Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Ελλάδα προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες της ΕΕ για την αναγκαιότητα της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης

tags :
FT: Η Ελλάδα προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες της ΕΕ για την αναγκαιότητα της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι, η χώρα του  δεν θα πρέπει να τεθεί υπό αυστηρή εποπτεία όταν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήξει τον Αύγουστο 2018
Στην περίοδο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο και τις ανησυχίες των διεθνών δανειστών αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα (19/2).
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι, η χώρα του  δεν θα πρέπει να τεθεί υπό αυστηρή εποπτεία όταν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήξει τον Αύγουστο 2018, επιμένοντας ότι οι ανησυχίες των εταίρων στην ΕΕ δεν έχουν βάση, καθώς η Αθήνα μπορεί να είναι αξιόπιστη στη διαχείριση των οικονομικών της.
Ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας, το οποίο θα δημοσιευθεί τον Απρίλιο, θα καθησυχάσει τους φόβους στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει δημοφιλείς οικονομικές πολιτικές μόλις αρθούν οι περιορισμοί της διάσωσης. «Θέλουμε μια όσο το δυνατόν καθαρότερη έξοδο από το σχέδιο διάσωσης», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στους Financial Times, χρησιμοποιώντας την κυβερνητική θητεία της ΣΥΡΙΖΑ ως παράδειγμα για τον τερματισμό μίας πολιτικής λιτότητας οκτώ ετών, κατά την οποία το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε  κατά περίπου 25% ενώ 450.000 νέοι Έλληνες με γνώσεις και δεξιότητες μετανάστευσαν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Μετά την έξοδο από την ύφεση το 2017 η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2,5% το 2018.
Με τους αντιπολιτευόμενους κεντροδεξιούς (ΝΔ) να διατηρούν ένα προβάδισμα 10 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ η δημοτικότητα του οποίου έχει καταποντιστεί από την πολυετή λιτότητα, επιδιώκει να ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας πριν από τις  επόμενες βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2019.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον εξακολουθούν να εκτιμούν, πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας με τη μορφή προληπτικής πιστωτικής στήριξης προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
«Χρειάζονται την πιστωτική διευκόλυνση για να διατηρήσουν μια ανάκαμψη και να έχουν μια αξιοπρεπή πιθανότητα παραμονής στις αγορές», δήλωσε στους Financial Times τραπεζίτης με έδρα το Λονδίνο.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει μια τέτοια διευκόλυνση, η οποία θα απαιτούσε επιπλέον επιτήρηση, αλλά ο κ. Τσακαλώτος απορρίπτει την ιδέα.
Υποστηρίζει, πως δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία στην  ΕΕ για την παροχή πρόσθετης πίστωσης στην Ελλάδα, ειδικά από τη στιγμή που οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν τον Ιούνιο 2018 ότι η Αθήνα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα αποθεματικό ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ για να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους τους επόμενους 18 μήνες.
Το εν λόγω αποθεματικό θα αποτελείται από τις τελικές δόσεις δανείων από το τρέχον σχέδιο διάσωσης, καθώς και από δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τον δανεισμό της από τις κεφαλαιαγορές.
Ωστόσο, παραδέχεται ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν ορισμένες προϋποθέσεις σε ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο η Ελλάδα ελπίζει ότι θα εκπονηθεί στις αρχές Ιουνίου, αλλά σημειώνει ότι αυτές δεν θα σχετίζονται με την οικονομική πολιτική.
Ο κ. Τσακαλώτος είναι αισιόδοξος ότι το νέο του αναπτυξιακό σχέδιο – το πρώτο για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ετών διάσωσης - θα διαλύσει τις ανησυχίες για το τι θα κάνουν οι Έλληνες μόλις εγκαταλείψουν τη διάσωση και αντιμετωπίσουν λιγότερη επιτήρηση.
«Θα δώσουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, φιλικό προς την ανάπτυξη και κοινωνικά ευαίσθητο, μέχρι τον Απρίλιο. Εμείς θα αναλάβουμε την ιδιοκτησία ενός τέτοιου σχεδίου», σημείωσε.
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να λάβουμε μερικά κοινωνικά μέτρα για ολόκληρη την κοινωνία που θα αντισταθμίσει τη μεταρρυθμιστική κόπωση.
Είχαμε οκτώ χρόνια κρίσης, τώρα οι άνθρωποι θέλουν να δουν τους καρπούς της ανάκαμψης», συνέχισε.
Η εφημερίδα, αφού υπενθυμίζει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέλαβε με περιπετειώδη τρόπο το υπουργείο το 2015, σχεδόν ένα βήμα πριν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει, πως θα είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της χώρα που επιβλέπει με επιτυχία ένα πρόγραμμα διάσωσης από την αρχή μέχρι το τέλος.
Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα, κυρίως λόγω της αντίδρασης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τους πλειστηριασμούς, οι διαρθρωτικές αλλαγές άρχισαν να παρουσιάζουν επιταχυνόμενους ρυθμούς το 2017.
Οι Έλληνες εξακολουθούν να έχουν μπροστά τους έναν τελευταίο γύρο μέτρων λιτότητας και μετά την επίσημη λήξη των προγραμμάτων διάσωσης.
Η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει με τους πιστωτές της να εφαρμόσει νέες περικοπές στις συντάξεις και νέα αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Όπως και η Πορτογαλία και η Κύπρος μετά τη λήξη της διάσωσης, η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς εποπτείας μετά το πρόγραμμα που συνδέεται με μεταρρυθμίσεις που δεν ολοκληρώθηκαν στο τρέχον μνημόνιο.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία λειτουργεί καλά και είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα και η κοινωνία των πολιτών να είναι υπεύθυνες για τη μοίρα τους. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να γίνει η Ελλάδα φυσιολογική», σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης