Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι 5 λόγοι για τους οποίους οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία προκαλούν ανησυχία

CNBC: Οι 5 λόγοι για τους οποίους οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία προκαλούν ανησυχία
Τα μέλη του SPD θα κληθούν στις 4 Μαρτίου του 2018 να εγκρίνουν ή όχι τη συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό
Παρά την επίτευξη συμφωνίας για τον Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία, η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο αυτό το CNBC, παρουσιάζει τους πέντε λόγους για τους οποίους η τρέχουσα κατάσταση στη Γερμανία είναι ανησυχητική.

1. Αβέβαιη η συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό

Οι αγορές εμφανίστηκαν να παίρνουν μια ανάσα ανακούφισης όταν CDU/CSU και SPD κατέληξαν σε συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό.
Ωστόσο, η συμφωνία πρέπει να λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών του SPD που συνεδριάζει στις 4 Μαρτίου του 2018.
Περίπου τα 2/3 των μελών αναμένεται να εγκρίνουν τη συμφωνία, αν και κάποια στελέχη με μεγάλη επιρροή τάσσονται κατά αυτής, επιμένοντας ότι το SPD πρέπει να παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Ο Tomasz Wieladek της Barclays επισημαίνει σε σχετική του ανάλυση ότι «η συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό πατάει πάνω σε λεπτό πάγο και ότι μια αρνητική ψήφος θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας είτε σε νέες εκλογές».

2. H αβεβαιότητα της ηγεσίας του SPD

Εκτός από την ψηφοφορία για τη συμφωνία, στο SPD υπάρχουν και αλλαγές στην ηγεσία που ενδέχεται να επηρεάσουν την προσέγγιση και το εάν η Merkel θα ολοκληρώσει την τέταρτη θητεία της.
Ο ηγέτης του SPD, Martin Schulz, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω της κριτικής που δέχθηκε για τη συμφωνία να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ενώ αρχικά έλεγε ότι το κόμμα θα παραμείνει στη θέση της αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος πρότεινε τη Andrea Nahles, πρώην υπουργό Εργασίας και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, να αναλάβει τα ηνία του κόμματος.

3. Το SPD θα παίξει σκληρό παιχνίδι

Αν και η ψηφοφορία στο SPD αναμένεται να εγκριθεί, θα υπάρξουν περισσότερα εμπόδια για τον συνασπισμό με επικριτές και στα δύο κόμματα, κυρίως στο SPD.
Σύμφωνα με το CNBC, η Merkel έχει δεχθεί έντονη κριτική για τις παραχωρήσεις που έκανε στο SPD.
Την ίδια στιγμή, όμως, και οι Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν ότι δεν θα είναι εύκολος εταίρος, ότι θα κάνουν τις δικές τους προτάσεις αλλά και ότι θα αντισταθούν στη Merkel.

4. Το ακροδεξιό AfD έχει γίνει το δεύτερο ισχυρότερο πρόγραμμα της Γερμανίας

Παράλληλα με την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη Γερμανία κινείται και το φάντασμα του ακροδεξιού AfD.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το AfD έχει ενισχυθεί και έχει ξεπεράσει τη δημοτικότητα του SPD καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.

5. Η «δύση» της Merkel

Λόγω της στάσης που κράτησε κατά την προσφυγική κρίση, η Angela Merkel, δέχθηκε έντονη κριτική από τα μέλη του κόμματος της -καθώς ήταν ο βασικός λόγος για την άνοδο του AfD- με αποτέλεσμα η ίδια να πατάει σε ασταθές έδαφος.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Merkel παραμένει δημοφιλής αν και το ποσοστό της υποχώρησε από το 61% τον Οκτώβριο στο 49% στις 15 Φεβρουαρίου.
«Εξακολουθεί να μην υπάρχει εναλλακτική απέναντι στη Merkel ως ένας ηγέτης με ένα σοβαρό μήνυμα σταθερότητας και υπευθυνότητας» επισημαίνεται σε πρόσφατη ανάλυση της Teneo Intelligence.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης