Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, μετά τα στοιχεία για τον ΡΜΙ - Οριακές απώλειες για DAX

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, μετά τα στοιχεία για τον ΡΜΙ - Οριακές απώλειες για DAX
Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης
Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (21/2/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι επιβραδύνθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, ενώ η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,16% υψηλότερα, στις 381,10 μονάδες, με τους κλάδους να τερματίζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,14%, στις 12.470,49 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,48% στις 7.281,57 μονάδες, ενώ ο CAC 4 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,23% υψηλότερα, στις 5.302,17 μονάδες.


Σημερινά στοιχεία της Markit έδειξαν ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση τον Φεβρουάριο του 2018, με τον σχετικό δείκτη ωστόσο να παραμένει κοντά στα υψηλά 12 ετών στα οποία βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 57,8 μονάδες, έναντι των 58,8 μονάδων του Ιανουαρίου του 2018, με τις νέες παραγγελίες των επιχειρήσεων να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.
Τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία, κατέγραψαν αμφότερες πτώση από τα πολυετή υψηλά του τελευταίου μήνα, με τους δείκτες PMI να υποχωρούν σε χαμηλά τριών και τεσσάρων μηνών αντίστοιχα.
Επιβράδυνση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα και στις υπόλοιπες χώρες, καταγράφοντας ωστόσο τη δεύτερη καλύτερη επίδοση των τελευταίων δώδεκα ετών.
«Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη απώλεσε ελαφρώς τη δυναμική της κατά τον Φεβρουάριο, ωστόσο ο ρυθμός επέκτασης παραμένει εντυπωσιακός, θέτοντας την περιοχή καθ' οδόν ώστε να καταγράψει το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων δώδεκα ετών», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.
Ώθηση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου προσέφεραν και οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), Mark Carney, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τους μισθούς, σημειώνοντας πως ήδη διαπιστώνονται αυξήσεις στα ωρομίσθια αλλά και τα μπόνους.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός της βρετανικής οικονομίας έχει φτάσει στο ζενίθ, γεγονός που θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας «υψηλής ποιότητας», συμπλήρωσε.
Στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, έδειξαν ότι το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα σημείωσε απροσδόκητη αύξηση στο δ’ τρίμηνο 2017, στο 4,4%, καταγράφοντας την πρώτη άνοδο κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση ήταν οι πρώτες ύλες, κλείνοντας με άνοδο 1,6%, κυρίως χάρη στη μετοχή της Glencore, η οποία ενισχύθηκε κατά 5,2%.
Η εταιρεία εξόρυξης ανέφερε τα ιστορικά καλύτερα ετήσια της κέρδη για το 2017, στα 14,76 δισ. δολ.
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος επίσης σημείωσε καλές επιδόσεις, με κέρδη 0,94%.
Η μετοχή της Lloyds Bank έκλεισε με άνοδο 2,7%, καθώς η τράπεζα ανέφερε τα υψηλότερα κέρδη προ φόρων σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών, ενώ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγορών ιδίων μετοχών ύψους έως 1 δισ. δολ.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης