Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το χάσμα μεταξύ των δυο στρατοπέδων για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

FT: Το χάσμα μεταξύ των δυο στρατοπέδων για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης
Η διαφωνία έγκειται στον τρόπο αντιμετώπισης των χωρών με προβλήματα χρέους 
Στη συζήτηση που έχει ανοίξει εντός της ευρωζώνης σχετικά με τη μεταρρύθμιση της οικονομίας αλλά και την αντιμετώπιση των χωρών με προβλήματα χρέους αναφέρονται οι Financial Times κάνοντας ειδική αναφορά και στο PSI.
Επί του παρόντος, όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα των Financial Times, έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.
«Εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, μια πολυαναμενόμενη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της άμυνας της ευρωζώνης είναι απίθανο να φτάσει τόσο μακριά ώστε να εξαλείψει τις αμφιβολίες σχετικά με την ευάλωτη θέση της σε μελλοντικές κρίσεις» επισημαίνεται.
Από τη μια πλευρά είναι οι χώρες με αρχηγό τη Γερμανία, που επιμένουν ότι τα έκτακτα προγράμματα διάσωσης πρέπει να πάνε χέρι-χέρι με την αναδιαρθρώσεις χρεών όπου τις απώλειες υφίστανται οι ομολογιούχοι.
Από την άλλη πλευρά, είναι η Γερμανία και Ιταλία, που υποστηρίζουν ότι οι αναδιαρθρώσεις χρεών θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές, τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης ενώ θα συμβάλλουν στην άνοδο του λαϊκισμού.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ιταλία είναι ακόμα πιο νευρική από τη Γαλλία σχετικά με τις γερμανικές προτάσεις.
Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι το χρέος της Ιταλίας διαμορφώνεται στα 2,3 τρισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 130% του ετήσιου ΑΕΠ.
Η συζήτηση μεταξύ των δύο στρατοπέδων μπορεί να φαίνεται μάλλον θεωρητική στις σημερινές σχετικά ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες της ευρωζώνης.
Επί του παρόντος, δεν φαίνεται κάποιο κράτος να έχει ανάγκη ένα πρόγραμμα διάσωσης.
«Ωστόσο, πριν από έξι χρόνια, επιβλήθηκε κούρεμα στα ομόλογα που ήταν στα χέρια Ελλήνων επενδυτών, που ήταν και η πρώτη αναδιάρθρωση χρέους στην ευρωζώνη» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Για πολλούς αξιωματούχους της ευρωζώνης και ιδιώτες επενδυτές, αυτή ήταν μια μη ικανοποιητική εμπειρία.
Μέρος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης το 2012 περιλάμβανε μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν ρήτρες του αγγλικού δικαίου για την επιβολή του κουρέματος.
Ωστόσο, από τα 35 ομόλογα που εκδόθηκαν βάση αγγλικού δικαίου, μόνο τα 17 αναδιαρθρώθηκαν.
Οι κάτοχοι των άλλων 18 ομολόγων ήταν "holdouts", οι οποίοι αρνήθηκαν επιδιώκοντας καλύτερους όρους.
Στο τέλος, κατάφεραν να εξασφαλίσουν πλήρη αποπληρωμή, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη τον περασμένο μήνα από το think tank, Centre for Economic Policy Research.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι βορειοευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικότερη διαχείριση της όλης διαδικασίας, εάν υπάρξει ακόμα μια διάσωση.
Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, έχει επισημάνει ότι οποιοδήποτε νέο πλαίσιο αναδιάρθρωσης χρέους δεν πρέπει να περιλαμβάνει την αυτόματη παράταση των ωριμάνσεων ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης