Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Υποχώρησε σε χαμηλά τριών μηνών το επιχειρηματικό κλίμα τον Φεβρουάριο 2018 - Στις 57,8 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Υποχώρησε σε χαμηλά τριών μηνών το επιχειρηματικό κλίμα τον Φεβρουάριο 2018 - Στις 57,8 μονάδες ο PMI
Οι νέες παραγγελίες των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 μηνών
Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (21/2) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη ωστόσο να παραμένει κοντά στα υψηλά 12 ετών στα οποία βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 57,8 μονάδες, έναντι 58,8 μονάδων τον Ιανουάριο του 2018, με τις νέες παραγγελίες των επιχειρήσεων να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.
Τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία, κατέγραψαν αμφότερες πτώση από τα πολυετή υψηλά του τελευταίου μήνα, με τους δείκτες PMI να υποχωρούν σε χαμηλά τριών και τεσσάρων μηνών αντίστοιχα.
Παράλληλα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπόλοιπες χώρες επίσης επιβραδύνθηκε, καταγράφοντας ωστόσο τη δεύτερη καλύτερη επίδοση των τελευταίων δώδεκα ετών.
Ο μεταποιητικός κλάδος παρέμεινε περισσότερο ενισχυμένος σε σύγκριση με τον κλάδο υπηρεσιών, συνεχίζοντας να καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις από το 2011, την ίδια στιγμή που η στελέχωση και στους δύο κλάδους παρέμεινε σε πολυετή υψηλά επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την επιβράδυνση, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης παρέμεινε ενισχυμένη, με τον σχετικό δείκτη να επεκτείνεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.
«Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη απώλεσε ελαφρώς τη δυναμική της κατά τον Φεβρουάριο, ωστόσο ο ρυθμός επέκτασης παραμένει εντυπωσιακός, θέτοντας την περιοχή καθ' οδόν ώστε να καταγράψει το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων δώδεκα ετών», σημείωσε ο οικονομόλογος της Markit, Chris Williamson.
«Οι αναγνώσεις του PMI για τους πρώτους δύο μήνες του τριμήνου μας παρέχουν έναν αξιόπιστο οδηγό για την επίσημη ανάπτυξη του ΑΕΠ, καταδεικνύοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να επεκταθεί με τριμηνιαίο ρυθμό της τάξεως του 0,9%», τόνισε ο Williamson, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι ο κλάδος υπηρεσιών καταγράφει την καλύτερη πορεία των τελευταίων επτά μηνών, καθώς και ότι ο μεταποιητικός κλάδος παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
«Η αύξηση στην αισιοδοξία των επιχειρήσεων καταδεικνύει ότι οι εταιρείες της Ευρωζώνης αναμένουν ότι η επιβράδυνση θα είναι βραχύβια», καταλήγει ο οικονομολόγος της Markit.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης