Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συμμαχία ΔΝΤ, ΕΚΤ, SSM για τις ελληνικές τράπεζες και οι κόντρες με Τσακαλώτο – Γερμανική η απόφαση για το stress test

Συμμαχία ΔΝΤ, ΕΚΤ, SSM για τις ελληνικές τράπεζες και οι κόντρες με Τσακαλώτο – Γερμανική η απόφαση για το stress test
Το τελευταίο διάστημα λοιπόν παρατηρείται μια ιδιότυπη συμμαχία μεταξύ του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του SSM που εποπτεύει τις τράπεζες.
Το τελευταίο διάστημα μια ιδιότυπη συμμαχία τείνει να δημιουργηθεί ερήμην…της Γερμανικής αποχής από τα πολιτικά δρώμενα καθώς καθυστέρησε να σχηματιστεί κυβέρνηση και αυτή εμφανίζεται εύθραυστη και αδύναμη.
Το τελευταίο διάστημα λοιπόν παρατηρείται μια ιδιότυπη συμμαχία μεταξύ του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του SSM που εποπτεύει τις τράπεζες.
Η συμμαχία αυτή συγκλίνει υπέρ των δραστικών λύσεων για την Ελλάδα και τις τράπεζες και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενταχθεί και το θερμό επεισόδιο για τους πλειστηριασμούς μεταξύ του Draghi της ΕΚΤ και του έλληνα ΥΠΟΙΚ. Ε. Τσακαλώτο.
Μπορεί ο Draghi να άφησε υπονοούμενα για την συμπεριφορά των ομολόγων, ωστόσο δόθηκε απάντηση….στο ζήτημα των πλειστηριασμών οι ενστάσεις της ΕΚΤ ήταν πολύ ισχυρές.
Υπάρχει μια άτυπη συμμαχία λοιπόν μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και SSM αλλά από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι η Γερμανία δεν θα είναι ο βασικός αντίπαλος της Ελλάδος.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση ούσα πιο αδύναμη δεν θα ακολουθήσει την παλαιά σκληρή γραμμή…όμως το τρίπτυχο ΔΝΤ, ΕΚΤ και SSM θα αποτελέσουν μια ιδιότυπη συμμαχία…που η Ελλάδα και οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Γερμανική η απόφαση για τα stress tests

Μπορεί τα stress tests των ελληνικών τραπεζών να ανακοινωθούν 4 ή 18 Μαίου του 2018 πριν το κρίσιμο Eurogroup στις 24 Μαίου…ωστόσο τις τελικές αποφάσεις για το αποτέλεσμα θα τις πάρει η Γερμανία και όχι ο Draghi ή η Nouy του SSM που αποχωρεί τέλη Δεκεμβρίου του 2018.
Επικρατεί το εξής παράδοξο.
Από την μια ο SSM είναι χωρισμένος στα δύο η Nouy η επικεφαλής και κάποια βασικά στελέχη τάσσονται υπέρ της άποψης ότι το ΔΝΤ… έχει δίκιο για τις ελληνικές τράπεζες και θα ήταν σκόπιμο να υλοποιηθούν ΑΜΚ το Καλοκαίρι του 2018.
Ταυτόχρονα ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ είναι ενοχλημένος με το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί δεν έχουν προχωρήσει με την ταχύτητα που θα ήθελε η Κεντρική Τράπεζα εξέλιξη που ανησυχεί τους εποπτικούς μηχανισμούς.
Μάλιστα ο SSM θα ήθελε μεγαλύτερη επιτάχυνση στην μείωση των προβληματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.
Το παράδοξο είναι ότι ο SSM ως Εποπτικός Μηχανισμός έχει επιβάλλει συγκεκριμένους στόχους μείωσης των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων στις τράπεζες…και ταυτόχρονα ο SSM ζητάει αύξηση των στόχων που έχει ήδη αποδεχθεί…
Πραγματικά παράδοξα πράγματα.
Γιατί θα είναι η πρώτη φορά που τα stress tests των ελληνικών τραπεζών δεν θα τα αξιολογήσουν Draghi, Nouy… αλλά η Γερμανία…
Οι Γερμανοί του SSM, η Γερμανική κυβέρνηση και ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ ο Weidmann τωρινός κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας δεν θέλουν…να ξανακούσουν για ελληνικό πρόγραμμα και γενικώς για ελληνικό πρόβλημα.
Θέλουν να τελειώνουν με την Ελλάδα οπότε θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση ώστε οι τράπεζες να περάσουν τα stress tests του 2018 αλλά να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Το βασικό σενάριο πάντως είναι οι ελληνικές τράπεζες να περνούν τα stress tests του 2018 και να υλοποιούν αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 αφενός για να μπορέσουν να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές προβληματικά δάνεια αφετέρου για να στηρίξουν την οικονομία.

Υποσημείωση

Για την ιστορία η Πειραιώς προσεχώς θα πραγματοποιήσει – τηρουμένων των συνθηκών – μια επιτυχημένη πώληση μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με εγγύηση εμπορικά ακίνητα σε τιμές περίπου 18 με 19% της ονομαστικής αξίας.
Υπενθυμίζεται ότι πάλι στο παρελθόν πριν λίγα χρόνια η Πειραιώς είχε πουλήσει ακίνητα στο 30% και 40% της ονομαστικής αξίας.
Ωστόσο το 18% με 19% που θα πετύχει η Πειραιώς θα είναι υψηλότερο των τιμών που πούλησε 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια η ιταλική Unicredit στο 13% της ονομαστικής αξίας.

Υποσημείωση 2

Στα stress tests του 2015 οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν καμία διαπραγματευτική ισχύ.
Έστειλαν τα στοιχεία στην ΕΚΤ και ΕΚΤ και SSM τους είχαν ήδη προϊδεάσει ότι θα υποστούν κεφαλαιακές ζημίες και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης.
Στα stress tests του 2018….οι ελληνικές τράπεζες 28 Φεβρουαρίου του 2018 θα αποστείλουν όλα τα στοιχεία στην ΕΚΤ και τον SSM…και με τις παραδοχές που έχουν λάβει υπόψη περνούν τα stress tests.
Ωστόσο η ΕΚΤ και ο SSM έχουν την δυνατότητα να αποδεχθούν ή να αμφισβητήσουν πλήρως τις παραδοχές των ελληνικών τραπεζών.

Υποσημείωση 3

Οι ΑΜΚ το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες θα αποδειχθεί μονόδρομος.

Υποσημείωση 4

Ο SSM σε ορισμένους επενδυτικούς κύκλους δεν χαίρει και μεγάλης εκτίμησης καθώς την κατηγορούν την εποπτική αρχή για έλλειψη τεχνογνωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης