Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Βουλή η μάχη για τη Novartis – Με 10 κάλπες η ψηφοφορία - Αργά το βράδυ οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

tags :
Στη Βουλή η μάχη για τη Novartis – Με 10 κάλπες η ψηφοφορία - Αργά το βράδυ οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Υπόμνημα Αβραμόπουλου στη Βουλή για τη Novartis: Ολομέτωπη επίθεση στους προστατευόμενους μάρτυρες
(upd13) Σε εξέλιξη είναι από τις 09:00 το πρωί η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί της πρότασης για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση της Novartis.
Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι από τις πιο θυελλώδεις και συγκρουσιακές των τελευταίων ετών μια και καλείται να αποφασίσει για το εάν θα συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες 10 πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Π. Πικραμμένου, του νυν διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δ. Αβραμόπουλου και των νυν και πρώην βουλευτών, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λυκουρέντζου και Γ. Κουτρουμάνη.
Η συνεδρίαση άρχισε με αρκετή ένταση καθώς η αντιπολίτευση ζήτησε η ψηφοφορία να γίνει με μια κάλπη και όχι με 10, πρόταση όμως που απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί με 10 κάλπες, όπως είχε αποφασίσει και η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι πρώτες τοποθετήσεις των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας και ο πρώην πρωθυπουργός, Π. Πικραμμένος τόνισαν με κατηγορηματικό τρόπο πως οι εις βάρος τους κατηγορίες είναι ψευδείς και συκοφαντικές και ζήτησαν να προχωρήσει μέχρι τέλους η διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να λάμψει η αλήθεια.

Πικραμμένος: Ψεύδη και συκοφαντίες οι εις βάρος μου κατηγορίες
Ψεύδη και συκοφαντίες χαρακτήρισε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, τα περί εμπλοκής του στο σκάνδαλο της Novartis.
«Με κατηγορούν ότι έλαβα χρηματικό δώρο για να επιταχύνω την καταβολή οφειλών στη Novartis» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κ.Πικραμμένος επισημαίνοντας ότι η εις βάρος του κατηγορία = είναι μόλις οκτώ γραμμές.
«Βρίσκομαι ενώπιον σας για να απαντήσω σε μια κατηγορία ότι δήθεν έλαβα χρήματα για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα μιας εταιρείας» είπε και πρόσθεσε «οι κατηγορίες είναι ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες.
Κατακλύζομται από συναισθήματα οργής και αγανάκτησης.
«Οι εις βάρος μου ισχυρισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» είπε και τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια της θητείας μου δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση της Novartis ούτε και η υπηρεσιακή κυβέρνηση».
«Χρήματα δώσαμε μόνο στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία» τόνισε ο κ.Πικραμμένος, υπογραμμίζοντας πως δεν είχε καμία ανάμειξη με την εν λόγω εταιρεία.
 «Διερωτώμαι ειλικρινά πώς μπορεί να ισχυριστεί ακόμα και ο πιο κακόπιστος ότι διευκόλυνα την αποπληρωμή χρεών προς τη Novartis.
Όσα καταθέτει ο μάρτυς έχουν σκοπό να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή μου για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω.
Εύχομαι η υπόθεση να πάει μέχρι τέλους, να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθώ άσπιλος στην κοινωνία» ανέφερε ο κ.Πικραμμένος.

Στουρνάρας: Χυδαία στοχοποίηση και συκοφάντηση
Στοχοποίηση του ιδίου και της συζύγου του κατήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Novartis.
«Βρίσκομαι εδώ ως διοικητής της ΤτΕ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της», ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δίστασε προς στιγμή να αποφασίσει αν θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.
«Βρίσκομαι εδώ ως διοικητής της ΤτΕ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της» υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος κατήγγειλε ότι η σύζυγός του και η εταιρεία της έχουν συκοφαντηθεί χυδαία.
«Παρά τις αντιξοότητες η υποδειγματική εταιρεία της συζύγου μου έχει συμβάλει στα δημόσια ταμεία, ενώ δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ» είπε ο κ.Στουρνάρας, τονίζοντας ότι ουδέποτε η εταιρεία της συζύγου του, η MindWork έλαβε αμοιβές υψηλότερες από αυτές της αγοράς από τη Novartis, υπογραμμίζοντας πως ημεγαλύτερη συμμετοχή της Novartis στην εταιρεία της συζύγου του καταγράφηκε το 2010 όταν εκείνος δεν ήταν υπουργός.
«Σε σχέση με την πρόταση για την άσκηση δίωξης που με αφορά: Προτείνω να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για το ενδεχόμενο αδίκημα της δωροδοκίας, που θα το εξετάσει και θα το στείλει στην Ολομέλεια» τόνισε ο κ.Στουρνάρας, ο οποίος ζήτησε να συγκροτηθεί άμεσα η Επιτροπή για να μη μείνουν μετέωρες οι κατηγορίες.

Παπαγγελόπουλος: Σφοδρή επίθεση κατά Σαμαρά – Επεισόδιο με Γεωργιάδη
Σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή τη μήνυση του κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κατά του ιδίου για την υπόθεση της Novartis εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος.
Κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του για την υπόθεση της Novartis, ο κ.Παπαγγελόπουλος υποστήριξε ότι «το αδίκημα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται γιατί δεν γίνεται κατά την τέλεση των καθηκόντων, αλλά επ' ευκαιρίας αυτών»
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει κάποιοι.
Η υπερασπιστική τους γραμμή είναι εσφαλμένη» είπε ο κ.Παπαγγελόπουλος αναφερόμενος στη μήνυση Σαμαρά.
«Είναι δυνατόν να καθοδηγώ εγώ υπό τις εντολές Τσίπρα ένα διεθνές σκάνδαλο;» διερωτήθηκε ο κ.Παπαγγελόπουλος, επισημαίνοντας ότι «στην επιστολή παραίτησής της η κα Ράικου χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».
«Η έρευνα για το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis συνεχίζεται και θα συνεχιστεί» είπε ο κ.Παπαγγελόπουλος, τονίζοντας ότι η επιχείρηση τρομοκρατίας της Δικαιοσύνης δεν θα περάσει.
«Μη ματαιοπονούν!
Η επιχείρηση τρομοκρατίας κατά της έρευνας, δικαστικών υπαλλήλων και μαρτύρων για την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis, δεν θα περάσει …» είπε ο κ.Παπαγγελόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι μέγιστη δημοκρατική εκτροπή «οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή, και άλλα που προσιδιάζουν σε μαφιόζικες μεθόδους».
«Τι εννοεί ο κ.Σαμαράς όταν λέει ότι θα μας πάει μέχρι τέλους;
Ελπίζω να μην εννοεί τη φυσική μας εξόντωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαγγελόπουλος.
Κατόπιν της παρέμβασης του υπ. Δικαιοσύνης παρενέβη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κατηγόρησε τον κ.Παπαγγελόπουλο ότι συνομιλούσε τηλεφωνικά με την εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη για την υπόθεση της Novartis.
Μάλιστα ο Αδ. Γεωργιάδης τόνισε ότι θα έρθει και η ώρα «που θα πάτε φυλακή».
«Αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος το ότι ο Παπαγγελόπουλος γνώριζε τι έλεγε ο φάκελος.
Θα ανοίξουμε τα τηλέφωνά σας κ. Υπουργέ», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση Novartis.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν διέψευσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με την κ. Τουλουπάκη και εμμέσως τις παραδέχθηκε, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο.

Οι εισηγήσεις
Στην εισήγηση του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για
απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης για τις έρευνες της στο σκάνδαλο Novartis, χαρακτηρίζοντας «φυσική αντίδραση» την μήνυση κατά των προστατευόμενων μαρτύρων και «γραφική αντίδραση» την μήνυση Σαμάρα κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Για την μήνυση δε κατά της εισαγγελίας είπε ότι είναι ανατριχιαστική προσθέτοντας ότι στην ουσία στέλνει μήνυμα στους εισαγγελείς «μην τα βάζετε μαζί μας».
«Η υπόθεση είναι σκάνδαλο διαφθοράς ή σκευωρία;» διερωτήθηκε και σημείωσε ότι η απάντηση έρχεται «δια βοής από όλο τον ελληνικό λαό που γνωρίζει τι γινόταν με κάποια φάρμακα».
Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι η υπόθεση της Novartis είναι σκευωρία.
Κατά την τοποθέτηση του ο κ.Βορίδης υποστήριξε ότι οι μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν προστατευόμενοι με βάση άρθρο/παράγραφο που αφορά σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που, όπως είπε, όμως δεν έχουμε.
«Η διάταξη που θα το επέτρεπε προϋποθέτει και έγκριση του αντιεισαγγελέα, που έγινε στις 9/2» τόνισε ο κ.Βορίδης, ο οποίος έκανε λόγο για μεθόδευση.
«Οι κουκουλοφόροι μάρτυρες καταθέτουν "άκουσα", "εκτιμώ".
Το άρθρο 225 του κώδικα ποινικής δικονομίας λέει ότι πρέπει να ρωτηθεί για την πηγή της γνώσεώς του, αλλιώς δεν λαμβάνεται υπόψη η κατάθεσή του» υποστήριξε ο κ.Βορίδης.
«Άος μάρτυρας ξέρει ότι δωρηδοκήθηκε ο Σαμαράς και το κατέθεσε την 5η φορά που κατέθεσε!
Αυτά είναι τα στοιχεία! Ντροπή, καταισχύνη σκευωρία!
Αυτή είναι η προκαταρκτική!» τόνισε ο κ.Βορίδης.
Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Θ.Παπαθεοδώρου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει ένα νέο ‘89.
«Σκάνδαλο Novartis υπάρχει.
Η Βουλή δεν εξετάζει αυτό σήμερα, εξετάζει την ενδεχόμενη εμπλοκή των συγκεκριμένων 10 πολιτικών προσώπων, όπως προκύπτει από έωλες και σαθρές μαρτυρίες.
Σε αυτό καταγγέλλουμε την ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης» τόνισε ο Θ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί «η περίοδος 2004-2009, επί ΝΔ, που η φαρμακευτική δαπάνη εκτροχιάστηκε δεν διερευνάται;
«Βλέπω ποιούς θέλετε να προστατεύσετε.
 Γιατί δεν έχετε κάνει διεύρυνση, παιδομάζωμα έχετε κάνει.
Η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων ένα νέο '89» υποστήριξε ο κ.Παπαθεοδώρου.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Γ. Λαγός
υποστήριξε ότι είναι αδιανόητο να μιλούν οι κ.κ.Σαμαράς και Αθανασίου για παρέμβαση της κυβέρνησης για τη Δικαιοσύνη όσον αφορά την υπόθεση της Novartis, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην υπ. Δικαιοσύνης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε να διερευνηθεί μέχρι τέλους η υπόθεση της Novartis, τονίζοντας ότι οι πρακτικές που εφαρμόσε η Novartis ακολουθούνται από όλες τις πολυεθνικές σε Ελλάδα, Ευρώπη και παγκοσμίως.
Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μ. Γεωργιάδης
υποστήριξε ότι κανείς δεν αμφιβάλει για το πάρτι στον χώρο της Υγείας που στήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να προχωρήσει η προκαταρκτική επιτροπή και να έρθουν όλα στο φως ενώ ο εισηγητής του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς, ο οποίος αφού επεσήμανε την ανάγκη να διεκδικήσει το ελληνικό κράτος αποζημιώσεις από τη Novartis, έκανε λόγο για μεθόδευση της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαλευκάνση της υπόθεσης.
O ανεξάρτητης βουλευτής Δ. Κουκούτσης
υποστήριξε ότι στην Ελλάδα το οικονομικό έγκλημα έχει φτάσει αρκετά ψηλά εδώ και αρκετά χρόνια, ότι η ζημιά στην Ελλάδα από τη Novartis έφτασε στα 23 δις ευρώ αλλά και ότι είναι πολύ δύσκολο οι κατηγορίες που διατυπώνονται να επιβεβαιωθούν.

Αντιπαράθεση με το καλημέρα για τη διαδικασία και τις 10 κάλπες
Η συνεδρίαση άρχισε με σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το ζήτημα των 10 καλπών όσον αφορά την ψηφοφορία.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης υπεραμύνθηκε της απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, τονίζοντας ότι η απόφαση της επί της ουσίας.
«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ήταν επί της ουσίας.
Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών.
Αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως.
Με την πρόταση που ψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν για κάποιο από τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι τότε δεν θα περιληφθεί στο αντικείμενο της έρευνας.
Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος.
Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.

ΝΔ: Μια κάλπη, θέμα εμπλοκής Κουρουμπλή
Νωρίτερα το λόγο είχε λάβει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος έθεσε το ζήτημα με τις 10 κάλπες, λέγοντας ότι ο αριθμός που έγινε δεκτός από τη Διάσκεψη των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια του Σώματος.
«Η πρόταση είναι μία και ενιαία.
Θα μπορούσατε να έχετε υποβάλει δέκα ή έντεκα προτάσεις.
Πουθενά στο κείμενο της πρότασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο.
Υπάρχει αναφορά σε έντεκα πρόσωπα και όχι σε δέκα.
Είναι και ο κ. Κουρουμπλής» τόνισε ο κ.Δένδιας, ο οποίος χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση της Διάσκεψης και πέραν της πρότασης και του Κανονισμού της Βουλής.
«Από που και ως πού περιορίζουμε την Επιτροπή με δέκα κάλπες;
Η επιτροπή εξετάζει την υπόθεση και όχι τα πρόσωπα.
Η Διάσκεψη των Προέδρων προστατεύει τον κ. Κουρουμπλή» ανέφερε ο κ.Δένδιας, ο οποίος χαρακτήρισε θλιβερή τη διαδικασία, λόγω και του τρόπου με τον οποίο εισάγεται.
«Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια είναι να πάρει απόφαση για μία κάλπη και να συστηθεί Επιτροπή που η ΝΔ θα υπερψηφίσει» τόνισε ο κ.Δένδιας, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτόν η Ολομέλεια θα προστατέψει το κύρος του Σώματος, αλλά και την τιμή και την υπόληψη των μελών του Κοινοβουλίου.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ.Βορίδης από τη ΝΔ, ο οποίος ζήτησε να στηθεί μια κάλπη.
«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος;
Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες;
Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και για αυτό, όπως είπε, στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.
«Συνεπώς, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης» τόνισε ο κ.Βορίδης.
«Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem.
Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές» ανέφερε ο Νίκος Παρασκευόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας  ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.
«Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου» υποστήριξε ο κ.Παρασκευόπουλος.

Κοινή γραμμή από ΔΗΣΥ, Ποτάμι
Την αντίθεση του στις 10 κάλπες ζήτησε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Κουτσούκος ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο βουλευτής του Ποταμιού, Γ. Αμυράς, ο οποίος και αυτός πρότεινε να στηθεί μια κάλπη.
«Θα έχουμε μια κανονική προανακριτική διαδικασία ή ξέπλυμα και τηγάνι;» διερωτήθηκε ο κ.Κουτσούκος, ο οποίος χαρακτήρισε επιτομή της μεθόδευσης το κείμενο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με στόχο «να σπιλωθούν πρόσωπα και να πάμε σε μια fast track διαδικασία, να γυρίσει ο φάκελος στη δικαιοσύνη αλλά να μείνει στα πρόσωπα η ρετσινιά».
Ο κ.Κουτσούκος ζήτησε να είναι 12 οι κάλπες και να περιλαμβάνουν τους κυρίους Κουρουμπλή και Ξανθό και επανέλαβε την θέση της ΔΗ.ΣΥ να λάμψει επί της ουσίας η αλήθεια χωρίς διαδικαστικά τερτίπια.

ΚΚΕ: Να πάει μέχρι τέλους η διαδικασία
«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου.
Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία.
Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες.
Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα.
Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών.
Από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γ. Λαζαρίδης υποστήριξε ότι η Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά.
«Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων» είπε ο κ.Λαζαρίδης.
«Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν.
Εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.

Υπόμνημα Αβραμόπουλου στη Βουλή για τη Novartis: Ολομέτωπη επίθεση στους προστατευόμενους μάρτυρες
Να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξαν σε βάρος του ζητά στο υπόμνημα του ο Επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος σχετικά με το θέμα της Novartis.
Ο κ.Αβραμόπουλος δεν θα παραστεί σήμερα στη Βουλή λόγω της συνάντησης που έχει με τον γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres στις ΗΠΑ.
«Κατέθεσα εις τον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εμπεριστατωμένο αίτημα, ζητώντας να εφαρμόσει το νόμο, ως αποκλειστικά αρμόδιος και να ανακαλέσει άμεσα, τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων, προκειμένου αυτοί και οι συνεργοί τους αποκαλυπτόμενοι να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να απολογηθούν για τα εναντίον μου εγκλήματά τους.
Μόνον έτσι πρέπει, προκειμένου να εξηγήσουν οι «μάρτυρες» αυτοί με ποιον τρόπο αποφάσισαν, όλως αιφνιδίως τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 να προσέλθουν κατ’ επανάληψη, «αυθορμήτως», υποθέτω, ενώπιον της κα Εισαγγελέως Διαφθοράς, για να καταθέσουν επί γεγονότων και πολιτικών του έτους 2006 μέχρι και του έτους 2009.
Και μάλιστα θα πρέπει να εξηγήσουν, γιατί δεν το έπραξαν προηγουμένως, αφού υποτίθεται γνώριζαν τα όσα κατέθεσαν, κάποια εκ των οποίων θεμάτων είχαν ήδη εξετασθεί ενδελεχώς πριν από τέσσερα χρόνια από την ίδια Εισαγγελία Διαφθοράς, από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, η δεύτερη από τις οποίες βρίσκεται για καιρό σε λειτουργία και από κάθε άλλης μορφής αρχή και υπηρεσία.
Και όχι μόνον αυτό.
Δεν αναφέρονται στο ότι η δικογραφία για τη γρίπη Η1Ν1 είχε ήδη διερευνηθεί από την ίδια Εισαγγελία και είχε τεθεί στο αρχείο, διότι δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο.
Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί, εάν υπάρχουν πρόσωπα εκτός της κας Εισαγγελέως Διαφθοράς και των επικούρων Εισαγγελέων, οι οποίοι γνωρίζουν την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, πώς το γνωρίζουν και εάν με αυτόν τον τρόπο η προστασία των ψευδομαρτύρων είναι αποκλειστικά προστασία για τους ίδιους τους ψευδομάρτυρες από τις εγκληματικές τους πράξεις» επισημαίνει ο κ.Αβραμόπουλος.
«Πρέπει να συζητήσουμε, εάν η όποια ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας αυτής στην Ελλάδα, άρχισε απότομα το 2006, όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας, και διεκόπη ομοίως απότομα την 26η Ιανουαρίου 2015 και έκτοτε, «εξαφανίσθηκε» για πάντα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις καταθέσεις τους.
Ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, ως μέρος της συνολικής δαπάνης υγείας ευρίσκετε την εποχή όπου ήμουν Υπουργός Υγείας, στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας.
Με άλλα λόγια, το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε την αρμοδιότητα της τιμολόγησης και των διαδικασιών προμηθειών των φαρμάκων.
Το δε Υπουργείο Οικονομικών είχε την αρμοδιότητα του ελέγχου των προϋπολογισμών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των νοσοκομειακών δηλαδή ιδρυμάτων της χώρας και το Υπουργείο Εργασίας τον έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων ως προς το σκέλος των δαπανών νοσοκομειακής και υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων» υποστηρίζει ο κ.Αβραμόπουλος.
«Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών μου, εντάσσονται δύο ιστορικές τομές, που έλαβαν χώρα τότε στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, για την αντιμετώπιση και διαχείριση των οποίων αισθάνομαι υπερήφανος. Το κράτος απέδειξε ότι προνοεί, προλαμβάνει, προστατεύει λειτουργεί.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού Α/Η1Ν1, με τρόπο πιο αποτελεσματικό αλλά και με καλύτερους οικονομικούς όρους από τις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως, όμως, η εγκατάσταση του μοριακού ελέγχου του αίματος, χωρίς τον οποίο μέχρι τότε, θρηνούσαμε θύματα μεταγγιζόμενων που δυστυχώς, είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.
Μέτρα προστασίας, για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια και η ποιότητα του αίματος για τις μεταγγίσεις των πολιτών.
Κάτι που δικαίως απαιτούσαν οι πολίτες.
Και εδώ στο μεγάλης σημασίας αυτό έργο, λάβαμε παράλληλα κάθε μέτρο για να διασφαλίσουμε το δημόσιο χρήμα.
Με πρωτοβουλία μου συνεστήθη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των Εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας, τους ανώτατους παράγοντες όλων αυτών των συναρμοδίων Υπουργείων, της Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και Επιτροπής Αξιολόγησης με εξειδικευμένες προσωπικότητες κύρους.
Αναθέσαμε στη συλλογική αυτή εκπροσώπηση, την κεντρική αρμοδιότητα για το οικονομικό μέρος του διαγωνισμού και σε Επιτροπές αναμφισβήτητου κύρους το επιστημονικό έργο των προδιαγραφών και επίσης σ’ αυτή τη Διακομματική Επιτροπή ανατέθηκε η λήψη των τελικών αποφάσεων και αναθέσεων.
Σήμερα η Ελλάδα, χάρη σε αυτές τις ενέργειες, συγκαταλέγεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες στο πολύ αυτό ευαίσθητο θέμα του αίματος και των μεταγγίσεων, με πλήρη εξάλειψη των κρουσμάτων μόλυνσης, ενώ μέχρι τότε δυστυχώς η χώρα ανήκε στον τρίτο κόσμο!» επισημαίνει στο υπόμνημα του ο κ.Αβραμόπουλος.

Η διαδικασία
Η διαδικασία θα αρχίσει με 9 ομιλητές, ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και ένας ανεξάρτητος.
Κατά την έναρξη της συζήτησης η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε τον προγραμματισμό διεξαγωγής της συνεδρίασης.
Ο κύκλος των ομιλιών άνοιξε με τις τοποθετήσεις εννιά εισηγητών (8 για κάθε κόμμα και 1 ανεξάρτητος).
Ο ΣΥΡΙΖΑ όρισε ως εισηγητή των κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, οι ΑΝΕΛ Γιώργο Λαζαρίδη, η ΝΔ τον κ. Μάκη Βορίδη, η ΔΗΣΥ τον κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, η ΧΑ τον κ. Γιάννη Λαγό, το ΚΚΕ τον κ. Νίκο Καραθανασόπουλο η Εν. Κεντρώων τον κ. Μ. Γεωργιάδης, το Ποτάμι τον κ. Γιώργο Μαυρωτά και από τους ανεξάρτητους ο Δ. Κουκούτσης.
Θα ακολουθήσει κύκλος με ομιλίες 16 βουλευτών: Κ. Δουζίνας, Σία Αναγνωστοπούλου, Παν. Κοζομπόλη, Χρ. Καραγιαννίδης, Θ. Δρίτσας από ΣΥΡΙΖΑ. Ν. Παναγιωτόπουλος, Δ. Σταμάτης και Κ. Τζαβάρας από ΝΔ, Ε. Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ), Η. Κασιδιάρης (ΧΑ), Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ), Κ. Κατσίκης (ΑΝΕΛ), Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι), Ν. Νικολόπουλος (ανεξ).
Ενδιάμεσα των ομιλιών των 16 βουλευτών θα έχουν δικαίωμα τοποθέτησης τα 10 πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή σε προανακριτική ενώ η συζήτηση θα κλείσει με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας.

Μυστική ψηφοφορία
Μετά το πέρας των ομιλιών θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που είναι μυστική.
Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρεται στη δικογραφία πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Για το λόγο αυτό, η απόφαση της Διάσκεψης προβλέπει να στηθούν δέκα κάλπες.
Η κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη.
Σε κάθε βουλευτή θα διανεμηθούν δέκα ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα και δέκα λευκά με αντίστοιχους φακέλους.
Για κάθε κάλπη θα οριστεί και τριμελής εφορευτική επιτροπή.
Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα. Ψηφοδέλτιο που θα πέσει σε άλλη κάλπη, από αυτή, που πρέπει θεωρείται άκυρο.
Ακόμη και αν η Ολομέλεια αποφασίσει να στηθεί μια κάλπη (σ.σ. υπό την προϋπόθεση ότι οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν ότι δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα), και πάλι το ψηφοδέλτιο θα αναφέρεται στα πρόσωπα.
Ο κάθε βουλευτής θα ψηφίζει «ναι» ή «όχι» ή «παρών» ή «λευκό» για τη συγκρότηση επιτροπής για κάθε πρόσωπο και για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η πρόταση προς την Ολομέλεια θα είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να έχει καταρχήν προθεσμία ενός μηνός για να καταθέσει το πόρισμά της. Αν προκύψει επιπλέον ύλη στο έργο της Επιτροπής, τότε μπορεί να ζητηθεί παράταση των εργασιών της από την Ολομέλεια.
Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με βάση τον Κανονισμό, θα έχει 21 μέλη, δηλαδή 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 βουλευτές από τη ΝΔ και από 1 βουλευτή θα έχουν τα άλλα κόμματα. Δεν θα έχουν συμμετοχή οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 07:46)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης