Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων «δείχνουν» τα πρακτικά της Fed – Ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ

tags :
Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων «δείχνουν» τα πρακτικά της Fed – Ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ
Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων «δείχνουν» τα πρακτικά της Fed από τη συνεδρίαση 30-31/1
Η ισχυρότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θέτει τις βάσεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, αναφέρεται στα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) κατά την πρόσφατη συνεδρίαση (30-31/1) της Νομισματικής Πολιτικής (Federal Open Market Committee, FOMC), επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ορισμένων για «επιθετικότερη» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Όπως σημειώνεται, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ενίσχυση του πληθωρισμού -σε ετήσια σύγκριση- κοντά στον στόχο του 2% εντός του 2018, με σταθεροποίηση γύρω από αυτό το επίπεδο μεσοπρόθεσμα.
Δύο εκ των συμμετεχόντων εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους, επισημαίνεται.
Επίσης, ορισμένα μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκαν στις ανισορροπίες που προκαλούνται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία, η οποία «αποδίδει πέρα από τα δυνητικά επίπεδα».
Οι κίνδυνοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας κρίνονται περιορισμένοι, επισημαίνεται, ενώ, σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας, οι επιδόσεις παραμένουν ισχυρές.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση 30-31 Ιανουαρίου 2018, την τελευταία της Νομισματικής Πολιτικής (Federal Open Market Committee, FOMC) υπό την πρόεδρο κα Janet Yellen, η Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα στο εύρος 1,25%-1,50% τα επιτόκια.
Η απόφαση, η οποία ήταν αναμενόμενη, ήρθε έπειτα από ομοφωνία της FOMC, η οποία αναμένει επιτάχυνση της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά το 2018, χωρίς, ωστόσο, να υπερβαίνει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα.
Η Fed σχολίαζε τότε πως οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας μπορούν να εγγυηθούν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κατά το τρέχον έτος (σσ: η Τράπεζα έχει κάνει λόγο για τρεις αυξήσεις επιτοκίων), εκτιμώντας, παράλληλα, πως «οι κίνδυνοι βραχυπρόθεσμα για τις ΗΠΑ, παραμένουν εξισορροπημένοι».
Η Τράπεζα αναμένει, επίσης, η οικονομική δραστηριότητα να επεκταθεί με μέτριο ρυθμό και οι συνθήκες της αγοράς εργασίας να παραμείνουν ισχυρές, ενώ υπογραμμίζει πως η νομισματική πολιτική θα εξαρτηθεί κατά πολύ από την επίτευξη των στόχων της πλήρους απασχόλησης και του 2% για τον πληθωρισμό.
Πλέον, το «βλέμμα» στρέφεται στη συνεδρίαση του Μαρτίου (20-21/3).
Οι αναλυτές, όπως οι Thomas Simons και Michael Pearce, αναλυτές των Jefferies και Capital Economics, αντίστοιχα, εκτιμούν ότι θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018 κατά τη συνεδρίαση του ερχόμενου Μαρτίου.
Η Capital Economics έχει εκτιμήσει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, ενώ η Credit Suisse αναμένει τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2018, αναθεωρώντας την αρχική πρόβλεψη που έκανε λόγο για δύο αυξήσεις, ενώ η Standard & Poor’s έχει κάνει λόγο, επίσης, για τρεις αυξήσεις.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Moody’s προβλέπουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος αλλά και το 2019, κατά 25 μονάδες βάσεις κάθε φορά.
Η Federal Reserve προχώρησε σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το περασμένο έτος, έχοντας συσφίξει για πρώτη φορά τη νομισματική πολιτική από τη χρηματοπιστωτική κρίση, τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε και το εύρος είχε αυξηθεί στο 0,25%-0,50% από το ιστορικό χαμηλό του 0%-0,25%.
Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο του 2017, η Τράπεζα έχει βάλει μπρος τη συρρίκνωση του ισολογισμού της -ύψους 4,5 τρισεκ. δολαρίων- που «φούσκωσε» λόγω των μαζικών προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Επισημαίνεται ότι δικαίωμα ψήφου στη FOMC διαθέτουν οι κκ.: Janet L. Yellen, William C. Dudley, Thomas I. Barkin, Raphael W. Bostic, Lael Brainard, Loretta J. Mester, Jerome H. Powell, Randal K. Quarles και John C. Williams.
Όπως προαναφέρθηκε, η παραπάνω συνεδρίαση αποτέλεσε την τελευταία για την κα Janet Yellen.
Επί προεδρίας της κας Yellen, η ανεργία υποχώρησε στο 4,1%, από 6,7%, ωστόσο ο πληθωρισμός παρέμεινε πεισματικά κάτω από το στόχο του 2%, για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η Janet Yellen, την οποία θα αντικαταστήσει ο κ. Jerome Powel, Αμερικανίδα, διορίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2014 στην ηγεσία της Τράπεζας από τον Πρόεδρο κ. Barack Obama, καθώς παλαιότερα είχε διατελέσει επικεφαλής του συμβουλίου του προέδρου Bill Clinton, για οικονομικά θέματα.
Είναι η πρώτη γυναίκα που υπηρετεί σε αυτό το αξίωμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης