Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρασκευόπουλος για Novartis: Τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με σκευωρία

Παρασκευόπουλος για Novartis: Τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με σκευωρία
Πάρα πολλοί κατηγορούμενοι όταν δικάζονται, μιλούν για σκευωρία υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Την θέση ότι τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με σκευωρία διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Παρασκευόπουλος υποστηρίζει πως εφαρμόζεται το Σύνταγμα και οι νομοθεσίες ενώ υποστηρίζει πως «δεν έχουμε κατηγορούμενους ακόμα».
«Η Ολομέλεια θα αποφασίσει για την τύχη του φακέλου, ο οποίος της διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία και θα πρέπει να κρίνει εάν η δίωξη μπορεί να προχωρήσει ή αν δεν πρέπει να ασκηθεί, προφανώς λόγω παραγραφής.
Δηλαδή το Σύνταγμα, το άρθρο 86, προβλέπει ότι οι πράξεις που έχουν τελεστεί σε προηγούμενη βουλευτική περίοδο με άλλη κυβέρνηση δηλαδή, θα πρέπει να διωχθούν μέσα στις δύο επόμενες περιόδους, δηλαδή το πολύ δύο χρόνια με βάση τα συνηθισμένα.
Αυτός ο χρόνος πέρασε και θα πρέπει να αποφασιστεί ότι για αυτές τις πράξεις η δίωξη έχει εξαλειφθεί.
Εάν κριθεί ότι οι πράξεις δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία γιατί δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων (των υπουργών), τότε η προανακριτική θα το εξετάσει και εφόσον κριθεί ότι δεν έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων, θα τις στείλει πίσω στην δικαιοσύνη για να δικαστούν οι υπαίτιοι, όπως ο κάθε πολίτη» αναφέρει ο κ.Παρασκευόπουλος.
Ερωτηθείς αν είναι δυνατό να μην έχουν τελεστεί κάποια αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων ενός πολιτικού προσώπου, ο κ.Παρασκευόπουλος απαντά καταφατικά.
«Ναι, βέβαια, κοιτάξτε υπάρχουν και πράξεις που κάνει ο καθένας στην προσωπική του ζωή και όχι προκειμένου να εκτελέσει ένα συγκεκριμένο καθήκον του.
Να σας πω ότι πρώτα αυτό παγίως γίνεται δεκτό στο παρελθόν, ότι συμβαίνει με τις πράξεις ξεπλύματος του παράνομου χρήματος.
Δηλαδή η νομολογία θεωρεί ότι αυτό ότι είναι κάτι το οποίο κάνει κάποιος για να μπορέσει να αξιοποιήσει ό,τι έχει βγάλει από μία προηγούμενη παράνομη πράξη και αυτό δεν είναι υπουργικό καθήκον του.
Και επίσης συμβαίνει το εξής το οποίο θέλει προσοχή γιατί είναι λίγο λεπτό.
Το Σύνταγμα έχει μία διατύπωση πολύ στενή, λέει δηλαδή ότι η πράξη που δεν έχει γίνει όχι σε σχέση με κάποια υπουργικά καθήκοντα ή στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων, λέει ότι πρέπει να έχει τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων, δηλαδή φαίνεται ότι η περιγραφή είναι πιο στενή.
Θέλει μια αμεσότητα και χρονική προφανώς.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Διότι το Σύνταγμα ιδρύει μία διαδικασία η οποία είναι ειδική και νομίζω ότι άνετα μπορούμε να πούμε και προνομιακή στο μέτρο που προβλέπει μία ταχύτερη παραγραφή και επομένως είναι λογικό το Σύνταγμα να έχει μια στενή προϋπόθεση ώστε λίγες περιπτώσεις να εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία» τόνισε ο κ.Παρασκευόπουλος.
Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας ο κ.Παρασκευόπουλος υποστηρίζει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι όταν δικάζονται μιλούν για σκευωρία.
«Η πρώτη μου απάντηση θα είναι λίγο σκληρή: θα πω ότι πάρα πολλοί κατηγορούμενοι, οποιωνδήποτε υποθέσεων, όταν δικάζονται μιλούν για σκευωρία.
Δεν είναι κάτι πρωτότυπο.
Αλλά εν πάση περιπτώσει εδώ δεν έχουμε κατηγορούμενους ακόμα, να σας απαντήσω και πιο συγκεκριμένα.
Ό,τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής προβλέπεται από το Σύνταγμα και από τη νομοθεσία.
Προβλέπεται και από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και από τον Κανονισμό της Βουλής η διαδικασία αποστολής μιας δικογραφίας όπου έχουν εμφανιστεί και ονόματα πολιτικών στη Βουλή.
Και το ίδιο το Σύνταγμα το ορίζει.
Επομένως τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με σκευωρία, έχουμε όμως να κάνουμε με την εφαρμογή του Συντάγματος και με τις νομοθεσίες» τόνισε ο κ.Παρασκευόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης