Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρουφάκης για Λετονία: Η λιτότητα πετυχαίνει εάν μετατρέψεις τον κεντρικό τραπεζίτη σε ενορχηστρωτή ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος

tags :
Βαρουφάκης για Λετονία: Η λιτότητα πετυχαίνει εάν μετατρέψεις τον κεντρικό τραπεζίτη σε ενορχηστρωτή ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος
Αιχμηρό σχόλιο για τη Λετονία από τον Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή τη σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας 
Με ένα αιχμηρό tweet σχολίασε τη σύλληψη κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά από κατηγορίες για δωροδωκία.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός οικονομολόγος, η Λετονία «απέδειξε ότι, πράγματι, η λιτότητα μπορεί να πετύχει:
Εφόσον (1) καταφέρεις να εκδιώξεις τον μισό πληθυσμό (μετανάστευση).
Και (2) να μετατρέψεις τον Κεντρικό Τραπεζίτη σε ενορχηστρωτή ξεπλύματος μαύρου χρήματος».
Ο Ilmars Rimsevics είχε συλληφθεί το Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018, από την Υπηρεσία Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (KNAB) της Λετονίας, όμως μόλις σήμερα έγινε γνωστή η αιτία της δίωξής του.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας «ζήτησε να δωροδοκηθεί με ποσό όχι μικρότερο των 100.000 ευρώ», γνωστοποίησε η KNAB, αφήνοντάς τον σήμερα ελεύθερο.
Ο Ilmars Rimsevics, ο οποίος βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση από το 2001, απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του.
Η απόφαση για τη σύλληψή του έχει προκαλέσει αναστάτωση στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς ο πρωθυπουργός Māris Kučinskis, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρόεδρος ζήτησε Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, ενώ η υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον κεντρικό τραπεζίτη σε παραίτηση.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι «παγώνει» όλες τις πληρωμές από την τράπεζα ABLV, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας που φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Ο επικεφαλής της KNAB να υποστηρίζει ότι αυτές οι δύο υποθέσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης