επέκρινε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 τη Γερμανία για το γεγονός ότι δεν ξόδεψε περισσότερα για την άμυνα και δήλωσε ότι το αίτημα της νέας κυβέρνησης για μια πιο σκληρή προσέγγιση στις εξαγωγές όπλων θα μπορούσε να την παρακινήσει να επανεξετάσει τα επιχειρηματικά του σχέδια.
Μια συμφωνία μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkelκαι των κεντροαριστερών σοσιαλδημοκρατών (SPD), η οποία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από το SPD, έχει δεσμευτεί για άμεση απαγόρευση των πωλήσεων όπλων σε χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Υεμένη και για μια αυστηρότερη προσέγγιση των πωλήσεων όπλων γενικά.
"Εάν επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτό στο στρατηγικό σχεδιασμό μας", δήλωσε ο Dirk Hoke, διευθύνων σύμβουλος της Airbus Defense and Space, σε τηλεφωνική συνέντευξη κατά τη διάρκεια της ετήσιας Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
"Ο μονομερής περιορισμός των ευρωπαϊκών εξαγωγών όπλων από τη Γερμανία όχι μόνο βλάπτει την εγχώρια βιομηχανία αλλά και μειώνει το περιθώριο ελιγμών μιας στρατηγικής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας", δήλωσε ο Hoke, ο οποίος είναι Γερμανός.
"Πολλοί ευρωπαίοι εταίροι δεν μας θεωρούν αξιόπιστο εταίρο επειδή οι πολιτικές εξαγωγής όπλων αλλάζουν ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών μας", ανέφερε.
Η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly δήλωσε στην ίδια διάσκεψη ότι οι ευρωπαίοι κατασκευαστές όπλων, πρέπει να εξάγουν για να μπορούν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ευρωπαϊκές απαιτήσεις για όπλα
"Εάν κάποια μέρα αποφασίσουμε να παράγουμε μόνοι μας χωρίς φιλοδοξία να εξάγουμε, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν είμαστε ακόμη σε θέση να προστατέψουμε τους πολίτες μας", είπε.
"Οι εξαγωγές όπλων πρέπει να γίνουν με κριτήρια σοβαρά και αυστηρά, αλλά δεν πρέπει να το καταστήσουμε σαν ένα είδος φαντάσματος σε μια πολύ ευαίσθητη πολιτική συζήτηση".
Ο Hoke άσκησε επίσης κριτική στη Γερμανία επειδή δεν ακολουθεί τη συμφωνία των χωρών του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν μέχρι το 2024 το 2% της ετήσιας οικονομικής τους παραγωγής στην άμυνα.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δεν αναμένεται να επιτύχει το στόχο αυτό μέχρι τότε.
"Η κατάσταση του αμυντικού προϋπολογισμού δεν είναι χρήσιμη και θα οδηγήσει τη Γερμανία σε μια πολύ δύσκολη θέση στην Ευρώπη", ανέφερε ο Hoke.
"Με μόνο 1,2% της οικονομικής παραγωγής, δεν ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας στην Ευρώπη".
"Αν η Γερμανία θέλει να φτάσει τις υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ, πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στον στρατιωτικό προϋπολογισμό", ανέφερε.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Jim Mattis είπε αυτή την εβδομάδα στους ευρωπαίους συμμάχους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αύξηση των στρατιωτικών προϋπολογισμών, επαναλαμβάνοντας το σκληρό μήνυμα που έφερε για πρώτη φορά στο ΝΑΤΟ πριν από ένα χρόνο, όταν είπε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να τιμήσουν τις υποσχέσεις δαπανών ή να υποστούν τον κίνδυνο της στρατιωτικής στήριξης από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Jens Stoltenberg, δήλωσε στο Μόναχο την Παρασκευή ότι "όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν υποβάλει σχέδια για αύξηση των δαπανών σε πραγματικούς όρους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης