Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Άλμα» 1% για τους δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των πρακτικών της Fed - Στο 2,90% το 10ετές ΗΠΑ, μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

«Άλμα» 1% για τους δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των πρακτικών της Fed - Στο 2,90% το 10ετές ΗΠΑ, μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ οι δείκτες στη Wall Street καταγράφουν σημαντική άνοδο
(upd) Σημαντική άνοδο, άνω του 1%, καταγράφουν οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης στον απόηχο της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), σχετικά με τη συνεδρίαση 30-31 Ιανουαρίου 2018. 
Το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ παραμένει στο 2,90%.
Τα πρακτικά αναφέρουν πως η ισχυρότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θέτει τις βάσεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ορισμένων για «επιθετικότερη» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Όπως σημειώνεται, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ενίσχυση του πληθωρισμού -σε ετήσια σύγκριση- κοντά στον στόχο του 2% εντός του 2018, με σταθεροποίηση γύρω από αυτό το επίπεδο μεσοπρόθεσμα (περισσότερα εδώ).



Πριν τη δημοσιοποίηση, περί τις 20:50, ο Dow Jones Industrial Average ενισχυόταν κατά 0,7%, στις 25.126 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,7%, στις 2.735 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 1% υψηλότερα, στις 7.305 μονάδες.
Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ να παραμένει κοντά σε υψηλά 4 ετών.



Η πρόσφατη άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και οι φόβοι για άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να προβεί σε μια ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής από ό,τι έχει προβλεφθεί.
Η αγορά αναμένει αυτή τη στιγμή περίπου τρεις αυξήσεις των επιτοκίων για το 2018, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Patrick Harker, δήλωσε σήμερα πως μόνο δύο αυξήσεις των επιτοκίων πιθανώς να είναι κατάλληλες για το 2018, σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι ανοικτός σε περισσότερες αυξήσεις, εάν χρειαστεί.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξήσει τα ποσοστά σταδιακά φέτος.
Χθες, οι δείκτες της Wall έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, δεχόμενοι πιέσεις από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, αλλά και από τη «βουτιά» στη μετοχή της Walmart, λόγω των κατώτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο του 2017.
Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 0,6%, στα 10,5 δολ. 
Την ίδια ώρα, πτώση σημειώνει ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX) ή δείκτης φόβου, μία ημέρα αφότου ξεπέρασε εκ νέου τις 20 μονάδες, υποχωρώντας κατά 12%, στις 18 μονάδες.


Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, μετά τα στοιχεία για τον ΡΜΙ - Οριακές απώλειες για DAX

Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (21/2/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι επιβραδύνθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, ενώ η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,16% υψηλότερα, στις 381,10 μονάδες, με τους κλάδους να τερματίζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,14%, στις 12.470,49 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,48% στις 7.281,57 μονάδες, ενώ ο CAC 4 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,23% υψηλότερα, στις 5.302,17 μονάδες.


Σημερινά στοιχεία της Markit έδειξαν ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση τον Φεβρουάριο του 2018, με τον σχετικό δείκτη ωστόσο να παραμένει κοντά στα υψηλά 12 ετών στα οποία βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 57,8 μονάδες, έναντι των 58,8 μονάδων του Ιανουαρίου του 2018, με τις νέες παραγγελίες των επιχειρήσεων να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.
Τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία, κατέγραψαν αμφότερες πτώση από τα πολυετή υψηλά του τελευταίου μήνα, με τους δείκτες PMI να υποχωρούν σε χαμηλά τριών και τεσσάρων μηνών αντίστοιχα.
Επιβράδυνση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα και στις υπόλοιπες χώρες, καταγράφοντας ωστόσο τη δεύτερη καλύτερη επίδοση των τελευταίων δώδεκα ετών.
«Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη απώλεσε ελαφρώς τη δυναμική της κατά τον Φεβρουάριο, ωστόσο ο ρυθμός επέκτασης παραμένει εντυπωσιακός, θέτοντας την περιοχή καθ' οδόν ώστε να καταγράψει το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων δώδεκα ετών», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.

Ασία

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (21/2) οι αγορές στην Ασία, παρά το γεγονός ότι η Wall Street κατέγραψε χθες (20/2) την πρώτη της πτώση μετά από μία εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,21% στις 21.970,81 μονάδες, καθώς το αμερικανικό δολάριο σκαρφάλωσε σε υψηλά μίας εβδομάδας έναντι του γεν Ιαπωνίας, και συγκεκριμένα στο +0,31% και τα 107,66 γεν.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κατέγραψε οριακή άνοδο 0,05% στις 5.943,70 μονάδες, με τις αυξήσεις των μισθών στη χώρα για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, την ίδια στιγμή που η ετήσια άνοδος των μισθών διαμορφώθηκε στο +2,1%.
Σε ό,τι αφορά τη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 2.429,65 μονάδες, παρά την πτώση στη μετοχή της Samsung κατά 0,25%.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν κατέγραψε σημαντική άνοδο 2,81% μετά την αργία για τον εορτασμό του νέου έτους, δεχόμενος ώθηση κυρίως από τα κέρδη στον τομέα της τεχνολογίας.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,81% στις 31.431,89 μονάδες, με τις υπόλοιπες αγορές της Ασίας να αναμένεται να ανοίξουν ξανά αύριο (22/2) μετά την αργία των προηγούμενων ημερών.

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις από την ανάκαμψη του δολαρίου καθώς και λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά 0,4% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,9 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του 0,8% στα 61,27 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τους επενδυτές, καθοριστικό ρόλο για την πτώση του μαύρου χρυσού διαδραμάτισε η άνοδος του δολαρίου, γεγονός που καθιστά το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους ξένου συναλλάγματος.
Πλέον, το αμερικανικό νόμισμα καταγράφει άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τα χαμηλά τριών ετών στα οποία βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης