Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η μομφή Draghi, η συμμαχία ΔΝΤ, ΕΚΤ, SSM για τράπεζες, η επιδείνωση στα ομόλογα…συνδέονται – Δεν είναι έτοιμη η Ελλάδα

Η μομφή Draghi, η συμμαχία ΔΝΤ, ΕΚΤ, SSM για τράπεζες, η επιδείνωση στα ομόλογα…συνδέονται – Δεν είναι έτοιμη η Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να υποτιμήσει τα νέα δεδομένα με ΕΚΤ, τράπεζες και επιδείνωση στα ομόλογα
Τρία εκ πρώτης όψεως ασύνδετα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη για καθαρή έξοδο.
Μπορεί η Γερμανία να πιέζει και ο ESM ώστε η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.... με αυξημένη εποπτεία ωστόσο φαίνεται ότι έχουν σχηματιστεί ορισμένα στρατόπεδα που χρήζουν μεγάλης προσοχής καθώς μπορεί να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα.
Συν τοις άλλοις η Γερμανία του παρελθόντος της Merkel και του Schaeuble δεν υπάρχει η νέα γερμανική κυβέρνηση είναι πιο αδύναμη.
Τα 3 θεωρητικά ασύνδετα γεγονότα πρακτικά συνδέονται…
Ποια είναι αυτά;

1)Η κόντρα Draghi της ΕΚΤ με τον Τσακαλώτο τον έλληνα ΥΠΟΙΚ για τους πλειστηριασμούς και τα ελληνικά ομόλογα.
Ο Draghi είπε στο πλαίσιο του Eurogroup στις 19 Φεβρουαρίου ότι έχουν καθυστερήσει οι πλειστηριασμοί υπερβολικά με ευθύνη της κυβέρνησης προκαλώντας την αντίδραση Τσακαλώτου ενώ ακολούθησε και ειδική αναφορά για τα ομόλογα όπου τόνισε ότι οι ακραίες διακυμάνσεις δείχνουν ότι οι αγορές έχουν ερωτηματικά για την Ελλάδα.

2)Το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί σύμπλευση απόψεων μεταξύ της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του SSM για τις ελληνικές τράπεζες.
Το ΔΝΤ πάγια υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν ΑΜΚ εντός του 2018 ύψους 10 δισεκ. ώστε οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν εάν χρειαστεί το κεφαλαιακό απόθεμα που έχει προβλεφθεί στο 3ο μνημόνιο.
Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ίσως πρέπει να πάρει πιστωτική γραμμή η οποία θα μεριμνά και για τις τράπεζες έχοντας ένα capital buffer.
Ο SSM έχει διαιρεθεί στα δύο από την μια η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού η D Nouy που αποχωρεί 31 Δεκεμβρίου του 2018 τάσσεται υπέρ των αυξήσεων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες εντός του 2018.
Οι Γερμανοί του SSM υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να περάσουν τα stress tests και εάν χρειαστούν αυξήσεις να υλοποιηθούν από το 2019.
Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών δεν έχουμε το ΔΝΤ και απέναντι όλους τους άλλους αλλά έχουμε μια ιδιότυπη συμμαχία μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και SSM για τις ελληνικές τράπεζες.

3)Η συνεχιζόμενη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα σίγουρα προβληματίζει.
Η έλλειψη βάθους, η κερδοσκοπία ανατιμητική και υποτιμητική και βεβαίως τα λάθη στο 7ετές έχουν αλλάξει προς το χειρότερο το κλίμα στα ελληνικά ομόλογα.
Το 10ετές έχει απόδοση 4,41% με χαμηλό 3,63% και το νέο 7ετές απόδοση 4% ενώ εκδόθηκε στο 3,5%.
Από την ακραία υπερβολή της ανόδου, στην ακραία υπερβολή της πτώσης και της διόρθωσης.
Όμως όλα αυτά δείχνουν ότι εάν η Ελλάδα αντλεί 3 δισεκ. μέσω 7ετούς ομολόγου και προκαλείται χάος…τότε η Ελλάδα είναι 100% βέβαιο ότι δεν είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει με ίδια μέσα τις ανάγκες της.

Συμπέρασμα

Όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ που ελέγχει τις ελληνικές τράπεζες και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιβάλλει τις θέσεις του…είναι σε κόντρα με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ, όταν υπάρχει ιδιότυπη συμμαχία ΔΝΤ, ΕΚΤ και SSM για τις ελληνικές τράπεζες και όταν στα ομόλογα η εικόνα δείχνει ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο και όχι προς το καλύτερο....τότε δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τα νέα δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης