Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου λόγω ανάκαμψης του δολαρίου

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου λόγω ανάκαμψης του δολαρίου
Πτώση στις τιμές του πετρελαίου λόγω ανάκαμψης του δολαρίου
Πτωτικά κινήθηκε σήμερα Τετάρτη (21/2) το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις από την ανάκαμψη του δολαρίου καθώς και λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.
Το Brent σημείωσε πτώση -0,41% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,98 δολάρια ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό κατέγραψε πτώση της τάξεως του -1,04% στα 61,15 δολάρια ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τους επενδυτές, καθοριστικό ρόλο για την πτώση του μαύρου χρυσού διαδραμάτισε η άνοδος του δολαρίου, γεγονός που καθιστά το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους ξένου συναλλάγματος.
Το αμερικανικό νόμισμα καταγράφει άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τα χαμηλά τριών ετών στα οποία βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα, η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ ασκεί επίσης σημαντικές πιέσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν νέα άνοδο στα αποθέματα αργού της χώρας.
Σημειώνεται ότι για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2018, τα αποθέματα αργού πετρελαίου αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters.
Οι ΗΠΑ από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου μπορεί εντός των επόμενων ετών να μετατραπούν σε εξαγωγέα μαύρου χρυσού, σαφώς χάρη στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από σχιστοληθικά πετρώματα (shale), όπως αναφέρει εκτενής ανάλυση της WSJ.
Μέχρι πρότινος η αύξηση της τιμής πετρελαίου αποτελούσε μία καλή είδηση για την αμερικανική οικονομία, όμως, μεταξύ 2014 έως και τις αρχές του 2016 παρά την υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού, η αμερικανική οικονομία ακολούθησε και αυτή πτωτική πορεία.
Από τότε έως σήμερα οι τιμές πετρελαίου έχουν διπλασιαστεί αλλά και ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ έχει, επίσης, ενισχυθεί.
Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν την παραγωγή τους, με την ΕΙΑ να εκτιμά ότι αυτή θα φθάσει στα 10,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018.
Επιπρόσθετα σε πρόσφατη έκθεσή της η ΒΡ έχει εκτιμήσεις εντός των επόμενων δύο δεκαετιών οι ΗΠΑ θα αντιστοιχούν στο 18% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ στη δεύτερη θέση θα βρεθεί η Σ. Αραβία κατέχοντας το 13%.
Η παραγωγή shale πετρελαίου έχει ακόμη πολλά να προσφέρει.
Σε έκθεσή τους οι Richard Newell (πρόεδρος του think tank Resources For the Futures) και Brian Prest (Duke University) υποστηρίζουν ότι η παραγωγή shale αυξάνει εννέα φορές περισσότερο από την «κλασσική».
Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει αύξηση των πηγαδιών που αναπτύσσονται, ενώ αυτά είναι πιο παραγωγικά από τα «κλασσικά».
Στο γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση για το πετρέλαιο θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες αναφέρθηκε σήμερα (21/2) η πετρελαϊκή εταιρεία BP, τονίζοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται ταχύτερα απ' ότι αναμενόταν αρχικά.
Συγκεκριμένα, μέσω της ετήσιας έκθεσής της, η BP ανέφερε ότι η ζήτηση προς το πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2035, φτάνοντας στα 110,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ μέχρι το 2040 θα έχει τποχωρήσει σημαντικά.
Η κορύφωση της ζήτησης καταδεικνύουν την αναγνώριση των ενεργειακών εταιρειών ότι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εκτός του αργού πετρελαίου, αποκτούν σταδιακά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.
Ήδη ορισμένες από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες παγκοσμίως επενδύουν περισσότερο στο φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί ζωτικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα πειραματίζονται περισσότερο με την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Οι προοπτικές δείχνουν ότι ο κόσμος αναμένεται να χρειαστεί όλες τις μορφές ενέργειας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bob Dudley, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «το φυσικό αέριο πρέπει να αποτελέσει μέρος της μετάβασης, αν όχι καύσιμο που θα οδηγήσει στη μείωση εκπομπων άνθρακα».
Η έκθεση της BP δείχνει ότι η κορύφωση στη ζήτηση προς το πετρέλαιο έρχεται ταχύτερα απ' ότι είχε προβλέψει αρχικά η πετρελαϊκή εταιρεία, καθώς μέχρι πρόσφατα εκτιμούσε ότι η ζήτηση δε θα σταματήσει να αυξάνεται μέχρι τη δεκαετία του 2040.
Σύμφωνα με την BP, οι τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές, καθώς και οι τεχνολογικές και κοινωνικές προτιμήσεις θα εξελιχθούν μελλοντικά, με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία να σχεδιάζουν περιορισμούς στις μηχανές καύσης και την Κίνα να στρέφεται στα ηλεκτρικά οχήματα.
Η παραπάνω πρόβλεψη αποτέλεσε ένα από τα έξι πιθανά σενάρια που αναφέρονται στην έκθεση, όλα εκ των οποίων αναφέρουν ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί πριν από το 2040, υποχωρώντας εν συνεχεία.
Παράλληλα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πενταπλασιάσουν το μερίδιό τους στην αγορά, παρέχοντας περίπου το 14% της πρωτογενούς ενέργειας παγκοσμίως.
«Μέχρι το 2040, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και τα μη ορυκτά καύσιμα θα αντιπροσωπεύουν έκαστο το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ενέργειας, με το 40% της αύξησης στην ενεργειακή ζήτηση να καλύπτεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP, Spencer Dale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης