Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προτροπή Lagarde σε SZ: Η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις – Θα παραμείνει σε καθεστώς επιτήρησης

Προτροπή Lagarde σε SZ: Η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις – Θα παραμείνει σε καθεστώς επιτήρησης
«Oι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου έχουν έννομο συμφέρον να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να κάνει όσα έχει υποσχεθεί», σύμφωνα με την C. Lagarde
Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα τελειώσει τον Αύγουστο, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας, δηλώνει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, C. Lagarde, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ).
Ειδικότερα, η C. Lagarde τόνισε ότι αναμένει πως το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα τελειώσει τον Αύγουστο, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας, λέγοντας ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου έχουν έννομο συμφέρον να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να κάνει όσα έχει υποσχεθεί».
Η ίδια υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει μια κορυφαία θέση στην Ευρώπη και σημειώνει «έχω συμφωνία με το ΔΝΤ», ενώ αναφέρει ότι στη σημερινή γεωπολιτική κατάσταση, η Ευρώπη έχει «εξαιρετική ευθύνη για τον υπόλοιπο κόσμο και εάν το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει, θα το κάνουμε».
Ακόμη, η C. Lagarde υπογραμμίζει ότι η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις, σημειώνοντας ότι «η κλιματική αλλαγή, η φοροδιαφυγή, η γήρανση του πληθυσμού δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα» και σε αυτό προστίθενται τα προβλήματα της μαζικής μετανάστευσης που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια.
Επιπλέον, καλεί τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βελτιώσει τις ευκαιρίες των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας.
Κατά την ίδια, χρειάζονται «σημαντικές επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, για παράδειγμα στον τομέα των υποδομών.
Με αυτό δεν εννοώ μόνο περισσότερες γέφυρες, δρόμους ή ψηφιακά δίκτυα, αλλά και επενδύσεις στην εκπαίδευση και στη νεολαία».
Υπογραμμίζει δε, πως οι γυναίκες πρέπει να μπουν πιο μαζικά στην αγορά εργασίας για «να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού», ενώ για την υποψηφιότητα της Andrea Nahles για την προεδρία του SPD, σημειώνει ότι  δεν ήταν "έκπληξη" για την ίδια.
«Είναι πάντα πεποίθησή μου ότι οι γυναίκες καλούνται σε δύσκολες στιγμές, και αν το SPD ορίσει τελικά μια γυναίκα ως πρόεδρό του, είναι επειδή χρειάζεται νέα ενέργεια και πρέπει να ξαναγίνει δυνατό», αναφέρει η C. Lagarde.


Deutsche Welle: Η Αθήνα θα παραμείνει υπό επιτήρηση δηλώνει η Lagarde

H Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση ακόμη κι όταν βγει κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Αύγουστο από τα μνημόνια υποστηρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ , C. Lagarde, σε συνέντευξη στη SZ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μια συνομιλία με την επικεφαλής του ΔΝΤ έχει πάντα προστιθέμενη αξία στη Γερμανία της υπηρεσιακής κυβέρνησης Merkel, ακόμη κι αν το θέμα συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμά βρίσκεται προς το παρόν «παρκαρισμένο» λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας.
Σε αυτήν την περίοδο, λοιπόν, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εξασφάλισε από την C. Lagarde μακροσκελή συνέντευξη, στην οποία η κομψή κυρία στο τιμόνι του Ταμείου τοποθετείται επί παντός του επιστητού, ακόμη και για το κίνημα #metoo».
«Όλα στην Ελλάδα είναι δυσκολότερα»
Οι κυοφορούμενες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και η Ελλάδα καθοδόν προς την έξοδο από τα μνημόνια παραμένουν κλασσικές ερωτήσεις μιας τέτοιας συνέντευξης ιδιαίτερα μετά τη βούληση των Ευρωπαίων να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό πρότυπο του ΔΝΤ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
«Γιατί όχι;» απαντά η κυρία Lagarde.
«Η κρίση που διήλθε η ευρωζώνη, έδειξε ότι χρειάζεται έναν μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ανεξάρτητο, σε πλήρη ετοιμότητα και με αυστηρούς κανόνες.
Το πώς θα ονομάζεται αυτός ο μηχανισμός είναι δευτερεύον ζήτημα».
Αλλά και στην ερώτηση, εάν ανησυχεί που η ευρωζώνη δεν χρειάζεται άλλο το ΔΝΤ, η C. Lagarde δείχνει άνετη.
«Δεν υπηρετούμε μια περιοχή, αλλά 189 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι χώρες του ευρώ.
Και εάν αυτές αποφασίσουν από κοινού, ότι θα συμμετέχουν σε άλλους μηχανισμούς κρίσης, είναι καθόλα εντάξει», απαντά.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle, εκεί που δεν συμφωνεί, είναι στην επισήμανση ότι ορισμένοι στην Ευρώπη επέκριναν τη συνεργασία με το ΔΝΤ. «Δεν θα το έλεγα», τονίζει και προσθέτει  «συνεργαστήκαμε πολύ καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Κύπρο, με την Ελλάδα ήταν πιο δύσκολο, αλλά εκεί όλα είναι δυσκολότερα».
Στο κρίσιμο ερώτημα αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ξεπέρασε τα προβλήματα η Ελλάδα, σύμφωνε με την Deutsche Welle., η απάντηση της Lagarde είναι «υποθέτουμε ότι τον Αύγουστο το τρέχον πρόγραμμα θα τελειώσει. Μπορώ να αντιληφθώ το ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες.
Οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα και γι αυτό έχουν δικαιολογημένο συμφέρον στο να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η επικεφαλής του ΔΝΤ κάνει πολλές παραινέσεις προς τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει καλώντας την να στηρίξει την Ευρώπη και να προχωρήσει στο εσωτερικό σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης