Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολεμικό σκηνικό ενόψει της ψηφοφορίας (21/2) για τη Novartis - Μπαράζ μηνύσεων από Σαμαρά, Βενιζέλο, Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη

Πολεμικό σκηνικό ενόψει της ψηφοφορίας (21/2) για τη Novartis - Μπαράζ μηνύσεων από Σαμαρά, Βενιζέλο, Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη
Τελευταίος όλων θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
(upd2) Με μπαράζ μηνύσεων απαντούν οι εμπλεκόμενοι - πολιτικοί στην υπόθεση Novartis, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης μόλις μία ημέρα πριν την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση αύριο Τετάρτη 21/2 στη Βουλή.
Το εγχώριο πολιτικό σκηνικό να έχει πάρει θέσεις μάχης για μια σφοδρή αντιπαράθεση αν λάβει κανείς υπόψη του τόσο τα πυρά που ανταλλάσσουν εδώ και ημέρες κυβέρνηση και αντιπολίτευση όσο και την έντονη ρητορική που φτάνει ακόμα και στον χαρακτηρισμό του πρωθυπουργού ως «αρχισυμμορίτη» της υπόθεσης.
Αν συνυπολογίσει κανείς και το μπαράζ μηνύσεων τόσο κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και κατά των προστατευόμενων μαρτύρων (σήμερα κατέθεσαν μήνυση ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Άδωνις Γεωργιάδης), είχε προηγηθεί ο Δ. Αβραμόπουλος και έπονται και άλλοι), τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το εκρηκτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις αυτές αποτυπώνουν και τον απώτερο στόχο των εμπλεκόμενων - βάσει της δικογραφίας - πολιτικών προσώπων, να επιχειρήσουν δηλαδή να αποδείξουν την αναξιοπιστία των μαρτύρων και άρα των όσων αυτοί φέρονται να έχουν καταθέσει σε βάρος τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αυριανή διαδικασία θα ξεπεράσει σημαντικά τον χρονικό πλαίσιο που έχει αποφασιστεί -θεωρητικά η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 22.00 μμ- ενώ ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει: α. Ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων (με σειρά βάσει της κοινοβουλευτικής τους δύναμης),
β. Ομιλίες βουλευτών,
γ. ομιλίες των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας,
δ. ομιλίες των εμπλεκομένων και
ε. πριν από την ψηφοφορία θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, με τελευταίο τον κ. Αλέξη Τσίπρα. 

Με δέκα κάλπες η ψηφοφορία


Την απόφαση να στηθούν δέκα κάλπες για την υπόθεση της Novartis, μία για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, έλαβε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Προηγήθηκε η θετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ενώ υπέρ της πρότασης του προέδρου της Βουλής ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ, ενώ κατά της πρότασης τάχθηκαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Η προανακριτική επιτροπή θα αποτελείται από 21 μέλη, 10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ με ένα βουλευτή θα μετέχουν τα υπόλοιπα κόμματα.
Η Προανακριτική θα έχει διάρκεια ενός μήνα αρχικά, με δυνατότητα παράτασης.

Η διαδικασία

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συζήτηση στη Βουλή, η οποία θα αρχίσει από τις 09:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί βάσει του προγραμματισμού στις 22:00 το βράδυ, θα παραπέμπει σε «πολεμικό» σκηνικό μια και έχουν δηλώσει ότι θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια τα 9 από τα 10 εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία, πλην του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος θα τοποθετηθεί με υπόμνημα.
Η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής θα γίνει σε μια συνεδρίαση, ενώ θα στηθούν 10 κάλπες, μια κάθε εμπλεκόμενο.
Βάσει της διαδικασίας, η οποία θα αρχίσει στις 09:00 αύριο το πρωί και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις 22:00 το βράδυ, στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για κάθε ένα πολιτικό πρόσωπο χωριστά.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα.
Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους.
Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Τον λόγο θα λάβουν ακόμη τέσσερις υπουργοί, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.

ΝΔ: Ναι στην Προανακριτική όχι στην σκευωρία

Μέχρι και την τελευταία στιγμή η ΝΔ θα αγωνιστεί για να στηθεί μια κάλπη, στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα «ναι» στη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής για να εκχωρήσουν στα μέλη της την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ , ανέφεραν πηγές της ΝΔ, μετά την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, που κατάληξε στην απόφαση να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην υπόθεση Novartis, η ΝΔ εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως και να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης.
Αυτό θα πράξει και αύριο στην Βουλή.
Όλα τα άλλα, σημείωναν ακόμη, είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους.

Βενιζέλος για Novartis: Μήνυση κατά του ενός από τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες – Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος

Το πολεμικό σκηνικό που διαμορφώνεται ενόψει της αυριανής συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis επιβεβαίωσε η κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να καταθέσει έγκληση και μήνυση κατά του ενός από τους τρεις μάρτυρες.
Σε δηλώσεις του ο κ.Βενιζέλος έκανε λόγο για κραυγαλέα ψευδορκία ενώ υποστήριξε ότι σε βάρος του διεπράχθη κατάχρηση εξουσίας με τη νομική έννοια του όρου.
«Κατέθεσα σήμερα έγκληση και μήνυση κατά του ενός από τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες που ψέλλισε το όνομά μου κατά τρόπο αυταπόδεικτα ψευδή. Στρέφομαι όμως και κατά των αυτουργών και των συνεργών μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα.
Η κραυγαλέα ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση είναι το λιγότερο.
Διεπράχθη σε βάρος μου κατάχρηση εξουσίας με τη νομική έννοια του όρου.
Με εξέθεσαν σε δίωξη, ενώ γνώριζαν όχι απλώς ότι είμαι αθώος αλλά παντελώς άσχετος με την υπόθεση.
Αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες έχουν προαναγγελθεί από τον  πρωθυπουργό και υπουργούς του ένα χρόνο πριν.
Η κυβέρνηση αντιποιείται εισαγγελικά και δικαστικά καθήκοντα.
Προαναγγέλλει, προετοιμάζει, οργανώνει, παρεμβαίνει, αξιολογεί, προωθεί.
Πρόκειται για σφετερισμό της ιδιότητας του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματός μας, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Αυτό το οποίο συμβαίνει στο χώρο της δικαιοσύνης, δηλαδή η θεσμική τερατογένεση μέσα από τη μείξη δικαιοσύνης και πολιτικής είναι ζήτημα πολύ σοβαρότερο και από την αποτυχία της λεγόμενης καθαρής εξόδου στην οικονομία, κι από τις διολισθήσεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής.
Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος.
Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο.
Εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να αγωνιστούμε για τους θεσμούς, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την προοπτική των παιδιών μας.
Τα υπόλοιπα αύριο  στη Βουλή» ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της μήνυσης ο κ.Βενιζέλος.

Γεωργιάδης: Μήνυση για ψευδορκία κατά των τριών μαρτύρων για την υπόθεση Novartis

Μήνυση κατά των τριών μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε ανάρτηση του στο twitter ο κ.Γεωργιάδης αναφέρει ότι η μήνυση του κατά των τριών «ψευδομαρτύρων», όπως τους χαρακτηρίζει, είναι για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση.

Σβίγκου: Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα της ΝΔ με τις 10 κάλπες – Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Novartis

Την θέση πως δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το πρόβλημα της ΝΔ με τις 10 κάλπες που θα στηθούν στο πλαίσιο της ψηφοφορίας στην Ολομέλειας της Βουλής επί της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis διατύπωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.
«Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο δημιουργείται τόσο μείζον θέμα για τη Νέα Δημοκρατία, σχετικά με το αν θα είναι μία ή δέκα οι κάλπες και τι ακριβώς φοβάται από αυτή τη διαδικασία και τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνει.
Η Διάσκεψη των Προέδρων είναι αυτή, η οποία αποφάσισε διαβάζοντας και υλοποιώντας τον κανονισμό της Βουλής [...].
Πρέπει να κρατήσουμε την πολιτική πλευρά της αυριανής συζήτησης και θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία για όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν και να δηλώσουν την πρόθεσή τους να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» η κα. Σβίγκου, η οποία κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη.
«Είδαμε από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες εκφοβισμού της Δικαιοσύνης - στην αρχή ξεκίνησε με δηλώσεις, στη συνέχεια είδαμε και την κατάθεση μηνύσεων από εμπλεκόμενα πρόσωπα, όπως είναι ο κ.Σαμαράς - ξεχνούν όλοι αυτοί και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ξεχνούν ότι η υπόθεση Novartis ξεκίνησε από τις αμερικανικές Αρχές και το αμερικανικό FBI.
Θεωρώ ότι η προσπάθεια εκφοβισμού της Δικαιοσύνης δεν είναι εκείνος ο τρόπος για να υπερασπιστούν κάποιοι τον εαυτό τους.
Από την πρώτη στιγμή μίλησαν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, τη στιγμή που αυτό το οποίο υλοποιείται είναι το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων, όπως είναι καταγεγραμμένο στο νομοθετικό πλαίσιο του 2014, που το ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τη ΝΔ σε αυτόν τον δρόμο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει επιλέξει, εμείς θέλουμε μία ουσιαστική συζήτηση και στη Βουλή και θέλουμε μία ουσιαστική διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς πολιτικά παιχνίδια και χωρίς παιχνίδια εντυπώσεων» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Xατζηδάκης: Ανοιχτό να αποχωρήσουμε από την ψηφοφορία για τη προανακριτική επιτροπή για τη Novartis

Το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ από τη διαδικασία της ψηφοφορίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis άφησε ανοιχτό ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Χατζηδάκης υποστήριξε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της να στηθούν 10 κάλπες για κάθε ένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση βάσει της δικογραφίας.
«Θα δούμε, η ΝΔ έχει τα όπλα της» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Λοβέρδος: Στη Βουλή θα φανεί ότι είναι στημένη η υπόθεση της Novartis – Πρόκειται για 100% σκευωρία

Την θέση πως στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή θα αποδειχθεί ότι η υπόθεση της Novartis είναι στημένη διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος υποστήριξε πως πρόκειται για 100% σκευωρία.
«Αύριο στη Βουλή θα αποδειχτεί ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα «σκηνικό» που έχει στήσει η κυβέρνηση.
Πρόκειται για «100% σκευωρία».
Εάν οι καταγγελίες σε βάρος και των υπόλοιπων εννέα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων είναι εξίσου ανεδαφικές με αυτές που αφορούν εμένα, τότε είναι προφανές ότι υπήρξε στοχοποίηση αντιπάλων της κυβέρνησης» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Λοβέρδος, ο οποίος αποκάλεσε «αρχισυμμορίτη» της υπόθεσης Novartis τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι οι ενέργειες του παραπέμπουν σε άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν τη σύσταση συμμορίας.
Όπως είπε θα ζητήσει να εμφανιστούν στη Βουλή οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τους οποίους αποκάλεσε «κουκουλοφόρους», ώστε να βγουν οι κουκούλες.
Αποσαφήνισε εκ νέου ότι δεν είχε καμία επικοινωνία ή σχέση με τον τότε αντιπρόεδρο του ελληνικού βραχίονα της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή, είπε ότι τον συνάντησε για πρώτη φορά, αμιγώς θεσμικά, ένα μήνα πριν την αποχώρησή του από το υπουργείο, αφότου ο κ. Φρουζής εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης φαρμακοβιομηχανιών ενώ τόνισε ότι το πρωί της Πέμπτης θα πάει αυτοβούλως στο γραφείο της εισαγγελέως για θέματα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και θα της ζητήσει να ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ώστε να αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει ύποπτη κίνηση χρημάτων.

Γεννηματά για Novartis: Η κυβέρνηση δημιουργεί μια μηχανή λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων

«Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Όλα στο φως. Η παράταξή μας είναι εκείνη που - κατά κοινή ομολογία - προώθησε μόνη της τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και κατάφερε να ελέγξει τη δαπάνη μειώνοντάς την στο μισό. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε αυτές τις πολιτικές», τονίζει η Φώφη Γεννηματά σε άρθρο της στην ιστοσελίδα enikos.gr, προαναγγέλλοντας τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.
Η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι «ενώ όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα είναι ανοικτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια μηχανή λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων, εκμεταλλευόμενη ένα υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο σε σχέση με τις πολιτικές πολυεθνικών εταιρειών για το φάρμακο».
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής προσθέτει ότι η κυβέρνηση «παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης και καταπατά κάθε έννοια κράτους δικαίου» και εξηγεί ότι στόχος της «δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά η δημιουργία σκιών στους αντιπάλους της.
Αντί την πλήρη διαλεύκανση των πραγματικών πτυχών του σκανδάλου Novartis, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα δικονομικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει την επί της ουσίας έρευνα αλλά θα μετατρέψει την πολιτική ζωή σε ρωμαϊκή αρένα. Εξαιρώντας σκανδαλωδώς την διερεύνηση των ευθυνών της δικής τους κυβέρνησης».
Η Φώφη Γεννηματά επικρίνει τη ΝΔ που με τη στάση της δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στην υπέρβαση των προβλημάτων.
«Η Νέα Δημοκρατία στρέφεται όλο και πιο δεξιά επαναφέροντας όλες τις παραδοσιακές συντηρητικές και οπισθοδρομικές συνταγές στο προσκήνιο, παίζοντας και αυτή το επικίνδυνο παιχνίδι της πόλωσης και του διχασμού.
Στα εθνικά θέματα δημαγωγεί υπαναχωρώντας ακόμα και από πάγιες θέσεις της, υιοθετεί τα λαϊκίστικα εθνικιστικά συνθήματα και ενίσχυει τις ακραίες φωνές των συλλαλητηρίων.
Στο θέμα Novartis επιχειρεί να θολώσει τα νερά για τις τεράστιες ευθύνες της παράταξής της, με τον εκτροχιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2004-09», επισημαίνει η κ. Γεννηματά.
«Η χώρα χρειάζεται ενότητα δυνάμεων και ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να υπερνικήσει την κρίση, να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, να μειώσει τις ανισότητες και την ανεργία και να κρατήσει τα παιδιά στο τόπο της», υπογραμμίζει και για το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει: «Η επιλογή είναι μια και μοναδική. Αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η ενίσχυση της προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας συνειδητοποιούν την κρισιμότητα των στιγμών και δημιουργούν ένα σύγχρονο προοδευτικό ρεύμα, ένα δυναμικό Κίνημα Αλλαγής που θα ανοίξει νέους δρόμους για την Ελλάδα και την κοινωνία.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 11:35)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης