Εξαιρετικά αμφίρροπες οι ιταλικές εκλογές (4/3) – Πολύ δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Εξαιρετικά αμφίρροπες οι ιταλικές εκλογές (4/3) – Πολύ δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης
Σύμφωνα με τον νέο ιταλικό εκλογικό νόμο, όμως, για να μπορέσει μια συμμαχία, να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να ξεπεράσει το 40% των ψήφων
Εξαιρετικά αμφίρροπες προμηνύονται οι ιταλικές βουλευτικές εκλογές (4/3/2018), καθώς σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις δεν προκύπτει καμία σταθερή πλειοψηφία εδρών.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ipsos, για την εφημερίδα Corriere della Sera,  το Κίνημα Πέντε Αστέρων συγκεντρώνει το το 28,6% της πρόθεσης ψήφου  ενώ με μεγάλη απόσταση, ακολουθεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με το 22,6%.
Η Φόρτσα Ιτάλια με επικεφαλής Silvio Berlusconi συγκεντρώνει το 16,3% και η Λέγκα το 13,2%.
Το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι λαμβάνει το 6,1% της πρόθεσης ψήφου και το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας το 4,3%.
Σε ότι αφορά τις ευρύτερες συμμαχίες, τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα εκτιμούν ότι η κεντροδεξιά, στο σύνολό της, εξασφαλίζει από το 36,5% μέχρι το 37,5% της πρόθεσης ψήφου, και η κεντροαριστερά από το 26,5% μέχρι το 27,5%.
Σύμφωνα με τον νέο ιταλικό εκλογικό νόμο, όμως, για να μπορέσει μια συμμαχία, να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να ξεπεράσει το 40% των ψήφων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν φαίνεται να έχει πληγεί από την υπόθεση της «διαβλητής επιστροφής χρημάτων».
Από το ότι, δηλαδή, τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου Berlusconi αποκάλυψε πως τουλάχιστον οκτώ βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματος, δεν κατέβαλαν μέρος του μισθού τους, για την στήριξη νέων επιχειρήσεων, όπως είχαν δεσμευθεί να πράξουν.
Μέχρι τώρα, υπερίσχυσε η θέση του υποψήφιου πρωθυπουργού του κινήματος του Grillo, Lugi Di Maio, ο οποίος επιμένει πως «πρόκειται για την μόνη πολιτική δύναμη που διέθεσε πάνω από 23 εκατομμύρια ευρώ για την βοήθεια των ιταλών επιχειρηματιών».
Και σε ότι αφορά τους αναποφάσιστους, τα Πέντε Αστέρια, δείχνουν να μπορούν να επηρεάσουν το σημαντικότερο ποσοστό τους.
Υπάρχει, τέλος, και η παράμετρος Silvio Berlusconi: δεν έχει καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του όσο θα επιθυμούσε, δεν είναι υποψήφιος βουλευτής ή γερουσιαστής και δεν μπορεί να γίνει ούτε πρωθυπουργός, λόγω οριστικής καταδίκης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.
Αλλά είναι βέβαιο, ότι τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας θα προσπαθήσει -όπως συνηθίζει- να εκπλήξει τους Ιταλούς, με εντυπωσιακές και άκρως γενναιόδωρες υποσχέσεις.

www.banklngnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS