Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένα κέρδη στις ευρωαγορές, με εταιρικά στο επίκεντρο - Στο +0,83% ο DAX

Συγκρατημένα κέρδη στις ευρωαγορές, με εταιρικά στο επίκεντρο - Στο +0,83% ο DAX
Με συγκρατημένα κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε ορισμένα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (20/2/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προσπερνούν τις ανησυχίες για τις αγορές ομολόγων και να επικεντρώνονται σε ορισμένα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,60% υψηλότερα, στις 380,51 μονάδες, με την πλειοψηφία των κλάδων να τερματίζουν σε θετικό έδαφος.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,83%, στις 12.487,90 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή πτώση 0,01% στις 7.246,77 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,64% υψηλότερα, στις 5.289,86 μονάδες.


Τα χημικά ήταν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις, κλείνοντας με κέρδη 1,17%, κυρίως χάρη στη μετοχή της Covestro, η οποία τερμάτισε με άνοδο 3,33%.
Η γερμανική βιομηχανία ανέφερε μια ταχύτερη αύξηση μετρητών από ό,τι πίστευε προηγουμένως στα τριμηνιαία κέρδη της.
Η Covestro πιστεύει τώρα ότι θα επιτύχει το στόχο της για σωρευτικές ταμειακές ροές ύψους 5 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια, αντί σε 5 χρόνια που πίστευε προηγουμένως.
Στον αντίποδα, η μετοχή της HSBC υποχώρησε κατά 3%, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, παρά τη σημαντική άνοδο που ανέφερε στα κέρδη προ φόρων του δ’ τριμήνου του 2017, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ οδήγησε σε μια απομείωση ύψους 1,3 δισ. δολ.
Για το σύνολο του 2016, η βρετανική τράπεζα ανέφερε ότι τα κέρδη της προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 11% σε σύγκριση με το 2016, στα 21 δισ. δολ., με τα αποτελέσματα να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη ύψους 19,67 δισ. δολ.
Παράλληλα, τα έσοδα της HSBC κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 5% για το σύνολο του προηγούμενου έτους, στα 51,5 δισ. δολ.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, με ταχύτερο ρυθμό απ' ότι αναμενόταν ενισχύθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (20/2) στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, υποδεικνύοντας τη δυναμική της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά +2,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν η άνοδος του δείκτη να περιοριστεί στο +1,9%.
Η ετήσια ανάπτυξη του δείκτη ήταν ελαφρώς ασθενέσθερη σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017, όταν και οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά +2,3%, ενώ η μέση άνοδος για το σύνολο του 2017 διαμορφώθηκε στο +2,7%.
Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγού επιταχύνθηκαν, και συγκεκριμένα στο +0,5% έναντι +0,2% τον Δεκέμβριο του 2017.
Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι τιμές στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά +2,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι τιμές στα ενδιάμεσα αγαθά.
Εν τω μεταξύ, στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν ότι υποχώρησε τον Φεβρουάριο 2018 από τα υψηλά 17ετίας η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, καταγράφοντας πτώση μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 0,1, έναντι του 1,4 του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία - επίπεδο που ήταν υψηλό 17 ετών.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στο 1,0.
Στην ΕΕ των 28, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε επίσης, στο -0,3 από 0,4 τον Ιανουάριο.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα τις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο σήμερα, εν μέσω φημολογίας για τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε μία περίοδο που η νομισματική πολιτική αποτελεί τη βασική απειλή για τις αγορές ομολόγων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επέλεξαν χθες τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Luis de Guindos για να διαδεχθεί τον αντιπρόεδρο Vitor Constancio, μία κίνηση που θεωρείται ότι ενισχύει τις πιθανότητες να αναλάβει κάποιος από χώρα του «πυρήνα» της Ευρωζώνης επικεφαλής της ΕΚΤ το επόμενο έτος.
Αυτό, με τη σειρά του, θεωρείται ότι αυξάνει την πιθανότητα να γίνει πιο αυστηρή η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας στο μέλλον, η οποία είναι αρνητική για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου σημείωνε άνοδο 2 μονάδων βάσης στο 0,75%, κινούμενο και πάλι αυξητικά προς το υψηλό επίπεδο πολλών ετών του 0,808% που σημειώθηκε μέσα στον Φεβρουάριο.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης