Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Ελλάδα - πΓΔΜ πιο κοντά σε λύση εδώ και 10 χρόνια - Zaev: Θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για ένταξη σε ΝΑΤΟ - ΕΕ

Merkel: Ελλάδα - πΓΔΜ πιο κοντά σε λύση εδώ και 10 χρόνια - Zaev: Θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για ένταξη σε ΝΑΤΟ - ΕΕ
Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται διμερή θέματα αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής
(upd) Την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, εξέφρασε σήμερα (21/2/2018) η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, , στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ τα τελευταία δέκα χρόνια στην εξεύρεση λύσης.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Merkel δήλωσε ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, τα τελευταία δέκα χρόνια, για συμφωνία στο ονοματολογικό.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένη και ανακουφισμένη που… υπάρχει κάποια κίνηση στις συνομιλίες», ανέφερε η Merkel στους δημοσιογράφους στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια, η λύση δεν ήταν τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν θαυμάσιο εάν μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπόλοιπες δυσκολίες», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.
Κάλεσε μάλιστα τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για πλήρη συμφωνία.
Η Merkel τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις ζημιώνουν παρά βοηθούν και εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις δύο κυβερνήσεις.
Σημείωσε δε ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι.
«Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα.
Και η πίεση τις περισσότερες φορές σε διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική.
Έχω την εντύπωση, εδώ και πολύ καιρό για πρώτη φορά, ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση.
Και κατά τα άλλα νομίζω γνωρίζετε ότι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες.
Και έχω εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν την επιθυμία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή.
Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει - οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αυτό το γνωρίζει κανείς από την πολιτική του ζωή.
Όποιο συμβιβασμό και να κάνεις, είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει είναι και υλοποιήσιμος.
Η υψηλή διπλωματική τέχνη είναι να βρεθεί “η τρύπα της βέλόνας”, και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτικά παρά σε συνεντεύξεις Τύπου», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σε ποια πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για την λύση.

Zaev: Θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για την ένταξή μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Από την πλευρά του, ο Zaev εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
«Η πΓΔΜ αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί.
Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα.
Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους», δήλωσε ο Zaev.
Σημειώνεται ότι η πρώτη συνάντηση της κυρίας Merkel με τον Zaev είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στην Τεργέστη.
Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, εν όψει της σημερινής συνάντησης Merkel - Zaev.
Όπως έγινε γνωστό, Τσίπρας και Merkel θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή 23/2 στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ των 27.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επεσήμανε στην καγκελάριο Merkel την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα της πΓΔΜ με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Πρώτη ενημέρωση 14:55:38, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης