Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θα καταφέρει η Ιαπωνία να ξεπεράσει το πρόβλημα του αποπληθωρισμού κατά τη δεύτερη θητεία του Kuroda στην Bank of Japan;

Θα καταφέρει η Ιαπωνία να ξεπεράσει το πρόβλημα του αποπληθωρισμού κατά τη δεύτερη θητεία του Kuroda στην Bank of Japan;
Παρά τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε κατά το παρελθόν, ο Kuroda εμφανίζεται πλέον λιγότερο πρόθυμος για περαιτέρω πειραματισμούς
Την περασμένη Παρασκευή (16/2) η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε τον επαναδιορισμό του Haruhiko Kuroda ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, γεγονός που τον θέτει πλέον σε πορεία ώστε να γίνει ο μακροβιότερος επικεφαλής στην ιστορία της Bank of Japan.
Εφόσον ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του τον Απρίλιο του 2023, ο Kuroda θα έχει ξεπεράσει τον Hisato Ichimada, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής της Bank of Japan από τον Ιούνιο του 1946 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1954.
Η απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να διατηρήσει τον Kuroda στη θέση του αντανακλά την επιθυμία του ιάπωνα πρωθυπουργού, Shinzo Abe, να αποφύγει οποιοδήποτε ρίσκο στην προσπάθειά του να αναμορφώσει την οικονομία της χώρας.
Από τον Απρίλιο του 2013, όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Kuroda εισήγαγε μία σειρά αντισυμβατικών νομισματικών πολιτικών που οδήγησαν στην άνοδο των μετοχών στην Ιαπωνία και στην εξασθένηση του γεν έναντι των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι μεγάλες εταιρείες της χώρας να καταγράψουν κέρδη που άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ.
Παράλληλα, η οικονομία της Ιαπωνίας επωφελήθηκε από τη νομισματική χαλάρωση της Bank of Japan, η οποία καταγράφει το μεγαλύτερο συνεχόμενη σερί της από το 1994, με την ανάπτυξη που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των μέχρι στιγμής πολιτικών που έχει υιοθετήσει ο Abe.
Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Kuroda κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του θα είναι να βγάλει τη χώρα από τον αποπληθωρισμό, καθώς παρά την άνοδο της οικονομίας και των εταιρικών κερδών, ο βασικός πληθωρισμός έχει αυξηθεί μόλις κατά 0,9%, παραμένοντας πολύ μακριά από το στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας.
Η ίδια η Bank of Japan εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει στο 2% κάποια στιγμή μέσα στο 2019, ωστόσο εάν αυτή η πρόβλεψη αναθεωρηθεί για κάποιο χρονικό σημείο μετά το 2019, γεγονός που είχε συμβεί και κατά το παρελθόν, αυτό αναμένεται να αυξήσει την κριτική απέναντι στον Kuroda.
Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, ο επικεφαλής της BoJ θα έρθει αντιμέτωπος με την «πρόκληση» του να χαράξει μία στρατηγική εξόδου από την τρέχουσα πολιτική.
Ωστόσο, η ίδια η τράπεζα δε φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμα στον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να μειώσει την χαλάρωση όταν έρθει η ώρα, την ίδια στιγμή που η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα ήδη εξομαλύνουν τη νομισματική πολιτική τους.
Τα αρνητικά επιτόκια που εισήγαγε η Ιαπωνία το 2016 έχουν προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις των τραπεζών, οι οποίες απευθύνουν εκκλήσεις προς την Bank of Japan ώστε να δημιουργήσει μία νέα πορεία προς έναν περισσότερο ισορροπημένο προϋπολογισμό.
Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί και εντός της τάξης της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, αναφορικά με τη βιωσιμότητα της νομισματικής χαλάρωσης και των πιθανών παρενεργειών που μπορεί να έχει, παρά την πορεία ανάκαμψης στην οποία βρίσκεται η οικονομία.
Κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ιανουαρίου, ο Kuroda δήλωσε ότι υπήρξε μία «πολύ περιορισμένη συζήτηση» σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης της νομισματικής χαλάρωσης, ωστόσο μέχρι στιγμής τουλάχιστον δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας έχουν ταχθεί υπέρ της αλλαγής προσέγγισης της BoJ.
Εκτός, από την επιθυμητή πορεία της νομισματικής πολιτικής κατά το επόμενο διάστημα, επί τάπητος τέθηκε και η επανεξέταση του στόχου για τα επιτόκια, καθώς και η αγορά ETF (Exchange-Traded Fund), ένα ζήτημα το οποίο φαίνεται να έχει συζητηθεί πολύ περισσότερο απ’ ότι ο Kuroda είναι πρόθυμος να παραδεχθεί.
Παρά τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε κατά το παρελθόν, ο Kuroda εμφανίζεται πλέον λιγότερο πρόθυμος για περαιτέρω πειραματισμούς, ωστόσο αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με τις αλλαγές των κεντρικών τραπεζών στο εξωτερικό.
Για παράδειγμα, οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα αυξήσει τις αποδόσεις των ομολόγων τους, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων.
Επιπλέον, με το να διατηρείται η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική, ο Kuroda διαθέτει μικρό περιθώριο ώστε να μετριάσει το «πλήγμα» μίας ύφεσης ή μίας νέας οικονομικής κρίσης.
Αν και η ανακοίνωση του επαναδιορισμού του Kuroda έφερε ανακούφιση στις αγορές της Ιαπωνίας, η άνοδος του γεν σε υψηλά 15 μηνών έναντι του δολαρίου έχει προκαλέσει προβληματισμό αναφορικά με το αν θα μπορούσε να επηρεάσει την άνοδο στις εξαγωγές της χώρας, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας της.
Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές της Ιαπωνίας καταγράφουν το μεγαλύτερη συνεχόμενο σερί ανάπτυξης των τελευταίων 28 χρόνων, το τελευταίο τρίμηνο του 2017 παρατηρήθηκε σημαντική επιβράδυνση στο 0,5% έναντι 2,2% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η άνοδος του γεν οδήγησε επίσης και τον ιάπωνα υπουργό Οικονομικών, Taro Aso, να προβεί σε δηλώσεις αναφορικά με το ζήτημα, τονίζοντας τη σημασία της σταθερότητας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ μάλιστα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέμβει εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.
Για το ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε την Παρασκευή και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Yoshihide Suga, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τα μέτρα που θα ληφθούν αναφορικά με την αγορά συναλλάγματος.
«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει μονομερείς κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος», τόνισε ο Suga, για να προσθέσει ότι «έχουμε συμφωνήσει με την Ομάδα των Επτά και με την Ομάδα των Είκοσι ότι οι υπερβολικές κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι ανεπιθύμητες, επειδή μπορούν να βλάψουν την οικονομία».
Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, ο Kuroda έχει την στήριξη της κυβέρνησης ώστε να συνεχίσει τις πολιτικές τους, καθώς παραμένεις ο βασικός αρχιτέκτονας των σχεδίων του πρωθυπουργού Abe για την οικονομία.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης