Τελευταία Νέα
Διεθνή

ABC News: Η Κύπρος συνεχίζει τις έρευνες για φυσικό αέριο παρά την αντίθεση της Τουρκίας

ABC News: Η Κύπρος συνεχίζει τις έρευνες για φυσικό αέριο παρά την αντίθεση της Τουρκίας
Η έρευνα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου θα ωφελήσει όλους τους εθνικά διαιρεμένους πολίτες της νήσου
Η έρευνα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου θα ωφελήσει όλους τους εθνικά διαιρεμένους πολίτες της νήσου, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, ενώ θα συνεχιστούν όπως έχει προγραμματιστεί παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να παρέμβει, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ABC News.
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε δήλωσή του ανέφερε ότι οποιοσδήποτε δυνητικός πλούτος που παραχθεί από τα νέα ευρήματα φυσικού αερίου, θα μοιραστεί ισότιμα σε όλους τους Κύπριους πολίτες μόλις επανενωθεί το νησί.
Ο Αναστασιάδης απέρριψε την τουρκική κριτική ότι η αναζήτηση υδρογονανθράκων αγνόησε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε κέρδη από το φυσικό αέριο θα κατατεθούν σε κρατικό ταμείο που αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Το 1974, η Κύπρος χωρίστηκε στην ελληνόφωνη όπου βρίσκεται η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του νησιού και στην τουρκοκυπριακή πλευρά στο βορρά, όταν η Τουρκία εισέβαλε μετά από ένα πραξικόπημα από υποστηρικτές της ένωσης με την Ελλάδα.
Μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει την Τουρκοκυπριακή διακήρυξη ανεξαρτησίας.
Ο Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει να παρεμποδίζει τις γεωτρήσεις στα νοτιοανατολικά του νησιού.
Τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν την ιταλική εταιρεία Eni να πραγματοποιήσει διερευνητικές γεωτρήσεις από τις 8 Φεβρουαρίου 2018.
Η εξέδρα για τη γεώτρηση παραμένει αγκυροβολημένη σε απόσταση 30 μιλίων από το στόχο γεώτρησης.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι ενεργούν σαν οι πόροι του νησιού να ανήκουν μόνο σε εκείνους και δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ξεκινήσουν τη δική τους έρευνα σε συνδυασμό με την Τουρκία.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Kathleen Doherty είπε στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον Αναστασιάδη την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ κρίνουν πως η Κυπριακή κυβέρνηση, έχει το δικαίωμα να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους υπεράκτιους πόρους της.
Η Doherty είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson συζήτησε το ζήτημα με αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης