Τελευταία Νέα
Οικονομία

Lagarde (ΔΝΤ): Δεν έχω καμία αντίρρηση στη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

tags :
Lagarde (ΔΝΤ): Δεν έχω καμία αντίρρηση στη μετατροπή του  ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει την αλλαγή του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε πλήρες Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
«Γιατί όχι» ήταν η απάντηση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου Christine Lagarde στην μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ένα σχέδιο που προωθούν η Γερμανία και η Γαλλία.
Σε συνέντευξη της στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε πως «ούτε η ίδια αλλά ούτε και το ΔΝΤ δεν έχουν καμία αντίρρηση στην πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η κρίση που πέρασε η ευρωζώνη έδειξε ότι χρειάζεται ένα σύστημα διαχείρισης κρίσεων που να είναι ανεξάρτητο, ικανό να δράσει γρήγορα και να λειτουργεί σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες. Αυτό που ονομάζεται μηχανισμός είναι δευτερεύον. Αν κάποιος θέλει να το ονομάσει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, τότε παρακαλώ» είπε χαρακτηριστικά.
Η Christine Lagarde εξέφρασε ωστόσο την διαφωνία της στο ότι «το ΔΝΤ έχει σφετεριστεί την διάσωση της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια - συχνά με αντάλλαγμα την εποπτεία και επώδυνες μεταρρυθμίσεις».
«Δεν εξυπηρετούμε μια περιοχή αλλά 189 χώρες. Αυτό περιλαμβάνει και χώρες της ευρωζώνης. Αν όλοι μαζί στην ΕΕ αποφασίσουν ότι θα στηριχτούν σε άλλους μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης όπως ο ESM, είναι κι αυτό μέσα στο πλαίσιο» υπογραμμίζει.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει την αλλαγή του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε πλήρες Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο το οποίο θα ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης