Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στις τράπεζες οφείλεται το «ναυάγιο της εξαγοράς της ΒΙ.Κ.Η από τη ΝΙΚΑΣ

tags :
Στις τράπεζες οφείλεται το «ναυάγιο της εξαγοράς της ΒΙ.Κ.Η από τη ΝΙΚΑΣ
Στις τράπεζες οφείλεται το «ναυάγιο της εξαγοράς της ΒΙ.Κ.Η από τη ΝΙΚΑΣ
Οι γραφειοκρατικές όπως και οι νομικές δυσκολίες, που δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα από τα στελέχη των τραπεζών ήταν η βασική αιτία του « ναυαγίου» της συμφωνίας της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙ.Κ.Η. από τον ΝΙΚΑ θυγατρική του ομίλου Chipita.
Αξιόπιστη πηγή από τον όμιλο της Chipita είπε στο bankingnews ότι η συμφωνία σε σημαντικό βαθμό βασίζονταν στην αποφασιστικότητα  των τραπεζών που είχαν τα δάνεια της αλλαντοβιομηχανίας και σε συνδυασμό και με άλλες νομικές δυσκολίες που είχε η υπόθεση δεν  μπόρεσε να υλοποιηθεί.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο βασικός μέτοχος δηλαδή η οικογένεια Παπαγιάννη παρακολουθούσε τις εξελίξεις με θετική προοπτική  ελπίζοντας στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Η ίδια πηγή επανέλαβε ότι οι τράπεζες που συμμετείχαν στις διεργασίες δεν επέδειξαν εκείνα τα αντανακλαστικά που απαιτούσε η υπόθεση ενώ ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε μία συμφέρουσα λύση για τους ενδιαφερόμενους όπως και για τις τράπεζες.
Η μακρόσυρτη διαδικασία, από τις τράπεζες λειτούργησε σε βάρος της εταιρείας ΒΙ.Κ.Η για την οποία ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα καθώς έχανε μέρος της αξίας της ενώ τα προβλήματα διογκώνονταν με αποτέλεσμα να  κατατρώγει την εναπομείνασα αξία της εταιρείας.
Να σημειωθεί ότι έχει  αντιμετωπισθεί η ποινική και η αστική ευθύνη των στελεχών τραπεζών που διαγράφουν χρέη.
Το πρόβλημα αυτό που δυνητικά θα εξέθετε πλήθος στελεχών που απλά διεκπεραιώνουν τη διαδικασία, σε σημαντικό προσωπικό ποινικό και αστικό κίνδυνο, έχει ρυθμιστεί καταρχήν με το Άρθρο 65 του Ν4472/2017.
Ο ΣΕΒ σε έκθεσή του  αξιολογώντας τη νομοθετική παρέμβαση της πολιτείας για το ακαταδίωκτο των στελεχών του δημοσίου και των  τραπεζών  εντοπίζει ασάφειες καθώς δεν είναι εξαρχής προφανές ότι η προστασία επεκτείνεται και στα στελέχη που εισηγούνται και  επισημαίνεται ότι όλα θα κριθούν στην πράξη.  
Τα προβλήματα  της αναδιάρθρωσης  μίας  επιχείρησης εντοπίζονται και σε φορολογικά  θέματα όπως είναι η υποχρέωση καταβολής  ΦΠΑ κλπ.
Η αλλαντοβιομηχανία ΒΙ.Κ.Η μετά το ναυάγιο εξαγοράς  από την Chipita επέλεξε το δρόμο υπαγωγής στις ευνοϊκές διατάξεις του πτωχευτικού  κώδικα και στο άρθρο 106.
Η αλλαντοβιομηχανία της Άρτας εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις  39,5 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές.
Οι οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία «αγγίζουν» τα 2 εκατ. ευρώ.
Ο τζίρος της εταιρείας ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης