Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: «Σύννεφα» για το Μεξικό από την ελάχιστη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη NAFTA

tags :
Moody's: «Σύννεφα» για το Μεξικό από την ελάχιστη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη NAFTA
H Moody's προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στην οικονομία του Μεξικού, από μία ενδεχόμενη κατάργηση της NAFTA
«Σύννεφα» στις οικονομικές προοπτικές του Μεξικού (A3, αρνητικό outlook) από την ελάχιστη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (North American Free Trade Agreement, NAFTA), διαπιστώνει ο οίκος Moody's, διατηρώντας την εκτίμηση ότι η τελική συμφωνία για τη NAFTA θα επέλθει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2018.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος, μία επιτυχής επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη 2%-2,5% το Μεξικό, τη διετία 2018-2019.
Ωστόσο, η Moody's παραθέτει, επίσης, τρία εναλλακτικά σενάρια, τα οποία αφορούν το ενδεχόμενοι οι συνομιλίες να επεκταθούν πέρα από το πρώτο τρίμηνο του 2018, με τον σοβαρότερο κίνδυνο μίας μονομερούς απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών από την αρχική Συμφωνία, με βάρος του πιστωτικού προφίλ του Μεξικού.
Στο πρώτο εναλλακτικό σενάριο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πέρα από την αρχική προθεσμία της 1ης Απριλίου 2018, αλλά εξακολουθεί να σημειώνεται πρόοδος.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το Μεξικό, ο Καναδάς και οι Η.Π.Α. τελικά καταλήγουν σε συμφωνία για μία νέα NAFTA, πιθανότατα στα μέσα του 2019.
Το παραπάνω σενάριο μειώνει την αβεβαιότητα, στηρίζει τις επενδύσεις και τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη του Μεξικού.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το τέλος της NAFTA, με τις εμπορικές σχέσεις Η.Π.Α. και Μεξικού να καθορίζονται από μια διμερή συμφωνία, βασισμένη στους κανόνες του Π.Ο.Ε.. Η κατάργηση της NAFTA δεν θα ήταν υπερβολικά επιζήμια για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και οι ισχυρότερες επιπτώσεις θα γίνονταν αισθητές βραχυπρόθεσμα, επισημαίνεται.
Το πέσο θα μπορούσε να υποτιμηθεί ακόμη και κατά 30%, αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν προσωρινό.
Το τρίτο σενάριο είναι και το πιο σκληρό, κατά το οποίο η Ουάσιγκτον θα εγκατέλειπε τη Συμφωνία, επιβάλλοντας σκληρούς δασμούς στο Μεξικό.
Το αποτέλεσμα θα ήταν μία οικονομική ύφεση για το Μεξικό, με το μέγεθος και τη διάρκεια του σοκ να κρίνονται σημαντικά.

Διαβάστε: Moody's: Μεγαλύτερη απειλή για την αξιολόγηση του Μεξικού οι προεδρικές εκλογές, όχι η NAFTA
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης