Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο εξετάζει την επιβολή ομοσπονδιακών κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο εξετάζει την επιβολή ομοσπονδιακών κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα
Οι νομοθέτες των ΗΠΑ εξετάζουν νέους κανόνες για να επιβάλουν αυστηρότερο ομοσπονδιακό έλεγχο στα κτυπτονομίσματα
Θορυβημένοι από την παγκόσμια επενδυτική τρέλα στο bitcoin και στα άλλα κρυπτονομίσματα, οι νομοθέτες των ΗΠΑ εξετάζουν νέους κανόνες για να επιβάλουν αυστηρότερο ομοσπονδιακό έλεγχο στην αναδυόμενη κλάση περιουσιακών στοιχείων.
Η κίνηση αναπτύσσεται στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για δράση για την αντιμετώπιση των κινδύνων που θέτουν τα εικονικά νομίσματα στους επενδυτές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα,.
Ακόμα και οι Ρεπουμπλικανοί συντηρητικοί της ελεύθερης αγοράς, που συνήθως είναι επιφυλακτικοί για την κυβερνητική γραφειοκρατία, αναμένεται να απαιτήσουν τη ρύθμιση αυτή, ώστε τα ψηφιακά νομίσματα να μην απειλήσουν την οικονομία των ΗΠΑ.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη για ένα κανονιστικό πλαίσιο", δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Mike Rounds, μέλος της επιτροπής της Γερουσίας.
Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία εμπίπτουν σήμερα σε μια γκρίζα περιοχή δικαιοδοσίας μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), της επιτροπής εμπορίας μελλοντικών εμπορικών συναλλαγών (CFTC), του Υπουργείου Οικονομικών, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed Federal Reserve) και των μεμονωμένων πολιτειών.
Μεγάλο μέρος της ανησυχίας για το Κογκρέσο επικεντρώνεται στην κερδοσκοπική διαπραγμάτευση και την επένδυση στα κρυπτονομίσματα, με αποτέλεσμα ορισμένοι νομοθέτες να πιέσουν ώστε τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία να ρυθμίζονται ως τίτλοι και να υπόκεινται στους κανόνες της SEC για την προστασία των επενδυτών.
"Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει σωστά την ηγετική θέση επί του θέματος", δήλωσε ο Δημοκρατικός Bill Huizenga, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ακροάσεις για το ζήτημα τις προσεχείς εβδομάδες.
Ο Huizenga δήλωσε ότι η πρόσφατη ανάπτυξη της αγοράς εικονικών νομισμάτων, επιτάσσει περισσότερη επίβλεψη.
"Πριν από έξι μήνες, δεν είδαμε αυτή την έκρηξη.
Η αγορά έχει αλλάξει", είπε.
Ο Carolyn Maloney, Δημοκρατικός ανώτερος υπάλληλος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών του Σώματος, είναι ένας άλλος νομοθέτης που υποστηρίζει την άμεση εποπτεία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
"Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τίποτα δεν υποστηρίζει αυτά τα εικονικά νομίσματα", είπε.
Τα εικονικά νομίσματα υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά οι κερδοσκοπικές πράξεις σε αυτά έχουν διογκωθεί πρόσφατα, μαζί με απάτες που υπόσχονται επενδυτές με απόδοση πάνω από 1.000% σε εβδομάδες.
Σε μια εποχή ασταθών αγορών, οι χάκερς δραστηριοποιούνται επίσης στον τομέα, κλέβοντας 530 εκατομμύρια δολάρια ψηφιακού νομίσματος από το ιαπωνικό χρηματιστήριο Coincheck τον περασμένο μήνα.
Το Bitcoin, το πιο γνωστό εικονικό νόμισμα, έχασε πάνω από το ήμισυ της αξίας του νωρίτερα αυτό το χρόνο μετά από την αύξηση του 1,300%.
"Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά όλα τα κρυπτονομίσματα και να βεβαιωθούμε ότι τα άτομα δεν θα τα εκμεταλλευτούν κερδοσκοπικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος Tom MacArthur, μέλος της Επιτροπής Δημοσιονομικών Υπηρεσιών.
Οι ρυθμιστικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο χτύπησαν το καμπανάκι κινδύνου για τα κρυπτονομίσματα, λέγοντας ότι μπορεί να ενισχύσουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, να βλάψουν τους καταναλωτές και να πλήξουν την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν τα κρυπτονομίσματα στην ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνάντησης της G20 των μεγαλύτερων προηγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών.
Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί αναγνωρίζουν επίσης τη δυνατότητα για ευρύτερους κινδύνους.
"Είμαι απόλυτα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, οπότε δεν θέλω ρυθμίσεις", δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Dave Brat.
"Αλλά αν υπάρχει ένα νόμισμα που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την οικονομία, τότε είναι αναγκαία αυτή η συζήτηση", είπε.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης