Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Οι δύσκολες επιλογές της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης

CNBC: Οι δύσκολες επιλογές της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης
Υπέρ της χρήσης του εργαλείου της προληπτικής πιστωτικής γραμμής τάσσεται η Societe Generale
Η Ελλάδα καλείται να λάβει ορισμένες δύσκολες αποφάσεις, αμέσως μετά το πέρας του προγράμματος στήριξης, προκειμένου να καταστεί μία φυσιολογική χώρα, όπως επιθυμεί τόσο η ίδια όσο και οι εταίροι της, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.
Ορισμένοι αναλυτές αλλά και πολιτικοί εκτιμούν ότι η χώρα θα πρέπει να ζητήσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή – ένα «μαξιλάρι» το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης – και ως εκ τούτου να έχει μία πιο ομαλή πρόσβαση στις αγορές, μετά από 10 χρόνια σε πρόγραμμα στήριξης.
Η ίδια η Αθήνα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και τονίζει μετά τον Αύγουστο του 2018 θα έχει μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα και θα καταστεί εκ νέου ανεξάρτητη, χωρίς την ανάγκη διεθνούς βοήθειας.
Την παραπάνω άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στου Financial Times.
Δεν έχουν, όμως, όλοι την ίδια άποψη με τον κ. Τσακαλώτο.
Όπως τονίζει ο Yvan Mamalet, οικονομολόγος αρμόδιος για την Ευρωζώνη της Societe Generale «από τη στιγμή που η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας είναι χαμηλότερα από το επίπεδο του investment grade, η χώρα θα πρέπει να παραμείνει σε οικονομικό πρόγραμμα ούτως ώστε να διατηρήσει την πρόσβασή της στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ».
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα από τη στιγμή που η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι χαμηλή.
«Γι’ αυτό τον λόγο, θεωρούμε ότι θα είχε νόημα για την Ελλάδα να ζητήσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή.
Επιπρόσθετα αυτό θα βοηθούσε την ελληνική κυβέρνηση να έχει περιορισμένη ανάγκη επιστροφής στις αγορές», προσθέτει ο Mamalet.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανένας θεσμός δεν μπορεί να πιέσει την Ελλάδα να ζητήσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή.
Όμως εάν επιστρέψει η αναταραχή στις αγορές και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενισχυθούν, τότε η Ελλάδα θα δυσκολευθεί να αυτοχρηματοδοτηθεί.
Σε αυτήν την περίπτωση η ύπαρξη μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα μπορούσε να διατηρήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάνει αρκετά για να προστατευθεί και σκοπεύει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» περί των 19 δισ. ευρώ.
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το πως η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα και για το πως θα βρει έναν τρόπο αυτοχρηματοδότησης.
Πριν γίνει αυτό χρειάζονται δύο αξιολογήσεις και δύο εκταμιεύσεις, κάτι το οποίο εάν όλα πάνε τέλεια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούνιο και παράλληλα πριν από το καλοκαίρι θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», καταλήγει το CNBC.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης