Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βενεζουέλα προχωράει στην προπώληση του κρυπτονομίσματος «petro»

tags :
Η Βενεζουέλα προχωράει στην προπώληση του κρυπτονομίσματος «petro»
Η Βενεζουέλα θα ξεκινήσει την προπώληση του κρυπτονομίσματος «petro» που θα υποστηρίζεται από παράγωγα
Η Βενεζουέλα θα ξεκινήσει την προπώληση του κρυπτονομίσματος «petro» που θα υποστηρίζεται από παράγωγα, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018.
Ο πρόεδρος Nicolas Maduro ελπίζει ότι το ψηφιακό νόμισμα της χώρας θα τον βοηθήσει να κάνει οικονομικές συναλλαγές και να αποφύγει τις κυρώσεις από τις δυτικές χώρες.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα για την αντίθεσή τους στην αυταρχική κυβέρνησή της. 
Το 2017, ο δείκτης δημοκρατίας του Economist Intelligence Unit υποβάθμισε τη Βενεζουέλα από ένα «υβριδικό καθεστώς» σε ένα «αυταρχικό καθεστώς» λόγω της «συνεχούς ολίσθησης προς τη δικτατορία».
Το πετρελαϊκό νόμισμα της Βενεζουέλας θα υποστηριχθεί από τα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, χρυσού και διαμαντιών, σύμφωνα με την κυβέρνηση. 
Η ρυθμιστική αρχή του κρυπτονομίσματος της χώρας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αντλήσει επενδύσεις από το Κατάρ, την Τουρκία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και από ευρωπαϊκά έθνη και τις ΗΠΑ
Το petro δεν θα είναι διαθέσιμο αρχικά στο νόμισμα της Βενεζουέλας μπολιβάρ. 
Το σκληρό νόμισμα της Βενεζουέλας κατέρρευσε, καθώς στη χώρα της Λατινικής Αμερικής εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός.
Το Καράκας έχει προκαλέσει σκεπτικισμό, καθώς προωθεί την εκστρατεία προπώλησης του ψηφιακού νομίσματος.
Πολλοί αμφισβητούν ότι το εγχείρημα του ψηφιακού νομίσματος θα αποφέρει οφέλη είτε στην οικονομία της Βενεζουέλας είτε στους ανθρώπους της, οι οποίοι υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων λόγω των ελέγχων των τιμών.
Ο Francisco Toro, δημοσιογράφος της Βενεζουέλας, πολιτικός επιστήμονας και blogger, δήλωσε ότι η Βενεζουέλα στρέφεται στο κρυπτονόμισμα από την «απογοήτευση» λόγω της οικονομικής της απομόνωσης από τις ΗΠΑ.
"Προσπαθούν να βρουν τρόπους για να επιτύχουν τις διατάξεις περί κυρώσεων κατά του ξεπλύματος χρημάτων και το κρυπτονόμισμα είναι ίσως ένας τρόπος να μπορούν να το κάνουν αυτό", ανέφερε ο Toro, στο CNBC σε τηλεφωνική συνέντευξη το Σάββατο.
"Νομίζω ότι αυτό γίνεται για να αποκτήσουν επενδυτές από μη παραδοσιακούς δανειστές, από τη Ρωσία και την Κίνα, για να βγάλουν περισσότερα χρήματα, να δανείσουν νέα μετρητά.
Οι οικονομικές κυρώσεις - οι κυρώσεις των ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις - δεν είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η Βενεζουέλα δεν μπορεί να αυξήσει τη χρηματοδότηση είναι ότι η μακροοικονομική χρηματοδότηση είναι ένα «show».
Εκτός από τον πληθωρισμό, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου. 
Η παραγωγή αργού στη Βενεζουέλα μειώθηκε κατά 29% το 2017. 
Πολλοί φοβούνται ότι η επιταχυνόμενη πτώση της παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας θα αυξήσει την πιθανότητα να αθετήσει τα χρέη της.
Ο Toro δήλωσε ότι οι οικονομικές δυσκολίες της Βενεζουέλας της έδωσαν κακή φήμη και ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει για την εγκυρότητα του chavismo, της αριστερής πολιτικής ιδεολογίας που δημιουργήθηκε από τον πρώην πρόεδρο Hugo Chavez.
Ένας αναλυτής πιστεύει ότι το «petro» είναι μια "εξαιρετική ιδέα" και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόδρομος σε παρόμοιες κινήσεις από άλλους ηγέτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
"Ο Putin και ο Maduro έχουν πολύ παρόμοια προβλήματα", δήλωσε στο CNBC ο Mati Greenspan, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην εταιρεία eToro.
"Και οι δύο έχουν μεγάλη εξάρτηση από την τιμή του αργού πετρελαίου, η οποία ήταν μάλλον ασταθής τα τελευταία χρόνια.
Και οι δύο έχουν προβλήματα με τις κυρώσεις των ΗΠΑ και με το δολάριο ΗΠΑ να είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα".
Οι αναφορές έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες ότι η Ρωσία εξετάζει μια ψηφιακή έκδοση δικού της νόμισματος, το ρούβλι. Το «κρυπτορούβλι» της Ρωσίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να παρακάμψει η χώρα τις δυτικές κυρώσεις, σύμφωνα με έκθεση των Financial Times τον περασμένο μήνα, επαναλαμβάνοντας τα σχέδια του Maduro για το πετρελαϊκό νόμισμα της Βενεζουέλας.

www.bankingnews.gr
 .

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης