Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με… 200 τρέχει η μετοχή της Περσεύς – Οι προσδοκίες για δημόσια πρόταση και η περιορισμένη διασπορά

Με… 200 τρέχει η μετοχή της Περσεύς – Οι προσδοκίες για δημόσια πρόταση και η περιορισμένη διασπορά
Περιορισμένη η ενημέρωση της αγοράς για τις εξελίξεις αναφορικά με την πώληση των Σελόντα και Νηρεύς από τις τράπεζες
Ισχυρές επιδόσεις που συνδέονται με την πώληση της Σελόντα από τις τράπεζες, και η οποία συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαια, καταγράφει η Περσεύς από την αρχή του έτους.
Η πιθανή αλλαγή ιδιοκτήτη στην Σελόντα, δημιουργεί προσδοκίες για δημόσια πρόταση, με τον νέο κανονισμό και άρα κοντά στην λογιστική αξία της εισηγμένης.
Η Περσεύς από την αρχή του έτους κάνει πράξεις μόνιμα στο limit up, στις συνεδριάσεις που ανοίγει, και μετά και τη χθεσινή πορεία η τιμή της μετοχής βρέθηκε στα 1,06 ευρώ που είναι υψηλά οχταετίας, καταγράφοντας απόδοση από την αρχή του έτους 204%.
Η αποτίμηση έχει ανέλθει στα 18,2 εκατ. ευρώ και είναι πλέον πάνω από το 80% της λογιστικής αξίας που προβλέπει ο νέος κανονισμός για τις δημόσιες προτάσεις, ενώ υπενθυμίζεται πως στην αρχή του έτους ο τίτλος ήταν στα 0,3480 ευρώ.
Η πώληση των Νηρέα και Σελόντα από τις τράπεζες σύμφωνα με δημοσιεύματα προχωράει και από τους υποψήφιους αγοραστές έχουν ζητηθεί βελτιωμένες προσφορές.
Όμως η επίσημη ενημέρωση είναι φτωχή και κανείς δεν γνωρίζει πόσα έχουν δώσει οι υποψήφιοι αγοραστές ή τι θα συμβεί με τα δάνεια κτλ.
Η Σελόντα ελέγχει το 41,38% του μετοχικού κεφαλαίου της Περσεύς και αυτό σημαίνει πως ο νέος αγοραστής θα έχει την υποχρέωση να καταθέσει δημόσια πρόταση.
Από την άλλη η Wise Management συμφερόντων ομίλου Κυριακού ελέγχει το 41,18% και ο Αντύπας Γεώργιος, εκ των κορυφαίων στελεχών του ομίλου Κυριακού το 6%.
Σημειώνεται πως ο κ.Αντύπας είναι πρόεδρος της Περσεύς.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο όμιλος Κυριακού θα έβλεπε με θετικό μάτι μία δημόσια πρόταση προκειμένου να αποδεσμευτεί από την συγκεκριμένη επένδυση.
Τα ποσοστά των παραπάνω μετόχων περιορίζουν σημαντικά την ελεύθερη διασπορά με αποτέλεσμα η άνοδος 200% που καταγράφει η μετοχή από την αρχή του έτους, αλλά και ο όγκος που πραγματοποιούσε τα προηγούμενα έτη να είναι εξαιρετικά περιορισμένος.
Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των μετόχων υπάρχουν δύο μέτοχοι οι οποίοι ελέγχουν ποσοστά οριακά χαμηλότερα του 2%, επομένως το σύνολο ξεπερνά το 92%.
Η Περσεύς είναι μία μικρή εταιρεία, η οποία παράγει τροφές για ψάρια και ο βασικός της πελάτης είναι η Σελόντα.
Στα προηγούμενα χρόνια η οικονομική θέση της Σελόντα είχε δημιουργήσει θέματα ρευστότητας στην Περσεύς, αλλά μετά τη ρύθμιση των δανείων και τον έλεγχο από τις τράπεζες οι απαιτήσεις υποχώρησαν σημαντικά και η ρευστότητα βελτιώθηκε με αποτέλεσμα να αποπληρωθούν και δάνεια πριν τη λήξη τους.
Στο εξάμηνο 2017 είχε καθαρή θέση 21,8 εκατ. ευρώ και άρα η σημερινή αποτίμηση είναι κοντά στο τίμημα που υπολογίζουν όσοι αγόραζαν μετοχές, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 40,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων δανειακές ήταν 28,8 εκατ. ευρώ.
Υπήρχαν επίσης ταμειακά διαθέσιμα ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.
Μετά και την πρόσφατη άνοδο της μετοχής, η αποτίμηση πλέον είναι σε δίκαια επίπεδα, εκτός και αν ο ισολογισμός του 2017 εκπλήξει ευχάριστα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης