Πολιτική

Τόσκας: Μεσογειακό και Βαλκανικό κέντρο εκπαίδευσης για φυσικές καταστροφές στην Πτολεμαϊδα

tags :
Τόσκας: Μεσογειακό και Βαλκανικό κέντρο εκπαίδευσης για φυσικές καταστροφές στην Πτολεμαϊδα
Προχωρά το θέμα της μονιμοποίησης των πενταετών πυροσβεστών υποστήριξε ο κ.Τόσκας
Στη δημιουργία ενός τεράστιου κέντρου εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης για την αντιμετώπιση όλων των φυσικών καταστροφών και κυρίως των πυρκαγιών, που ετοιμάζεται στην Πτολεμαϊδα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.
Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τόσκας υποστήριξε ότι η  δημιουργία του κέντρου στην Πτολεμαϊδα, είναι πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για το οποίο έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον οι Γάλλοι, οι οποίοι μάλιστα έχουν ετοιμάσει έκθεση εμπειρογνωμόνων για την διαμόρφωση του.
Για αυτό το λόγο μάλιστα θα πραγματοποιήσει εντός των επόμενων ημερών επίσκεψη στη Γαλλία.
«Μια πρόσφατη μελέτη έχει δείξει ότι μέχρι το 2100, οι επτά στους 10 Ευρωπαίους θα πληγούν από φυσικές καταστροφές, κύρια από φωτιές στο Νότο.
Είναι επιτακτικό λοιπόν, να φτιάξουμε ένα σοβαρό σύστημα που να έχει προοπτική για τα επόμενα χρόνια.
Εμείς είμαστε από αυτούς που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τέτοιο σύστημα.
Επειδή όμως δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε μόνοι μας, δεν έχουμε τις οικονομικές δυνατότητες, συνεργαζόμαστε με τους Γάλλους και βάζουμε μπροστά την ΕΕ γιατί μόνο σαν ευρωπαϊκή πρωτοβουλία μπορεί να δουλέψει κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ.Τόσκας, αναφέροντας πάντως πως για αυτό για το κέντρο εκπαίδευσης στην Πτολεμαϊδα έχουν δείξει ενδιαφέρον και οι Σουηδοί, ειδικά για πρακτική εξάσκηση στην αντιμετώπιση πλημμυρών και βιομηχανικών καταστροφών.
«Αυτό το κέντρο είναι κάτι που δίνει διεθνή ρόλο στη χώρα στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και στα Βαλκάνια και στο Νότο και ταυτόχρονα θα εκπαιδευτούν και οι δικοί μας.
Η θέση της Πτολεμαϊδας βολεύει από πάρα πολλές πλευρές, στη συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί κοινή άσκηση Ελλήνων πυροσβεστών, Αλβανών, Σκοπιανών και Βουλγάρων, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τη συνεργασία.
Ο κ.Τόσκας αναφέρθηκε και στη φετινή αντιπυρική περίοδο, επισημαίνοντας πως έχουν σταλεί ήδη στις ΗΠΑ, 12 κινητήρες των πυροσβεστικών αεροσκαφών «καναντέρ», οι οποίοι θα ανακατασκευαστούν προκειμένου να γίνουν σαν καινούργιοι, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα προβλήματα στις πτήσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, λόγω των γερασμένων μηχανών και της έλλειψης ανταλλακτικών μετά τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου στον Καναδά.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μονιμοποίησης των πενταετών πυροσβεστών και της πρόσληψης των εποχιακών πυροσβεστών
Όπως είπε ο κ. Τόσκας, μέσα στον Απρίλιο θα έχει λυθεί το θέμα της μονιμοποίησης περίπου 2.100 πυροσβεστών πενταετούς θητείας.
«Έχουν δεχτεί οι θεσμοί να τους μονιμοποιήσουμε και το προχωράμε τώρα.
Την άλλη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η τροπολογία.
Είναι και οι εποχιακοί πυροσβέστες άλλοι 1.250 περίπου που το ΣτΕ δεν θέλει να επαναπροσληφθούν με το αιτιολογικό ότι τους παίρνουν 10 χρόνια συνέχεια κάτι που θεωρείται σχεδόν μονιμοποίηση αλλά όπως είπα και στη Βουλή θα λυθεί αυτό με τροπολογία και θα προσληφθούν και εφέτος για πέντε μήνες» υπογράμμισε ο κ.Τόσκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης