Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank: Απειλή για την οικονομική σταθερότητα της ΕΕ ο μεγάλος όγκος των NPLs

tags :
Bundesbank: Απειλή για την οικονομική σταθερότητα της ΕΕ ο μεγάλος όγκος των NPLs
Ο Andreas Dombret της Bundesbank, προειδοποιεί εκ νέου για τον μεγάλο όγκο των NPLs σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης 
Ο τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ήτοι 950 δισεκ. ευρώ, αποτελούν μία απειλή για την οικονομική σταθερότητα του νομισματικού μπλοκ, ανέφερε σε σημερινή (20 Φεβρουαρίου 2018) του ομιλία στο Graduate Institute Geneva ο Andreas Dombret, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank).
Ο κ. Dombret είχε ήδη δηλώσει από την 14 Φεβρουαρίου 2018 NPLs εμποδίζουν την ανάπτυξη μεμονωμένων τραπεζών και κρατών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας πως η αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν για τους ισολογισμούς των τραπεζών από την οικονομική κατάσταση του κάθε κράτους, πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα στην περαιτέρω μεταρρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη.
«Επιπλέον, ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να είναι ευάλωτα λόγω των υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους.
Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να υπάρχει μία ισχυρή σύνδεση μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων και των εγχώριων τραπεζών.
Αναφέρομαι στον διαβόητο σύνδεσμο κρατών και τραπεζών, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ», δήλωσε, σήμερα.
Αφού πραγματοποίησε μία εκτενή αναφορά στην κρίση της Ευρωζώνης, το 2012, υπογράμμισε πως ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της δημιουργίας ενός συστήματος εγγυήσεως καταθέσεων στην Ευρωζώνη, στο οποίο η γερμανική κυβέρνηση και η Bundesbank έχει εναντιωθεί, ανέφερε:
«Ίσως γνωρίζετε ότι η Bundesbank συγκαταλέγεται μεταξύ των ιδρυμάτων που έχουν εναντιωθεί σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων.
Η θέση μας είναι ότι πρέπει να εξετάσουμε αυτόν τον πυλώνα μόλις επιτευχθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οι κίνδυνοι μειωθούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης