Τελευταία Νέα
Διεθνή

Annan (Πρώην ΓΓ ΟΗΕ): Τα social media υπονομεύουν τη σύγχρονη δημοκρατία

tags :
Annan (Πρώην ΓΓ ΟΗΕ): Τα social media υπονομεύουν τη σύγχρονη δημοκρατία
Annan: Τα social media υπονομεύουν τη σύγχρονη δημοκρατία
Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ομιλία του δισεκατομμυριούχου George Soros στο Νταβός, ο οποίος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ρυθμίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή οι ψηφοφόροι ελέγχονται και "χειραγωγούνται", ο πρώην γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Kofi Annan, με άρθρο του στο Project Syndicate αναφέρεται  στις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να ληφθούν στην αλλαγή λειτουργίας των κοινωνικών μέσων.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να είναι μόνο η αρχή που θα οδηγήσει σε έναν "Οργουελιανό κόσμο" που ελέγχεται από τον "μεγάλο αδερφό" κάτι που επιταχύνεται από την ταχεία πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης.
Ορισμένα αυταρχικά καθεστώτα τροφοδοτούν ήδη αυτές τις εξελίξεις για να ασκήσουν έλεγχο σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα.
Το Internet και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης κάποτε χαιρέτησαν για τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη διάδοση της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Και το Twitter, το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραμάτισαν πράγματι βασικό ρόλο στις λαϊκές εξεγέρσεις στο Ιράν το 2009, στον αραβικό κόσμο το 2011 και στην Ουκρανία το 2013-2014.
Αλλά τα αυταρχικά καθεστώτα σύντομα άρχισαν να υποχωρούν στην ελευθερία του Διαδικτύου.
Φοβόντουσαν τον γενναίο νέο ψηφιακό κόσμο.
Οι φόβοι τους αποδείχθηκαν αβάσιμοι.
Στην περίπτωση αυτή, οι περισσότερες δημοφιλείς εξεγέρσεις που έγιναν με τη χρήση  μέσων κοινωνικής δικτύωσης απέτυχαν λόγω έλλειψης αποτελεσματικής ηγεσίας, ενώ οι παραδοσιακές πολιτικές και στρατιωτικές οργανώσεις διατήρησαν το προβάδισμα.
Στην πραγματικότητα, αυτά τα καθεστώτα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους δικούς τους σκοπούς.
Όλοι έχουμε ακούσει τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε κρυφά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ουκρανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και, πιο γνωστά, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Facebook έχει εκτιμήσει ότι το ρωσικό περιεχόμενο στο δίκτυό του, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων και των πληρωμένων διαφημίσεων, έφτασε τα 126 εκατομμύρια Αμερικανών, περίπου το 40% του πληθυσμού του έθνους.
Το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν ένα άλλο πεδίο μάχης, φαίνεται, για τη συγκαλυμμένη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Εάν και οι πλέον τεχνολογικά προηγμένες χώρες δεν μπορούν να προστατεύσουν την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας, μπορεί κανείς να φανταστεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες με λιγότερη τεχνογνωσία.
Με άλλα λόγια, η απειλή είναι παγκόσμια.
Ελλείψει στοιχείων και δεδομένων, η απλή δυνατότητα χειραγώγησης τροφοδοτεί θεωρίες συνωμοσίας και υπονομεύει την πίστη στη δημοκρατία και τις εκλογές σε μια εποχή όπου η δημόσια εμπιστοσύνη είναι ήδη χαμηλή.
Αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σχεδόν η πρώτη επανάσταση επικοινωνίας για να αμφισβητήσουν τα πολιτικά συστήματα.
Οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση ήταν όλα επαναστατικά μέσα στην εποχή τους.
Και όλες ρυθμίστηκαν σταδιακά, ακόμη και στις πιο φιλελεύθερες δημοκρατίες.
Πρέπει τώρα να εξετάσουμε πώς να υποβάλουμε τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης στους ίδιους κανόνες διαφάνειας, με τα συμβατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Στις ΗΠΑ, μια ομάδα γερουσιαστών έχει εισαγάγει τον  “Honest Ads Act,”, ο οποίος θα επεκτείνει τους κανόνες που ισχύουν για τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ελπίζουν ότι θα γίνει νόμος πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018.
Στη Γερμανία, ένας νέος νόμος, ο "Netzwerkdurchsetzungsgesetz", απαιτεί από τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να απαλείψουν τα λόγια μίσους και ψεύτικες ειδήσεις εντός 24 ωρών ή να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ (63 εκατ.).
Καθώς είναι χρήσιμα με αυτά τα μέτρα, δεν είμαι βέβαιος ότι οι εθνικοί νόμοι θα είναι επαρκείς για τη ρύθμιση της των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Πολλές φτωχότερες χώρες δεν θα μπορέσουν να επιδείξουν τέτοια αντίσταση και η εφαρμογή τους θα είναι δύσκολη παντού, επειδή πολλά από τα δεδομένα αποθηκεύονται και διαχειρίζονται εκτός της χώρας που τα ρυθμίζει.
Εάν είναι απαραίτητα νέα διεθνή πρότυπα ή όχι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην θέτουμε σε κίνδυνο το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, προσπαθώντας να περιορίσουμε τις υπερβολές. Πράγματι, οι ανοιχτές κοινωνίες δεν πρέπει να αντιδρούν υπερβολικά, μήπως υπονομεύουν τις ίδιες τις ελευθερίες στις οποίες στηρίζουν τη νομιμότητά τους.
Αλλά ούτε μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς. Μερικοί σημαντικοί παίκτες, στη Silicon Valley και αλλού, κρατούν τη μοίρα μας στα χέρια τους.
Το 2012, συγκάλεσα την Παγκόσμια Επιτροπή για τις εκλογές, τη δημοκρατία και την ασφάλεια για να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την ακεραιότητα των εκλογών και να προωθήσουμε τις νόμιμες εκλογικές διαδικασίες. Μόνο οι εκλογές που ο πληθυσμός γενικά αποδέχεται ως δίκαιες και αξιόπιστες μπορούν να οδηγήσουν σε μια ειρηνική και δημοκρατική εναλλαγή της ηγεσίας, προσδίδοντας νομιμότητα στον νικητή και προστατεύοντας τον ηττημένο.
Υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Kofi Annan, θα συγκαλέσω τώρα μια νέα επιτροπή, αυτή τη φορά, με τους πρωταγωνιστές των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και της τεχνολογίας, καθώς και με τους πολιτικούς ηγέτες, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κρίσιμα νέα θέματα.
Θα προσπαθήσουμε να βρούμε εφαρμόσιμες λύσεις που θα εξυπηρετούν τις δημοκρατίες μας και θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα των εκλογών μας, αξιοποιώντας παράλληλα τις πολλές ευκαιρίες που πρέπει να προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.
Θα καταρτίσουμε προτάσεις που ελπίζουμε, θα συμβιβάσουν τις καταστροφικές εντάσεις που δημιουργούνται μεταξύ της τεχνολογικής προόδου και ενός από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας: τη δημοκρατία.
Η τεχνολογία δεν στέκεται ακίνητη, ούτε και η δημοκρατία.
Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, διότι οι ψηφιακές εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι μόνο η αρχή μιας ολίσθησης που οδηγεί σε έναν κόσμο που ελέγχεται από τον Big Brother, όπου εκατομμύρια αισθητήρες στα smartphones μας και σε άλλες συσκευές, συλλέγουν δεδομένα και μας κάνουν ευάλωτους σε χειραγώγηση.
Ποιος πρέπει να είναι κύριος όλων των δεδομένων που συλλέγονται από τα τηλέφωνα και τα ρολόγια μας;
Πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται αυτά τα δεδομένα;
Πρέπει η χρήση του από άλλους να απαιτεί τη συγκατάθεσή μας;
Σε ποιον είναι υπεύθυνοι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα δεδομένα μας;
Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ελευθερίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης