Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citi: Το συγχρονισμένο tapering δεν θα οδηγήσει σε bear market παρά τη διόρθωση

tags :
Citi: Το συγχρονισμένο tapering δεν θα οδηγήσει σε bear market παρά τη διόρθωση
Citi: Το συγχρονισμένο tapering θα οδηγήσει σε διόρθωση μετοχές και ομόλογα και όχι σε bear market
Η συγχρονισμένη συρρίκνωση (tapering) των παγκόσμιων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης των Κεντρικών Τραπεζών  θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών και ομολόγων αναφέρει σε report της η Citi.
Όπως αναφέρει η Citi μόνο η Fed (η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα) ενεργεί για να μειώσει τον ισολογισμό της. Η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η BoJ (Τράπεζα της Ιαπωνίας), απλώς επεκτείνουν τον ισολογισμό τους με βραδύτερο ρυθμό από ότι πριν.
Παρόλα αυτά, όταν εξετάζονται οι συνέπειες του «συγχρονισμένου tapering» η Citi τονίζει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διορθώσεων στις αγορές μετοχών συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ομολόγων.
Ωστόσο σύμφωνα με τη Citi, παρά τις αναταράξεις και την αναμενόμενη διόρθωση δεν προβλέπει «bear market».
Σύμφωνα με τη Citi το tapering της ΕΚΤ θα οδηγήσει στην ανατίμηση του ευρώ ως αποτέλεσμα της μειωμένης ροής των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Εξετάζοντας τις δυνητικές επιπτώσεις στην αγορά από τη «συγχρονισμένη σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή την άνοδο των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, η οποία αναμένεται ευρέως καθώς βελτιώνεται η παγκόσμια οικονομία,  η Citi σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν είναι ορατή συγχρονισμένη σύσφιξη.
Μόνο η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας άρχισαν σιγά σιγά να αυξάνουν τα επιτόκια και η πλειοψηφία των οικονομολόγων πιστεύει ότι η BOJ και η ΕΚΤ θα διατηρήσουν στα υπάρχοντα επίπεδα τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι το 2019, εκτός εάν ο ρυθμός πληθωρισμού αυξηθεί πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμένεται.
Η Citi ορίζει ως «συγχρονισμένη σύσφιξη" την αύξηση των επιτοκίων από τουλάχιστον το 60% των συμμετεχουσών κεντρικών τραπεζών» και δεν περίμενε να υπάρξει ένα τέτοιο δεδομένο μέχρι το γ' τρίμηνο του 2018.
Όταν υπάρξει συγχρονισμένη σύσφιξη, η Citi αναφέρει ότι «οι μετοχές μπορούν να παραμείνουν στην αγορά ταύρων αν η σύσφιξη αντανακλά υψηλότερη ανάπτυξη, ονομαστική ή πραγματική».
Η συγχρονισμένη σύσφιξη θα είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει η δυναμική της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Όσο αυξάνει τα επιτόκια η Fed «παγώνει» η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ακολούθως η εφαρμογή της ίδιας πολιτικής από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσει σε περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και της διεθνούς ανάπτυξης.
Παρόλα αυτά η καμπύλη ομολόγων των ευρωπαϊκών θα παραμείνει παγωμένη για πολύ περισσότερο χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης