Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή

Societe Generale: Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή
Η προληπτική πιστωτική γραμμή θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση να επανακτήσει περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά
Μονόδρομος θεωρείται πλέον για την Ελλάδα η υποβολή αιτήματος για προληπτική πιστωτική γραμμή μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και ο Yvan Mamalet της Societe Generale ο οποίος με δηλώσεις του στο CNBC αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στους κινδύνους επιστροφής της αναταραχής στις χρηματοοικονομικές αγορές και της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων.
«Όσον η αξιολόγηση της πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάς είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα για να διατηρήσει την πρόσβαση της στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ» επισημαίνει στο CNBC ο Yvan Mamalet της Societe Generale.
Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει αποκλείσει τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, καθώς κανείς από τους οίκους αξιολόγησης δεν έχει τοποθετήσει τα ελληνικά ομόλογα στην επενδυτική βαθμίδα.
«Για αυτόν τον λόγο, πιστεύουμε ότι θα ήταν λογικό η Ελλάδα να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή.
Κατά κύριο λόγο, αυτό θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση να επανακτήσει περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά» επισημαίνει ο Mamalet.
Όπως σχολιάζει το CNBC, κανένα θεσμικό όργανο δεν θα μπορούσε να ζητήσει από την Ελλάδα να ζητήσει πιστωτική γραμμή.
Ωστόσο, εάν επιστρέψει η αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές και οι αποδόσεις κινηθούν ανοδικά, θα ήταν δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να αυτοχρηματοδοτηθεί.
Στην περίπτωση αυτή, μια πιστωτική γραμμή θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης