Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι «αδάνειστες» του ΧΑ προσφέρουν ασφάλεια και τραβούν τα βλέμματα των επενδυτών – Πόσο έχουν τρέξει

Οι «αδάνειστες» του ΧΑ προσφέρουν ασφάλεια και τραβούν τα βλέμματα των επενδυτών – Πόσο έχουν τρέξει
Στα χρόνια της κρίσης δεν ήταν λίγες οι εισηγμένες που βρέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης ή στα χέρια των τραπεζών λόγω υπερδανεισμού μοιράζοντας υποαξίες στους μετόχους
Ασφαλές καταφύγιο προσφέρουν στους επενδυτές οι εταιρείες που έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό, δηλαδή που τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού.
Άλλωστε στα χρόνια της κρίσης δεν ήταν και λίγες οι εταιρείες που λόγω υψηλού δανεισμού είτε έβαλαν λουκέτο, είτε κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών.
Πολλές ενσωματώνουν και διάφορα σενάρια, όπως επενδυτικό πρόγραμμα, πώληση πακέτου μετοχών, ή προσδοκίες για υψηλά μερίσματα (βλ. Ελτράκ) κ.α., τα οποία δίνουν υπεραξίες στους επενδυτές.
Κοινός παρανομαστής πάντως για τις περισσότερες είναι η χαμηλή αποτίμηση, με τα ταμειακά διαθέσιμα να αποτελούν ένα σεβαστό μέρος της αποτίμησης αυτής.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η Aegean Airlines, η οποία έχει προγραμματίσει ένα υψηλό επενδυτικό πρόγραμμα αγοράς αεροπλάνων.
Η μετοχή βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών πολλών χρηματιστηριακών εταιρειών, ενώ η άνοδος του τουρισμού την ευνοεί.
Από την άλλη, ο πονοκέφαλος ακούει στο όνομα «τιμή πετρελαίου», η αύξηση της οποίας την επηρεάζει.
Η εταιρεία διανέμει κάθε χρόνο υψηλά μερίσματα ενώ από τις αρχές του 2017 καταγράφει επιπλέον άνοδο 45%.
Η ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε από τα τέλη του 2017 μία σημαντική άνοδο και θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω ανοδική κίνηση αν προχωρήσει σύντομα η διάθεση πακέτου μετοχών από το κράτος και υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η τιμή να γίνει σε καλά επίπεδα.
Η Καρέλιας έχει ένα μεγάλο μέρος της αποτίμησης σε επενδύσεις εύκολα ρευστοποιήσιμες και ταμειακά διαθέσιμα ενώ δεν έχει τραπεζικό δανεισμό.
Η μετοχή βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και δεν θεωρείται ακριβή.
Η ΕΥΑΘ για τους ίδιους λόγους με την ΕΥΔΑΠ θα μπορούσε να δει καλύτερα επίπεδα και από την αρχή του 2017 έχει άνοδο 45%.
Η Alpha Aστικά Ακίνητα έχει ρευστότητα αντίστοιχη με την αποτίμηση και φυσικά διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων.
Από την αρχή του 2017 έχει άνοδο 35% και αν είχε καλύτερη διασπορά ίσως η αποτίμηση να ήταν υψηλότερη.
Ο ΟΛΘ έχει το στόρι της ιδιωτικοποίησης και η νέα διοίκηση θα πρέπει να δείξει δείγματα γραφής.
Οι επενδυτές περιμένουν επιστροφές στα πρότυπα του ΟΠΑΠ, αφού δεν υπάρχει δανεισμός και υπάρχουν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα.
Από την αρχή του 2017 η άνοδος προσεγγίζει το 70%.
Τα Πλαστικά Κρήτης και η Info Quest έχουν καταγράψει ισχυρή άνοδο και οι επενδυτές έχουν δει μεγάλες υπεραξίες στα χαρτοφυλάκιά τους.
Από τις μικρές του ΧΑ ξεχωρίζει το τελευταίο διάστημα η ΕΚΤΕΡ, καθώς έχει ενισχυθεί 103% από την αρχή του 2017, αλλά και μέσα στο 2018 έχει σημαντικά κέρδη.
Nexans, AS Company, Profile και ΕΛΒΕ είναι επίσης μερικές περιπτώσεις μετοχών με υψηλές αποδόσεις και καλά θεμελιώδη μεγέθη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης