Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας»: Ένας πρώτος απολογισμός των 30 ημερών της τουρκικής εισβολής στη Συρία

Επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας»: Ένας πρώτος απολογισμός των 30 ημερών της τουρκικής εισβολής στη Συρία
Ένα όχι και τόσο επιτυχημένο Blitzgrieg
Χθες Κυριακή (18/2), η επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” συμπλήρωσε έναν σχεδόν μήνα πολεμικών συγκρούσεων. Ο αρχικός Αντικειμενικός Σκοπός της επιχείρησης, που άρχισε την 20η Ιανουαρίου από τον τουρκικό στρατό, είχε ως δεδηλωμένο στόχο την εκκαθάριση της συνοριακής περιοχής από τους “τρομοκράτες και την επιστροφή της περιοχής στους κατοίκους της”.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μέχρι σήμερα έχουν «αδρανοποιηθεί» 1.614 μαχητές του YPG, έχουν καταληφθεί 14 χωριά, ενώ έχουν καταληφθεί 17 στρατηγικα σημεία γύρω ή κοντά στο Afrin.
Η λέξη «αδρανοποίηση» (neutralized) είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για να πουν νεκροί, τραυματίες ή συλληφθέντες.

Όμως, στον χάρτη που αναρτούμε φαίνεται ότι η εδαφική προώθηση των Τούρκων είναι σχετικά περιορισμένη και από τα σημεία που βομβαρδίζονται, γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει επαφή με τους αντιμαχόμενους σε όλα τα σημεία της διείσδυσης. Τριάντα ημέρες με αποτέλεσμα μια περιορισμένη διείσδυση και το Afrin σε κουρδικά χέρια ακόμη, σίγουρα δεν είναι αυτό που θα λέγαμε Blitzkrieg. Προφανώς οι Τούρκοι προχωρούν προσεκτικα και κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να έχουν μειωμένες απώλειες. Οι απώλειές τους μέχρι και σήμερα είναι 33 στελέχη του Τουρκικού Στρατού, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, που προφανώς υπάρχουν.

Αποστολή επιπλέον μηχανοκίνητων δυνάμεων στο Afrin

Ο τουρκικός στρατός έχοντας, σαφώς, υποτιμήσει τις δυνάμεις των κουρδικών Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG) και μετά την σημαντική επιβράδυνση που σημειώθηκε στον ρυθμό των επιχειρήσεων στο Afrin, ανέπτυξε ακόμη περισσότερα τεθωρακισμένα, στοχεύοντας στην ενίσχυση της επιθετικής δύναμής του εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.

Εχθές, εμφανίστηκαν φωτογραφίες που έδειχναν έναν επιπλέον μηχανοκίνητο λόχο, αποτελούμενο από Τεθωρακισμένα Οχήματα ΜΑχης (ΤΟΜΑ) ACV-15 με πυροβόλο 25 χιλ. που παρέχει υποστήριξη κατά "μαλακών" στόχων, τα οποία ο τουρκικός στρατός αναπτύσσει στο Afrin, σε μια προσπάθεια να προσφέρει περισσότερα πυρά υποστήριξης στα στρατεύματα και τους σύρους συμμάχους του που πολεμούν τις κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή.
Αν και οι ενισχύσεις του τουρκικού στρατού αναπτύσσονται σε επίπεδό δύναμης τάγματος, πιθανόν, όταν τελικά εισέλθουν στην μάχη, να διασκορπιστούν σε μικρότερες μονάδες πεζικού επιπέδου λόχου.

To παιχνίδι "χοντραίνει" με τη συμμαχία Κούρδων-Assad

Η διεθνής ειδησεογραφία των τελευταίων ωρών κυριαρχείται από τη φερόμενη ως συμφωνία των Κούρδων της Συρίας με το καθεστώς Assad, για την από κοινού αντιπαράθεση στην τουρκική εισβολή στη χώρα και το καντόνι Afrin, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου Κούρδου αξιωματούχου στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η άφιξη των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων αναμένεται τις επόμενες δύο ημέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Εκ πρώτης όψεως, αυτό που προκύπτει από την είδηση είναι ότι οι τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Συρίας, κατάφεραν να οδηγήσουν σε προσέγγιση δύο πλευρές οι οποίες έχουν πολύ διαφορετικά «θέλω» για τη Συρία της επόμενης ημέρας, μετά το κλείσιμο του αιματηρού πολυετούς «κεφαλαίου» του εμφυλίου.

Η έλευση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο Afrin αλλάζει εντελώς τα δεδομένα για την Τουρκία. Μέχρι στιγμής, αυτό που χρησιμοποιούσε διπλωματικά και επικοινωνιακά, ήταν ότι η επιχείρηση στο Afrin είναι «αντιτρομοκρατική».
Οι ενέργειες των Κούρδων του YPG/PYD, του οποίους η Τουρκία θεωρεί «θυγατρική» του PKK (εξ ου και τα περί αντιμετώπισης τρομοκρατών), έχουν στόχους που στρέφονται μακροπρόθεσμα κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας.
Από τη στιγμή κατά την οποία στο Afrin αποκαθίσταται η τάξη, υπό την έννοια ότι αναλαμβάνουν τα ηνία οι στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας, άρα οι «τρομοκράτες» Κούρδοι εγκαταλείπουν εκ των πραγμάτων τα σχέδια που προκαλούσαν τον τουρκικό φόβο, όλα αλλάζουν.
Η επιχείρηση παύει να είναι «αντιτρομοκρατική» και μετονομάζεται αυτομάτως, εάν δεν διακοπεί, σε ξεκάθαρη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους. Η δε διαφωνία της Τουρκίας και η επιθυμία ανατροπής του καθεστώτος Assad (κάποτε ήταν «στενοί φίλοι», όσο κάτι τέτοιο μπορεί να ορίζει διακρατικές σχέσεις όπου κυριαρχεί το συμφέρον), ουδόλως αλλάζει την ουσία, δηλαδή ότι η τουρκική επιχείρηση λαμβάνει πλέον τον χαρακτήρα εισβολής.
Αυτό έχει ενδιαφέρον και για έναν ακόμα λόγο. Στην προσπάθειά τους για να ισορροπήσουν τις προβληματικές τους σχέσεις με την Άγκυρα και να μην «αδειάσουν» τις μονομερείς πρωτοβουλίες της στο συριακό μέτωπο, τόσο η ηγεσία του ΝΑΤΟ όσο και αξιωματούχοι στα υψηλότερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης, συνεχώς διακήρυσσαν ότι αναγνωρίζουν τις νόμιμες – νομιμοποιημένες ανησυχίες της Τουρκίας.
Είναι ερωτηματικό αν θα θελήσουν να συνεχίσουν να το πράττουν κι αν ναι, τι ευρηματικό τρόπο θα βρουν.
To παιχνίδι "χοντραίνει" με απρόβλεπτες, προς το παρόν συνέπειες...

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης