Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ένας ακήρυχτος πόλεμος με χιλιάδες θύματα στις ΗΠΑ

tags :
Ένας ακήρυχτος πόλεμος με χιλιάδες θύματα στις ΗΠΑ
Τα στοιχεία για την ένοπλη βία και την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή στις ΗΠΑ είναι αμείλικτα
Αντιμέτωποι με έναν ακήρυχτο πόλεμο που στοιχίζει τις ζωές χιλιάδων πολιτών βρίσκονται εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ.
Τα στοιχεία για την ένοπλη βία και την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή είναι αμείλικτα.
Με αποκορύφωμα την επίθεση του ένοπλου πρώην μαθητή σε λύκειο του Πάρκλαντ, βόρεια του Μαϊάμι στη Φλόριντα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 17 μαθητές και καθηγητές, έχουν σημειωθεί 18 επιθέσεις σε σχολεία μόνο από τις αρχές του 2018!
Το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν χάσει τη ζωή τους 74 παιδιά ηλικίας 0-11 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Gun Violenve Archive.
Με βάση μελέτη του Κέντρου Πρόληψης και Αποτροπής Επιδημιών (CDC) η ένοπλη βία αποτελεί πλέον την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου για παιδιά ενός έως 17 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες (Ιούνιος 2017).
Περίπου 19 παιδιά σκοτώνονται ή νοσηλεύονται ανά ημέρα λόγω τραυμάτων από όπλα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.
Οι ΗΠΑ καταγράφουν την υψηλότερη τιμή θνησιμότητας ανά πολίτη από πυροβόλο όπλο, έναντι κάθε άλλης ανεπτυγμένης χώρας.
Μόνο στο πρώτο δίμηνο του 2018 σημειώθηκαν περίπου 7.300 περιστατικά, με 2.000 νεκρούς (συμπεριλαμβανομένων των αυτοκτονιών).



Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία μάλιστα επικαλέστηκε ο πρώην πρόεδρος Barack Obama με αφορμή μια ακόμα επίθεση στο Τσάρλεστον, αναλογικά με τον πληθυσμό, οι Αμερικανοί καταφεύγουν στην ένοπλη βία με ρυθμό 297 φορές μεγαλύτερο έναντι της Ιαπωνίας, 49 έναντι της Γαλλίας και 33 έναντι του Ισραήλ!

Η «κουλτούρα των όπλων» και η πανίσχυρη NRA

Το ερώτημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες την κοινή γνώμη, είναι τι φταίει γι αυτό το μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως που πλήττει τις ΗΠΑ.
Καταρχάς το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την οπλοκατοχή.
Το Σύνταγμα των ΗΠΑ κατοχυρώνει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και στη συγκρότηση ομάδων πολιτοφυλακής.
Η νομοθεσία ποικίλει από πολιτεία σε πολιτεία, ωστόσο υπάρχουν «παραθυράκια» που επιτρέπουν την ελεύθερη αγορά όπλων από εκθέσεις και μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, χωρίς έλεγχο του ποινικού μητρώου.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ αντιστοιχούν περισσότερα όπλα ανά πολίτη, από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη.
Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τα όπλα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι πλησιάζουν τα 300 εκατ.
Η Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), η οποία αποτελεί την καρδιά του πανίσχυρου λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ, έχει καταφέρει από το 1996 με τη βοήθεια των Ρεπουμπλικάνων, να απαγορεύσει στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να προωθούν τους ελέγχους για την οπλοκατοχή.
Μόνο το 2015, η NRA ξόδεψε το ποσό ρεκόρ των 3,6 εκατ. δολ. σε lobbying,  κυρίως λόγω της προσπάθειας του Barack Obama να τροποποιήσει το πλαίσιο.
Μετά την αιματηρή επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο, στην οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι το 2015, οι  γερουσιαστές των Δημοκρατικών κατέθεσαν τροπολογία για να απαγορευθεί η χρήση όπλων σε άτομα που έχουν καταδικαστεί.
Η NRA κατάφερε να διασφαλίσει ότι οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων θα απορρίψουν την τροπολογία.
Τελικά η Γερουσία απέρριψε την πρόταση των Δημοκρατικών, καθώς και κάθε άλλη πρόταση με στόχο να ελέγχεται το ποινικό μητρώο των κατόχων όπλων.
Οι Δημοκρατικοί επανήλθαν μετά την επίθεση στο Ορλάντο, τον Ιούνιο του 2016 με 49 νεκρούς, ωστόσο και πάλι οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν κάθε αλλαγή.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κουλτούρα της οπλοκατοχής, συνθέτουν το πρωτοφανές σκηνικό.
Παρά τα χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο, η κουλτούρα των πολιτών απέναντι στην οπλοκατοχή και την ένοπλη βία είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει, εφόσον οι αρχές δεν αναλαμβάνουν σχετικές νομοθετικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.

Αυστηροποίηση της νομοθεσίας ζητούν οι πολίτες

Ωστόσο το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών επιθυμεί να αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, στον απόηχο του μακελειού στο λύκειο Μάρτζορι Στόνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ.
Αυστηρότερους νόμους για την οπλοκατοχή επιθυμεί το 66% των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κουινιπίακ, η οποία διαπιστώνει ότι, πλέον, μόλις το 31% των Αμερικανών τάσσεται ενάντια στους αυστηρότερους νόμους για την οπλοκατοχή.
Στην αντίστοιχη έρευνα του Πανεπιστημίου, τον Δεκέμβριο του 2015, μόλις το 47% των ερωτηθέντων τασσόταν υπέρ του σκληρότερου ελέγχου για την οπλοκατοχή.
Το 67% των ερωτηθέντων, επίσης, εκτιμά ότι είναι πολύ εύκολο στις Η.Π.Α. να αγοράσει κάποιος όπλο, με μόλις το 3% να διαφωνεί.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 16 Φεβρουαρίου 2018, με 1.249 άτομα να συμμετέχουν.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup η οποία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017, το 59% των Αμερικανών εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup.
Μάλιστα το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι.
Για έκτη διαδοχική χρονιά η πλειοψηφία των πολιτών εκφράζει την επιθυμία για αυστηροποίηση της ανεπαρκούς νομοθεσίας.
Μόλις το 39% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ικανοποιημένο.
Ορόσημο για τη στροφή των πολιτών υπέρ της αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου για την οπλοκατοχή, αποτέλεσε το περιστατικό σε σχολείο στο Newtown του Κονέκτικατ το 2012, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 20 παιδιά, αλλά και η επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο το 2015 με 14 θύματα, με βάση την ίδια έρευνα.



Στροφή Trump μετά το μακελειό στη Φλόριντα;

Στο παρελθόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε τηρήσει μια άνευ όρων στάση υπέρ της οπλοκατοχής και του πανίσχυρου λόμπι των όπλων, τασσόμενος κατά οποιασδήποτε αλλαγής.
Ωστόσο μετά το τελευταίο αιματηρό περιστατικό στη Φλόριντα αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει στροφή, καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων, με τους διαδηλωτές να φτάνουν ακόμη και έξω από τον Λευκό Οίκο.
«Ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται και εξετάζονται τροποποιήσεις, ο πρόεδρος Trump στηρίζει τις προσπάθειες για να βελτιωθεί το ομοσπονδιακό σύστημα ελέγχου», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Ο Trump παραμένει απρόθυμος όσον αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες μεγάλου εύρους.
Ωστόσο, επικαλούμενος τη σφαγή στο Λας Βέγκας, όπου έχασαν τη ζωή τους 58 άνθρωποι τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη πως ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταρτίσει διατάξεις προκειμένου να απαγορευθούν «όλοι οι μηχανισμοί που μετατρέπουν νόμιμα όπλα σε αυτόματα τουφέκια».
Βέβαια η απόσταση από τα ευχολόγια στην πράξη παραμένει τεράστια και ο Donald Trump απέχει έτη φωτός από το να πείσει για την πρόθεσή του να λάβει υπόψη του την οργή των πολιτών, λαμβάνοντας ουσιώδη μέτρα για τον περιορισμό των περιστατικών ένοπλης βίας. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης