Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Έκκληση για καταρτισμό κανόνων για την καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων

tags :
ΟΗΕ: Έκκληση για καταρτισμό κανόνων για την καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων
Οι χάκερς, πολλοί από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι κρατικές ομάδες, το 2017 χτύπησαν πολυεθνικές επιχειρήσεις, λιμάνια και δημόσιες υπηρεσίες
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres κάλεσε τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018 για παγκόσμια δράση, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού πολέμου στους πολίτες, καθώς οι μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, πιθανόν να είναι η νούμερο ένα απειλή στο μέλλον.
Οι χάκερς, πολλοί από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι κρατικές ομάδες, το 2017 χτύπησαν πολυεθνικές επιχειρήσεις, λιμάνια και δημόσιες υπηρεσίες σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε όλο τον κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ειδικός σύμβουλος των ΗΠΑ Robert Mueller κατηγόρησε 13 Ρώσους και τρεις ρωσικές εταιρείες για τη διεξαγωγής εγκληματικής και κατασκοπευτικής συνωμοσίας, χρησιμοποιώντας κοινωνικά μέσα δικτύωσης για να παρέμβουν στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.
"Υπάρχουν ήδη περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων μεταξύ των κρατών.
Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ρυθμιστικό σύστημα για αυτόν τον τύπο πολέμου, δεν είναι σαφές πώς ισχύει η Σύμβαση της Γενεύης ή το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο", ανέφερε ο Guterres σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.
"Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο επόμενος πόλεμος, διαφορετικός από τις μεγάλες μάχες του παρελθόντος, θα ξεκινήσει με μια μαζική επίθεση στον κυβερνοχώρο για να καταστρέψει τη στρατιωτική ικανότητα ... και να παραλύσει τη βασική υποδομή όπως τα ηλεκτρικά δίκτυα ".
Προσέφερε στα Ηνωμένα Έθνη μια πλατφόρμα όπου διάφοροι παράγοντες από επιστήμονες έως κυβερνήσεις, θα μπορούν να συναντηθούν και να επεξεργαστούν τέτοιους κανόνες "για να εξασφαλίσουν έναν πιο ανθρώπινο χαρακτήρα" οποιασδήποτε σύγκρουσης που αφορά την τεχνολογία των πληροφοριών και γενικότερα, να διατηρήσει το Διαδίκτυο ως "υπηρεσία για το καλό".
Απευθυνόμενος σε καθηγητές και μηχανικούς, αφού έλαβε το επίτιμο πτυχίο του πανεπιστημίου, ο Guterres τους προέτρεψε να συμβάλουν στη διαδικασία, η οποία πρέπει να τρέξει πολύ πιο γρήγορα από πριν.
Οι παραδοσιακοί τρόποι επεξεργασίας τέτοιων κανόνων θα μπορούσαν να διαρκέσουν δεκαετίες - πολύ αργοί για την ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογική σκηνή.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης