Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις 10 πιο «δυστυχισμένες» οικονομίες η Ελλάδα - Μόνη πρώτη και με διαφορά η Βενεζουέλα

tags :
Στις 10 πιο «δυστυχισμένες» οικονομίες η Ελλάδα - Μόνη πρώτη και με διαφορά η Βενεζουέλα
Στις 10 πιο «δυστυχισμένες» οικονομίες η Ελλάδα - Μόνη πρώτη και με διαφορά η Βενεζουέλα
Η Βενεζουέλα σημείωσε ένα σημαντικό ορόσημο στη σύντομη ιστορία του «δείκτη δυστυχίας» του Bloomberg.
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο σοσιαλιστικός παράδεισος της Λατινικής Αμερικής κατατάχθηκε στην «πιο δυστυχισμένη» οικονομία του κόσμου, με σκορ στον δείκτη δυστυχίας που είναι πάνω από τρεις φορές όσο το αποτέλεσμά που είχε σημειώσει το 2017.
Αλλά το 2018, οι υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των πιο «πιο δυστυχισμένων οικονομιών» θα μοιάζουν περισσότερο με τη Βενεζουέλα, καθώς οι αυξανόμενες τιμές ξεπερνούν την ανεργία ως το μεγαλύτερο παράγοντα της παγκόσμιας δυστυχίας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ίσως η πιο αξιοσημείωτη μεταβολή είναι αυτή της Νότιας Αφρικής.
Το Κέιπ Τάουν, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, αντιμετωπίζει μια τόσο σοβαρή έλλειψη νερού εξαιτίας της σοβαρής ξηρασίας, με αποτέλεσμα η πόλη να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να ξεμείνει από νερό σε λιγότερο από 100 ημέρες.
Εν τω μεταξύ, το κυβερνών κόμμα της χώρας αναγκάστηκε να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον βαθιά αντιλαϊκό ηγέτη του, τον πρώην πρόεδρο Jacob Zuma, αλλά η απογοήτευση με το ANC, το κυβερνών κόμμα της χώρας από το τέλος του απαρτχάιντ, συνεχίζει να σιγοβράζει.
Οι μεταβολές στην κατάταξη μεταξύ των πιο «πιο δυστυχισμένων χωρών» παρουσιάζονται στο παρακάτω διάγραμμα.

Misery

Εν τω μεταξύ, η Ταϊλάνδη διεκδίκησε και πάλι την πρώτη θέση «της λιγότερο δυστυχισμένης χώρας», αν και ο μοναδικός τρόπος υπολογισμού της ανεργίας από την Ταϊλάνδη (και το γεγονός ότι η αλιευτική βιομηχανία της χώρας αντιμετωπίζει διεθνείς πιέσεις λόγω των συνθηκών δουλειάς), μάλλον δίνει τον τίτλο του πρωταθλητή στη Σιγκαπούρη.
Το Μεξικό γίνεται όλο και λιγότερο «δυστυχισμένη χώρας» καθώς το πληθωριστικό σπιράλ που οδηγείται από ένα εξασθενημένο νόμισμα έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Η Ρουμανία, εν τω μεταξύ, κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση του καταλόγου στον κατάλογο με τις πιο δυστυχισμένες χώρες, καθώς η οικονομία της αγωνίζεται ενάντια στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Misery

Συνολικά, οι οικονομολόγοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά 3,7% σε ετήσια βάση το 2018.
Στη Βενεζουέλα, ο υπερπληθωρισμός έχει αναγκάσει πολλούς οικονομολόγους να σηκώσουν τα χέρια ψηλά όσον αφορά τον πραγματικό ρυθμό αύξησης των τιμών ο οποίος εικάζεται ότι το 2018 θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο κατά 1.864%.
Η Βενεζουέλα και η Ρουμανία είναι παραδείγματα δύο χωρών που κατευθύνονται προς τη λάθος κατεύθυνση...
Η τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνιζε ότι ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα το 2017 διαμορφώθηκε στο 13.000%! σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 2.400%.
Η Ρουμανία επίσης κατευθύνεται προς τη λάθος κατεύθυνση.
Οι οικονομολόγοι βλέπουν τον πληθωρισμό στο 3,3% για το 2018 μετά από πολύ πιο συγκρατημένη αύξηση των τιμών το 2017, ωθώντας τη χώρα στο δείκτη δυστυχίας χαμηλότερα κατά 16 βαθμίδες, στον αριθμό 34.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό με αυξήσεις επιτοκίων.
Η δραματική βελτίωση του Μεξικού αξίζει επίσης να σημειωθεί.
Το Μεξικό σημειώνει τη μεγαλύτερη πρόοδο, κινούμενο 16 βαθμίδες προς τις «λιγότερο δυστυχισμένες χώρες», καθώς οι οικονομολόγοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να κερδίσει την μάχη με τον πληθωρισμό και να τον μειώσει στο 4,1% το 2018 από το 6% το 2017.
Η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει γύρω στο 3,4%.
 Δύο προειδοποιήσεις είναι ότι τα στοιχεία για το ανεργία του Μεξικού δεν λαμβάνουν υπόψη το 60% περίπου των εργαζομένων που βρίσκονται στην παραοικονομία. Και παρά τη βελτίωση του τρέχοντος έτους, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι διαπραγματεύσεις για Nafta ενδέχεται να μην έχουν αίσιο τέλος.

Εδώ είναι μερικά άλλα αξιοσημείωτα γεγονότα:

-Η Μαλαισία κινείται προς τα κάτω στην κλίμακα δυστυχίας στο Νο 52 από το 43 λόγω της μείωσης του πληθωρισμού.
Η χλιαρή αύξηση των τιμών επιτρέπει στην Bank Negara Malaysia να είναι υπομονετική με αυξήσεις επιτοκίων
-Η Αργεντινή, η οποία κατατάσσεται στο Νο. 3, σημειώνοντας τρίτο συνεχόμενο έτος βελτίωσης στο συνολικό σκορ της, το οποίο θα είναι το χαμηλότερο από τουλάχιστον το 2013, έτος κατά το οποίο το ΔΝΤ καταδίκασε τη χώρα για την κάλυψη υψηλού πληθωρισμού και όταν άρχισε να υπολογίζει τα στοιχεία το Bloomberg
-Νότια Κορέα και Νορβηγία, επίσης βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα του δείκτη του Bloomberg.
-Η Σαουδική Αραβία, που αναμένεται να σημειώσει την μεγαλύτερη πτώση από το 2017 στον «δείκτη δυστυχίας», αναρριχόμενη στις κορυφαίες 10 πιο «δυστυχισμένες οικονομίες».
-Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, σημείωσε άνοδο στο 6,3 αυτό από 5,5 το 2017.
Οι τιμές καταναλωτή εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 2,3% το 2018, έναντι 1,6% το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης