Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Η Βρετανία μπορεί να εφαρμόσει τους ίδιους δασμούς με την ΕΕ μετά το Brexit

ΕΕ: Η Βρετανία μπορεί να εφαρμόσει τους ίδιους δασμούς με την ΕΕ μετά το Brexit
Τους ίδιους δασμούς με την ΕΕ μπορεί να εφαρμόσει Βρετανία στο εμπόριο μετά το Brexit
Το τελωνειακό καθεστώς μετά το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αρχίσει με τη Βρετανία να παραμένει στους ίδιους δασμούς εξωτερικού εμπορίου με το μπλοκ, όπως δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος νομοθέτης τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018.
Η ΕΕ περιμένει το Λονδίνο να σκιαγραφήσει τι είδους μελλοντικές σχέσεις επιθυμεί με τα άλλα 27 έθνη, με ένα από τα πιο πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα να είναι πώς θα αποφευχθεί η δημιουργία συνόρων με την Ιρλανδία.
Η πρωθυπουργός Theresa May, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της τις επόμενες εβδομάδες, θέλει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση.
Ωστόσο, το μπλοκ αναφέρει ότι αυτό θα οδηγούσε σε συνοριακούς ελέγχους μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας.
"Πρέπει να βρεθεί λύση", δήλωσε η Πολωνή Danuta Hubner, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με το Brexit.
"Εάν υπάρχει πλήρης ρυθμιστική ευθυγράμμιση, αυτό θα επέτρεπε την αποφυγή των συνόρων.
Αλλά τι θα κάνουμε για αυτή την περιοχή - κανείς δεν έχει βρει ακόμα τη λύση".
Ενώ η είσοδος στο εσωτερικό της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ σημαίνει ελεύθερο εμπόριο και χωρίς δασμούς μεταξύ των μελών, μια τελωνειακή ένωση με μια εξωτερική χώρα επιτρέπει μη δασμολογικούς εμπορικούς φραγμούς - όπως οι ποσοστώσεις ή τα κανονιστικά πρότυπα - και συνεπώς απαιτεί ακόμη ελέγχους στα σύνορα.
Η ΕΕ έχει ήδη μια τέτοια τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, αν και αποκλείει τη γεωργία.
"Εάν υπήρχε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ή ένα τελωνειακό καθεστώς, θα υπήρχαν συνοριακοί έλεγχοι.
Για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη εμμονή μας, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τους ελέγχους".
Η Hubner δήλωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να ξεκινήσει την προσπάθεια αντιμετώπισης του αδιεξόδου, διατηρώντας τα ίδια τέλη εξωτερικού εμπορίου για εμπορεύματα στο μπλοκ.
"Κάθε χώρα μπορεί να ανακοινώσει ότι έχει τους ίδιους εξωτερικούς δασμούς με την ΕΕ", δήλωσε στο Reuters.
"Μπορεί να υπάρξει διέξοδος στο να μην το ονομάσουμε τελωνειακή ένωση αλλά στην πραγματικότητα να διατηρήσουμε συνθήκες που θα επιτρέψουν την πλήρη ρυθμιστική ευθυγράμμιση.
Το σημείο εκκίνησης θα ήταν η διατήρηση των ίδιων εξωτερικών δασμών".
Είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις, ότι η Βρετανία δεν θα αποκλίνει από τα τιμολόγια της ΕΕ και μηχανισμό που θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση και θα επιτρέπει στο μπλοκ να αντιδρά γρήγορα για να προστατεύσει την αγορά σε περίπτωση διαφωνίας.
"Η Βρετανία αναζητά μια λύση, αλλά έχουν σαφήνεια κυρίως σε ότι δεν θέλουν.
Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το τι θέλουν", είπε ο Hubner.
Η Hubner δήλωσε ότι εάν η Βρετανία βγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για το επόμενο βήμα, θα υπήρχαν διαταραχές στον κλάδο της αεροπορίας, των αυτοκινήτων, των χημικών και του χρηματοπιστωτικού τομέα μεταξύ πολλών άλλων, καθώς τα υπάρχοντα συστήματα συνεργασίας και τα νομικά πλαίσια δεν θα υφίστανται.
Τόσο το βρετανικό όσο και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα έχουν την εξουσία να απορρίπτουν και να εμποδίζουν κάθε συμφωνία σχετικά με τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το μελλοντικό πρότυπο συνεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης