Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελληνικά παράδοξα: Οι 9 στους 10 συμβολαιογράφους δεν έχουν πιστοποιηθεί για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Ελληνικά παράδοξα: Οι 9 στους 10 συμβολαιογράφους δεν έχουν πιστοποιηθεί για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Δύσκολος ο στόχος που έχουν θέσει οι Θεσμοί - Το 30% των πλειστηριασμών αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές
Μόλις το 8% των συμβολαιογράφων έχει πιστοποιηθεί και είναι σε θέση να διενεργεί ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Οι οκτώ Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι στην Ελλάδα δεν διαθέτουν ακόμη το αναγκαίο εξειδικευμένο  προσωπικό για να προχωρήσει τις διαδικασίες καθώς οι συμβολαιογράφοι δηλώνουν απροθυμία να αναλάβουν αυτές διαδικασίες.
Παράδειγμα ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Ξάνθης παρότι έχει 110 μέλη μόλις δύο συμβολαιογράφοι έχουν λάβει πιστοποίηση συμμετοχής.
Μικρό είναι το ενδιαφέρον συμμετοχής και από τους υπόλοιπους συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας.
Σύμφωνα με συμβολαιογράφο της επαρχίας, οι πλειστηριασμοί ήταν μια  διαδικασία που δεν ήθελαν να την αναλάβουν καθώς η κύρια ενασχόληση τους ήταν επικεντρωμένη στα υπόλοιπα καθήκοντα όπως ήταν οι μεταβιβάσεις.
Σε σύνολο 3000 συμβολαιογράφων όλης της χώρας μόλις οι 250 έχουν πιστοποιηθεί και μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.  
Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου κ. Γιώργος  Ρούσκας δήλωσε στο bankingnews ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο ο στόχος που έχει θέσουν ο Θεσμοί για 1000 μηνιαίους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ανά μήνα και σε 2000 πλειστηριασμούς στο πρώτο τρίμηνο του 2018 έτσι ώστε φέτος να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 10.000  ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, φαίνεται δύσκολος.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού  Συλλόγου Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης είπε στο bankingnews ότι από τα 110 μέλη του Συλλόγου μόλις δύο συμβολαιογράφοι έχουν πιστοποίηση για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τόνισε ότι η διαδικασία προχωρά με δειλά βήματα.
Σύμφωνα με συμβολαιογράφους οι στόχοι που έχουν θέσει οι Θεσμοί είναι δύσκολο να επιτευχθούν αρχικά για το πρώτο τρίμηνο.
Σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουάριου ξεπερνούν τους 60 αλλά πρόκειται για πολλαπλούς πλειστηριασμούς καθώς  για ένα οφειλέτη  βγαίνουν σε πλειστηριασμό  περισσότερα  από ένα ακίνητα για να καλυφθεί η  οικονομική  απαίτηση  της τράπεζας.
Σήμερα βγαίνουν στο σφυρί 4 ακίνητα της Προμότ Ε.Ι Λαϊνόπουλος συνολικής αξίας 1.330.000.
Οι χαμηλοί ρυθμοί των πλειστηριασμών «πάγωσαν» την εκταμίευση της δόσης των  5,7 δισ. ευρώ και  μετατέθηκε για το επόμενο Eurogroup της 12ης Μαρτίου, το οποίο αν θέσει εκ νέου θέμα πλειστηριασμών  είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εκταμίευση θα καθυστερήσει.
Πάντως η διαδικασία των πλειστηριασμών οι οποίοι  προέρχονται από τις τράπεζες ανακάλυψαν και στρατηγικούς κακοπληρωτές  οι οποίοι αναζητούν λύση μόλις αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ο πλειστηριασμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες το 30% των οφειλετών ζητά την αναστολή του πλειστηριασμού και καταθέτει μία συμβιβαστική  πρόταση για την εξόφληση της οφειλής με την τράπεζα που σκοπό έχει την ματαίωση της διαδικασίας.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.586 πλειστηριασμοί από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα.
Το ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων είναι μηδαμινό από τους ιδιώτες κα  στο σύνολο τους κηρύσσονται άγονοι οι πλειστηριασμοί
Ένας μικρός αριθμός ακινήτων περνά στην ιδιοκτησία της τράπεζας για τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να πουληθούν τους επόμενους μήνες.
Τέλος να σημειωθεί ότι από σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί  καθώς καταργούνται οι φυσικοί στα Ειρηνοδικεία της χώρας.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης