Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου 2,93% έριξε στο «κόκκινο» τη Wall Street

tags :
Η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου 2,93% έριξε στο «κόκκινο» τη Wall Street
Η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου 2,93% έριξε στο «κόκκινο» τη Wall Street
Στο «κόκκινο» έκλεισε σήμερα η Wall Street, καθώς η εκτίναξη της απόδοσης του 10ετους αμερικανικού ομολόγου σε υψηλά τεσσάρων ετών (2,94%) μετά την της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), σχετικά με τη συνεδρίαση 30-31 Ιανουαρίου 2018.
Τα πρακτικά αναφέρουν πως η ισχυρότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θέτει τις βάσεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ορισμένων για «επιθετικότερη» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Όπως σημειώνεται, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ενίσχυση του πληθωρισμού -σε ετήσια σύγκριση- κοντά στον στόχο του 2% εντός του 2018, με σταθεροποίηση γύρω από αυτό το επίπεδο μεσοπρόθεσμα
Η πρόσφατη άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και οι φόβοι για άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να προβεί σε μια ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής από ό,τι έχει προβλεφθεί.



Η αγορά αναμένει αυτή τη στιγμή περίπου τρεις αυξήσεις των επιτοκίων για το 2018, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Patrick Harker, δήλωσε σήμερα πως μόνο δύο αυξήσεις των επιτοκίων πιθανώς να είναι κατάλληλες για το 2018, σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι ανοικτός σε περισσότερες αυξήσεις, εάν χρειαστεί.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξήσει τα ποσοστά σταδιακά φέτος.
Χθες, οι δείκτες της Wall έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, δεχόμενοι πιέσεις από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, αλλά και από τη «βουτιά» στη μετοχή της Walmart, λόγω των κατώτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο του 2017.



Πρακτικά Fed

Η ισχυρότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θέτει τις βάσεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, αναφέρεται στα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) κατά την πρόσφατη συνεδρίαση (30-31/1) της Νομισματικής Πολιτικής (Federal Open Market Committee, FOMC), επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ορισμένων για «επιθετικότερη» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Όπως σημειώνεται, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ενίσχυση του πληθωρισμού -σε ετήσια σύγκριση- κοντά στον στόχο του 2% εντός του 2018, με σταθεροποίηση γύρω από αυτό το επίπεδο μεσοπρόθεσμα.
Δύο εκ των συμμετεχόντων εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους, επισημαίνεται.
Επίσης, ορισμένα μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκαν στις ανισορροπίες που προκαλούνται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία, η οποία «αποδίδει πέρα από τα δυνητικά επίπεδα».
Οι κίνδυνοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας κρίνονται περιορισμένοι, επισημαίνεται, ενώ, σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας, οι επιδόσεις παραμένουν ισχυρές.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση 30-31 Ιανουαρίου 2018, την τελευταία της Νομισματικής Πολιτικής (Federal Open Market Committee, FOMC) υπό την πρόεδρο κα Janet Yellen, η Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα στο εύρος 1,25%-1,50% τα επιτόκια.
Η απόφαση, η οποία ήταν αναμενόμενη, ήρθε έπειτα από ομοφωνία της FOMC, η οποία αναμένει επιτάχυνση της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά το 2018, χωρίς, ωστόσο, να υπερβαίνει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα.
Η Fed σχολίαζε τότε πως οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας μπορούν να εγγυηθούν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κατά το τρέχον έτος (σσ: η Τράπεζα έχει κάνει λόγο για τρεις αυξήσεις επιτοκίων), εκτιμώντας, παράλληλα, πως «οι κίνδυνοι βραχυπρόθεσμα για τις ΗΠΑ, παραμένουν εξισορροπημένοι».
Η Τράπεζα αναμένει, επίσης, η οικονομική δραστηριότητα να επεκταθεί με μέτριο ρυθμό και οι συνθήκες της αγοράς εργασίας να παραμείνουν ισχυρές, ενώ υπογραμμίζει πως η νομισματική πολιτική θα εξαρτηθεί κατά πολύ από την επίτευξη των στόχων της πλήρους απασχόλησης και του 2% για τον πληθωρισμό.
Πλέον, το «βλέμμα» στρέφεται στη συνεδρίαση του Μαρτίου (20-21/3).
Οι αναλυτές, όπως οι Thomas Simons και Michael Pearce, αναλυτές των Jefferies και Capital Economics, αντίστοιχα, εκτιμούν ότι θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018 κατά τη συνεδρίαση του ερχόμενου Μαρτίου.
Η Capital Economics έχει εκτιμήσει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, ενώ η Credit Suisse αναμένει τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2018, αναθεωρώντας την αρχική πρόβλεψη που έκανε λόγο για δύο αυξήσεις, ενώ η Standard & Poor’s έχει κάνει λόγο, επίσης, για τρεις αυξήσεις.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Moody’s προβλέπουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος αλλά και το 2019, κατά 25 μονάδες βάσεις κάθε φορά.
Η Federal Reserve προχώρησε σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το περασμένο έτος, έχοντας συσφίξει για πρώτη φορά τη νομισματική πολιτική από τη χρηματοπιστωτική κρίση, τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε και το εύρος είχε αυξηθεί στο 0,25%-0,50% από το ιστορικό χαμηλό του 0%-0,25%.
Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο του 2017, η Τράπεζα έχει βάλει μπρος τη συρρίκνωση του ισολογισμού της -ύψους 4,5 τρισεκ. δολαρίων- που «φούσκωσε» λόγω των μαζικών προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Επισημαίνεται ότι δικαίωμα ψήφου στη FOMC διαθέτουν οι κκ.: Janet L. Yellen, William C. Dudley, Thomas I. Barkin, Raphael W. Bostic, Lael Brainard, Loretta J. Mester, Jerome H. Powell, Randal K. Quarles και John C. Williams..

Δηλώσεις αξιωματούχων Fed

Οι υπερβολικές αντιδράσεις της Wall Street δεν μπορούν να περιορίζουν τις αποφάσεις πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), δήλωσε σήμερα (21/2/2018) ο επικεφαλής της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική βασισμένη στα πάνω-κάτω της αγοράς», δήλωσε ο Kashkari.
Ο Kashkari εκτίμησε ακόμη ότι οι πρόσφατες φορολογικές περικοπές μπορεί να βοηθήσουν τη Fed να πετύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό.
Όπως δήλωσε, «ελπίζει» ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα μετά από μια δεκαετία κατά την οποία ήταν χαμηλότερος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.
«Συνεχίζουμε να λέμε ότι ο πληθωρισμός είναι κοντά και στη συνέχεια μας απογοητεύει», δήλωσε ο Kashkari σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Bloomberg».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι η Wall Street θα αντιδρούσε υπερβολικά στον υψηλότερο πληθωρισμό, ο Kashkari απάντησε χαρακτηριστικά:
«Η Wall Street αντιδρά υπερβολικά στα πάντα».
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το 2018, ανταποκρινόμενη στην ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη που τροφοδοτείται από τις πρόσφατες φορολογικές περικοπές, αλλά και από μια ισχυρότερη παγκόσμια οικονομία, δήλωσε σήμερα (21/2/2018) ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan.
«Πιστεύω ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει σταδιακά και υπομονετικά το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων το 2018», αναφέρει σε δοκίμιό του ο Kaplan, αναθεωρώντας, παράλληλα, τις απόψεις του για τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές.
«Η ιστορία υποδηλώνει ότι εάν η Fed περιμένει υπερβολικά πολύ για να απομακρύνει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας σε αυτό το στάδιο του οικονομικού κύκλου, υπερβολές και ανισορροπίες αρχίζουν να χτίζονται και η Fed τελικά θα πρέπει να παίξει κυνηγητό», προσθέτει.
Ο Kaplan δεν διευκρίνισε τον προτιμώμενο αριθμό αυξήσεων των επιτοκίων για το τρέχον έτος.
Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας εκτίμησε ακόμη ότι η πρόσφατη αναθεώρηση της φορολογικής μεταρρύθμισης από τη διακυβέρνηση Trump θα βοηθήσει στην αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ στο 2,5% - 2,75% φέτος, πιέζοντας το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ, τώρα στο 4,1%, στο 3,6% μέχρι το τέλος του 2018.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί φέτος, σημειώνοντας πρόοδο προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.
Μόνο δύο αυξήσεις των επιτοκίων πιθανώς να είναι κατάλληλες κατά το 2018, δήλωσε σήμερα (21/2/2018) πως εξακολουθεί να πιστεύει ο πρόεδρος της Federal Reserve (Fed) της Φιλαδέλφειας, Patrick Harker, σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι ανοικτός σε περισσότερες αυξήσεις, εάν χρειαστεί.
«Με βάση μία σχετικά ισχυρή οικονομία, αλλά και το συνεχές πείσμα του πληθωρισμού, έχω σημειώσει με μολύβι δύο αυξήσεις για το 2018», αναφέρεται στις προετοιμασμένες παρατηρήσεις του Harker για μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις, στο Μιζούρι.
Όπως διευκρίνισε, χρησιμοποιεί μολύβι «γιατί τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν και κάποιες φορές δεν δείχνουν με ακρίβεια τα μελλοντικά γεγονότα».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% το 2018 και 2% το 2019, ενώ για την ανεργία προέβλεψε ότι θα υποχωρήσει στο 3,6% μέχρι τα μέσα του 2019, ενώ στη συνέχεια θα σημειώσει άνοδο.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο Harker εκτιμά ότι θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τον στόχο του 2% μέχρι τα τέλη του 2019.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2015 αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 ο ιδιωτικός κλάδος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα (21/2/2018) στη δημοσιότητα η Markit.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες ανήλθε στο υψηλό 27 μηνών των 55,9 μονάδων, από 53,8 μονάδες τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, ο PMI των υπηρεσιών ενισχύθηκε σε υψηλό έξι μηνών των 55,9 μονάδων, έναντι των 53,3 μονάδων του Ιανουαρίου, ενώ ο PMI για τη μεταποίηση «εκτοξεύτηκε» σε υψηλό 40 μηνών και διαμορφώθηκε στις 55,9 μονάδες, από 55,5 μονάδες τον Ιανουάριο.
«Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε σημαντικά τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα άνω των δύο ετών», ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.
«Οι ανοδικές μετρήσεις του Φεβρουαρίου δείχνουν μια άνοδο του ΑΕΠ με ετήσιο ρυθμό 3%», πρόσθεσε.
Αιφνιδιαστική πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν τον Ιανουάριο 2018 οι πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της επίμονης έλλειψης σπιτιών, που ωθεί υψηλότερα τις τιμές.
Ειδικότερα, η Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών (NΑR) ανακοίνωσε σήμερα (21/2/2018) πως οι πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών υποχώρησαν κατά 3,2% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,38 εκατ. μονάδων.
Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, δείχνοντας πωλήσεις 5,56 εκατ. μονάδων, από 5,57 εκατ. προηγουμένως.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα αυξάνονταν κατά 0,8%, στις 5,60 εκατ. μονάδες.
Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,8% - η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Αύγουστο του 2014.

Επιχειρήσεις

Στα 116 δισ. ή 79 δολάρια ανά μετοχή -έναντι 121 δισ. ή 82 δολαρίων ανά μετοχή προηγουμένως- μείωσε σήμερα (21 Φεβρουαρίου 2018) η Broadcom την προσφορά της για εξαγορά της Qualcomm, καθιστώντας έτσι ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη του mega-deal.
Πλέον, η προσφορά αφορά 57 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά και 22 δολάρια για αγορά της κάθε μετοχής, έναντι 60 και 22 δολαρίων προηγουμένως, αντίστοιχα.
Η απόφαση ήρθε μετά την αύξηση της προφοράς για εξαγορά της NXP Semiconductors, από την Qualcomm.
Η Broadcom θα αναιρέσει την απόφασή της και θα καταβάλει 121 δισ. δολάρια, σε περίπτωση που η NXP Semiconductors δεν προχωρήσει τελικά στην εξαγορά της NXP Semiconductors, γνωστοποίησε η εταιρεία.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2018, η κολοσσιαία κατασκευάστρια chips απάντησε αρνητικά στην τελική προσφορά της Broadcom, ήτοι 121 δισ. ή 82 δολαρίων ανά μετοχή, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.
Η ακριβώς προηγούμενη προσφορά ανερχόταν στα 70 δολάρια ανά μετοχή.
Η Broadcom εξέφρασε -στις 9 Φεβρουαρίου- την πρόθεσή της να παράσχει 8 δισ. δολάρια στην Qualcomm, σε περίπτωση που οι ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών απορρίψουν τη συμφωνία.
Αν η εξαγορά εν τέλει επιτευχθεί, θα επρόκειτο για το μεγαλύτερο deal που στην ιστορία του τεχνολογικού κλάδου!
Η Broadcom, με έδρα τη Σιγκαπούρη, είναι κατά κύριο λόγο κατασκευαστής του οποίου τα τσιπ χρησιμοποιούνται σε προϊόντα που κυμαίνονται από κινητά τηλέφωνα έως servers.
Η Qualcomm επιτρέπει κυρίως την τεχνολογία της για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών και δεδομένων, μια επιχείρηση που θα ωφεληθεί σημαντικά από την ανάπτυξη της ασύρματης τεχνολογίας 5G.
Η κεφαλαιοποίηση των δύο εταιρειών αγγίζει τα 100 δισ. δολάρια!
Το ποσό των 5 δισ. δολ. σχεδιάζει η Intel Corp να επενδύσει στο Ισραήλ τα επόμενα τρία χρόνια, με στόχο την επέκταση της παραγωγής στο εργοστάσιό της στο Kiryat Gat, όπως ανακοίνωσε σήμερα (21/2/2018) ο ισραηλινός υπουργός Οικονομίας, Eli Cohen.
Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι η Intel θα αρχίσει να επεκτείνει το εργοστάσιό της στο Ισραήλ φέτος και η επένδυση θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.
Σε συμφωνία για την καταβολή προστίμου ύψους 850 εκατ. δολαρίων κατέληξε με τις δικαστικές αρχές της Μινεσότα η 3Μ, αφού κρίθηκε ένοχη για τη χρόνια μόλυνση των νερών του ποταμού Μισισιπή και των εδαφών γύρω από αυτόν.
Όπως ανέφερε ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση, ο αμερικανικός κολοσσός μόλυνε τις παραπάνω περιοχές από την παραγωγή φθοροχημικών (PFC) για τουλάχιστον πέντε δεκαετίες, από το 1950 μέχρι το 2000!
Τα PFC χρησιμοποιούνταν στο προϊόν «Scotchgard», για την προστασία των επίπλων και των χαλιών από τους λεκέδες.
Οι πληγείσες περιοχές περιλαμβάνουν είναι κυρίως όσες βρίσκονται κοντά στην έδρα της 3Μ, στο St. Paul της Μινεσότα.
Οι παραπάνω συνθετικές ουσίες θεωρούνται επιβλαβείς για τον άνθρωπο και την άγρια φύση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention).
Ο οργανισμός υπογραμμίζει πως μελέτες έχουν δείξει ότι τα PFCs ενδέχεται να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα και ήπαρ.
Καθαρά κέρδη 1,39 δισ. δολαρίων ή 2,64 δολαρίων ανά μετοχή εμφάνισε η Dish Networks στο δ΄ τρίμηνο, υψηλότερα από τα 355 εκατ. δολάρια ή 73 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Η εταιρεία τελείωσε το τρίμηνο με 13,242 εκατ. συνδρομητές τηλεόρασης, συμπεριλαμβανομένων και 11,030 εκατ. συνδρομητών τηλεόρασης Dish TV και 2,212 εκατ. συνδρομητές της Sling TV.
Η General Electric δεν θα προχωρήσει εν τέλει σε πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου (66%) που κατέχει στη Baker Hughes μέχρι το 2019, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε σήμερα (21 Φεβρουαρίου 2018) ο οικονομικός διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού, Jamie Miller, μιλώντας σε εκδήλωση της βρετανικής τράπεζας Barclays.
Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή της Baker Hughes στη Νέα Υόρκη ενισχύεται κατά 4,5%, με την κεφαλαιοποίηση να αγγίζει τα 30 δισ. δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι η General Electric παρουσίασε ζημίες και έσοδα κατώτερα των προσδοκιών για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 η, καθώς επλήγη από μια -εφάπαξ- χρέωση 11 δισ. δολ. λόγω ασφαλιστικών ζημιών και φορολογίας.
Ειδικότερα, ο ενεργειακός γίγαντας ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 10,01 δισ. δολ. ή 1,15 δολ. ανά μετοχή, από κέρδη 3,48 δισ. δολ. ή 39 σεντς ανά μετοχή το δ’ τρίμηνο του 2016.
Σε προσαρμοσμένη βάση, η εταιρεία ανέφερε κέρδη ανά μετοχή 27 σεντσ, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 29 σεντς ανά μετοχή.
Την ίδια ώρα, τα συνολικά έσοδά της υποχώρησαν κατά 5%, σε 31,40 δισ. δολ., κάτω των προσδοκιών των αναλυτών για 34,06 δισ. δολ..
Τα έσοδα στο τμήμα ενέργειας μειώθηκαν κατά 15%, σε 9,42 δισ. δολ., έναντι των εκτιμήσεων για 9,41 δισ. δολ..
Η Glencore PLC ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά της κέρδη για το 2017 αυξήθηκαν περισσότερο από τέσσερις φορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο μεταλλευτικός κολοσσός ανακοίνωσε  κέρδη 5,78 δισ. δολ. από 1,38 δισ. δολ. το 2016, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 34% στα 205,48 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε η Glencore.
Το σύστημα αποθήκευσης cloud της Tesla χτυπήθηκε από χάκερς που το χρησιμοποίησαν για να εξορύξουν κτυπτονομίσματα, σύμφωνα με αναφορές από ερευνητές.
Οι χάκερς μπόρεσαν να διεισδύσουν στην πλατφόρμα διαχείρισης Kubernetes της αυτοκινητοβιομηχανίας, επειδή δεν ήταν προστατευμένη με κωδικό πρόσβασης, δήλωσε η εταιρία ασφαλείας στον κυβερνοχώρο RedLock.
Η Kubernetes είναι ένα σύστημα σχεδιασμένο από την Google που στοχεύει στη βελτιστοποίηση εφαρμογών cloud.
Αυτά τα διαπιστευτήρια για πρόσβαση στον λογαριασμό Tesla Amazon Web Services (AWS), εκτίθενται και οι χάκερς ανέπτυξαν λογισμικό εξόρυξης κτυπτονομισμάτων με την ονομασία Stratum, για την εξόρυξη ψηφιακών νομισμάτων χρησιμοποιώντας την υπολογιστική ισχύ του cloud.
Η εξόρυξη κτυπτονομισμάτων είναι μια διαδικασία όπου οι λεγόμενοι ανθρακωρύχοι επιλύουν πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα, για να επικυρώσουν μια συναλλαγή και να την προσθέσουν στο υποκείμενο δίκτυο.
Η RedLock δεν διευκρίνισε ποιο κρυπτονόμισμα ήταν αυτό που χτυπήθηκε από την παραβίαση στον κυβερνοχώρο.
Άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Aviva και η ολλανδική εταιρεία κατασκευής sim καρτών Gemalto, αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα, δήλωσε η RedLock.
Αλλά το περιστατικό που επηρέασε το σύστημα cloud της Tesla ήταν πιο περίπλοκο και χρησιμοποιήθηκαν διάφορες στρατηγικές, για να μην εντοπιστούν οι hackers.
Η Tesla δήλωσε ότι η κυβερνοεπίθεση δεν είχε αντίκτυπο στην προστασία των δεδομένων των πελατών ή στην ασφάλεια και των οχημάτων της.

Αναλύσεις

Την άποψη ότι η διαδικασία της διόρθωσης στα διεθνή χρηματιστήρια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών, Longview Economics, τονίζοντας επίσης ότι την αγορά πλησιάζει το τρίτο κύμα της διόρθωσης.
«Πιστεύω ότι η ιδέα πως όλα γίνονται σε ένα sell off, είναι απλά μια ελπίδα, όχι πραγματικότητα» δήλωσε στο CNBC, ο Chris Watling.
Αντιθέτως, o ίδιος είπε ότι η ανάλυση της αγοράς αλλά και η ιστορία έχει δείξει ότι τα sell offs τείνουν να συμβαίνουν σε τρία κύματα.
Στο πλαίσιο στην αγορά έρχεται το τρίτο κύμα sell off είτε στα νέα χαμηλά είτε δοκιμάζοντας τα χαμηλά από το πρώτο κύμα του sell off.
Τα σχόλια του Watling έρχονται καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται καχύποπτοι μετά το πρόσφατο sell off, κατά το οποίο οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανά τον κόσμο υποχώρησαν λόγω των φόβων αύξησης των επιτοκίων και του υψηλότερου πληθωρισμού, κάτι που κάνει τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές.
Η Ευρώπη αντικατέστησε τις ΗΠΑ ως αγαπημένη αναδυόμενη αγορά της Barclays, με βάση τι θεωρεί η τράπεζα ως φθηνότερες αποτιμήσεις της περιοχής και ισχυρά κέρδη.
«Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον η πρώτη επιλογή μας στον αναπτυγμένο κόσμο» δήλωσε στο Bloomberg ο Will Hobbs (επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Barclays στο Λονδίνο) βάζοντας έτσι τέλος σε μια στάση που κράτησε η τράπεζα από το 2010.
Σύμφωνα με την Barclays, η οικονομία της ηπειρωτικής Ευρώπης μόλις τώρα αναδύεται από μια δεκαετή ύφεση, ένα σημάδι ότι οι εταιρείες της περιοχής μπορούν να παρουσιάσουν ισχυρότερα κέρδη και αύξηση μερισμάτων σε σχέση με τις ΗΠΑ κατά τα επόμενα λίγα χρόνια.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Bloomberg, ενώ τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή για τις ευρωπαϊκές μετοχές είναι κοντά στα υψηλότερα επίπεδα μετά το 2008, η αποτίμηση τους είναι σχεδόν 16% πιο φθηνή σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές.
«Εάν οι αποτιμήσεις της αγοράς γίνονται λίγο περισσότερο βέβαιες όσον αφορά τις μελλοντικές 12μηνες αποδόσεις, τότε θα ισχυριστούμε με σιγουριά ότι η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά που φαίνεται να απέχει περισσότερο από μια εύκολη αξία σε σχέση τόσο με τις αναπτυγμένες όσο και τις αναδυόμενες αγορές» επεσήμανε ο Hobbs.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης