Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Süddeutsche Zeitung: Η Τουρκία πιέζει τη Γερμανία για κοινή κατασκευή του «Altay»

tags :
Süddeutsche Zeitung: Η Τουρκία πιέζει τη Γερμανία για κοινή κατασκευή του «Altay»
Είναι απορίας άξιο πώς ακριβώς καταφέρνει να "πιέζει"...
Μετά την απελευθέρωση του Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής, Ντενίζ Γιουτσέλ, η Τουρκία φέρεται να πιέζει τη γερμανική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν από κοινού στην κατασκευή του νέου τουρκικού άρματος μάχης «Altay».
Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung στην Κωνσταντινούπολη, «μετά την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, η Τουρκία ελπίζει στη βελτίωση των σχέσεων με τη Γερμανία.
Σε αυτό υπολογίζει και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ειδικότερα δε σε μια συνεργασία στο θέμα των αμυντικών εξοπλισμών. Έτσι, θέτει υπό πίεση τη γερμανική κυβέρνηση».
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως θα ήθελε την γερμανική συμμετοχή στα σχέδια που γίνονται για την κατασκευή του τουρκικού άρματος μάχης με την κωδική ονομασία Altay.
Έτσι, και οι δύο πλευρές θα βγουν κερδισμένες. Η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή 1.000 τεθωρακισμένων αξίας 7 δις ευρω. Για την πρώτη δόση των 200 τεθωρακισμένων, η τουρκική βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων, BMC, ίδρυσε το 2016 με την γερμανική εταιρεία Rheinmetal, την εταιρεία RBSS. Η γερμανική εταιρεία κατέχει το 40% σε αυτην την κοινοπραξία, με έδρα την Άγκυρα.
Η απόφαση για την παραγγελία των αρμάτων έχει σχεδιασθεί να ληφθεί στις αρχές του 2018. Όμως, δίχως την άδεια της γερμανικής κυβέρνησης, η Rheinmetal δεν μπορεί να πάρει μέρος στην κατασκευή αυτή».
Παράλληλα, ο κ. Γιλντιρίμ στις ίδιες δηλώσεις του επέκρινε την γερμανική κυβέρνηση για την απόφαση της να μην δώσει άδεια ώστε να εξοπλισθούν με αμυντικά συστήματα κατά των ναρκών τα άρματα Leopard 2Α4 του τουρκικού στρατού.
Σύμφωνα με τον έλληνα Υπ.Εξ. Νίκο Κοτζιά, η Ελλάδα διαθέτει "διπλωματική χωρητικότητα", αλλά τελικά η Τουρκία είναι αυτή που καταφέρνει να πιέζει τη Γερμανία...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης