Τσίπρας: Σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας, μεγάλο πάρτι στην υγεία - Μητσοτάκης: Το μόνο που κάνετε είναι να διχάζετε τους Έλληνες

Τσίπρας: Σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας, μεγάλο πάρτι στην υγεία - Μητσοτάκης: Το μόνο που κάνετε είναι να διχάζετε τους Έλληνες
Μητσοτάκης: Το μόνο που κάνετε είναι να διχάζετε τους Έλληνες - Είστε επικίνδυνοι για την οικονομία και για την ίδια τη δημοκρατία
Σε ένα σκληρό λεκτικό πινγκ πονγκ εξελίχθηκε η σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την υπόθεση Novartis, με την αντιπαράθεση να ξεπερνάει τα όρια της Novartis και να επεκτείνεται στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική και μια πλειάδα άλλων θεμάτων.
Από την αντιπαράθεση δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών με τον Α. Τσίπρα  αναφέρει χαρακτηριστικά  "κ. Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως της υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση", είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ, για να υπογραμμίσει: "Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον τη πολιτική ευθύνη". "Όχι μόνο δεν το πράξατε", τόνισε, "αλλά αντ' αυτού υιοθετήσατε πλήρως τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης".
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για σκευρωρία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα εμφανίζεται σπαρασόμενο.

Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός πως ο κ. Μητοτάκης έβαλε στο κάδρο το θέμα των εκλογών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε να τελειώσετε» τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το προσπαθείτε.
Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα.
Με τον μόνο τρόπο που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στις Δημοκρατίες.
Με εκλογές.
Με μία κάλπη και όχι με δέκα, όπως κάνετε σήμερα".

Τσίπρας: Σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας, μεγάλο πάρτι στο χόρο της υγείας

Με σκωπτικό τρόπο απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τα περί "σκευωρίας", ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.
Σχολίασε ειδικότερα ότι δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης πως τη στιγμή που μιλούσε "εδόθη ένα άλλο ύπουλο χτύπημα της διεθνούς συνωμοσίας του καπιταλισμού" με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Moodys.
"Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει μέχρι αποδείξεως της ενοχής ή μη οποιουδήποτε από τους δικαστές", είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ωστόσο το εξής: "Η απορία μας, που πιστεύω ότι είναι και η απορία των πολιτών που μας παρακολουθούν: Υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει;"
"Άκουσα πολλούς σήμερα στις ομιλίες τους να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο", είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Επισήμανε ότι άκουσε και τον κ. Σαλμά και τις προηγούμενες μέρες αρκετούς πρώην υπουργούς Υγείας και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη που είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.
"Αφού υπάρχει σκάνδαλο πως διάολε έγινε αυτό;
Φύτρωσε; Ήτανε ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοί έφταιξαν για αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;", σημείωσε. "Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει;", συνέχισε.
Για να σχολιάσει, "αφήστε τη ποινική, να δεχθώ εγώ όλα όσα ειπώθηκαν και περί τεκμηρίου αθωότητας και περί ποινικών ευθυνών που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί και είναι φυσικό άλλωστε, αφού βρισκόμαστε στην αρχή της έρευνας.Πολιτική ευθύνη υπάρχει;".
"Όσοι κυβερνάγατε τόσο χρόνια, κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά;", ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας.
"Οι υπηρεσιακοί και οι γιατροί τα έκαναν ή μπορούσαν να τα κάνουν εν αγνοία των κυβερνητικών παραγόντων; Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, συγχωρείται όμως η άγνοια σε αυτή την περίπτωση; Γιατί δεν μιλάμε εδώ για μικροποσά", τόνισε.
Επισήμανε ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δισ. δραχμών, 100 εκατ. ευρώ δηλαδή και σήμερα μιλάμε σε ό,τι αφορά τη Novartis, για μια ζημία του ελληνικού δημοσίου 3 δισ. ευρώ.
"Κ. Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως της υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση", είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ, για να υπογραμμίσει: "Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον τη πολιτική ευθύνη". "Όχι μόνο δεν το πράξατε", τόνισε, "αλλά αντ' αυτού υιοθετήσατε πλήρως τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης".
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι "αυτό έπραξε με παρρησία" ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και ο Κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μιλώντας στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. "Δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους", είπε.
Αντί η αξιωματική αντιπολίτευση και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, "με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών".
Αυτό τόνισε ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι αυτή η στάση προσβάλει τους ίδιους θεσμούς και τη δημοκρατία.
Σημείωσε ότι "το πραγματικό θέμα δεν είναι να κάνουμε εδώ τους δικαστές και να ψάχνουμε πόσο και πως για τον καθένα οι ενδείξεις οδηγούν όντως σε αποδείξεις". "Υπάρχουν δικαστές για να το κάνουν αυτό και θα το κάνουν", σχολίασε, για να τονίσει πως "το πραγματικό θέμα εδώ όμως αφορά το καθεστώς και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα όχι απλά σε ζημία αλλά στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία".
Η εικόνα του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα ήταν: Αδιαφάνεια, διαβλητότητα, εκφυλισμός, αλαζονεία, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Τόνισε ότι "η αλαζονεία αυτή δεν έχει εκφραστεί με πιο χυδαίο τρόπο από ότι στο διαβόητο μότο της μνημονιακής τραγωδίας: «Μαζί τα φάγαμε»".
"Ε, λοιπόν", σημείωσε, "σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί: Δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο,
στη siemens, στον ΟΤΕ, στα δημόσια έργα, στα εξοπλιστικά, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες, στο φάρμακο. Δεν τα φάγαμε μαζί, πως να το κάνουμε".
Στο ερώτημα, συνεπώς, "ποιος τα έφαγε;", ο πρωθυπουργός μίλησε για μια "πολυάριθμη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ελίτ που έστησε επί δεκαετίες τα δίκτυα της εξουσίας της και τους παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών". "Τα ονοματεπώνυμα της, αν ενδιαφέρεστε", σχολίασε, "θα τα βρείτε στις χρυσές λίστες των φορολογικών παραδείσων".
Η εντολή του ελληνικού λαού τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 "ήταν και μια εντολή να αποδώσουμε δικαιοσύνη, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αναδειχτούν οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την μνημονιακή τραγωδία", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Διαβεβαίωσε ότι "δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια". "Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε", τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι "κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί., ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η ελληνική δικαιοσύνη, ούτε και οι μάρτυρες, προστατευόμενοι και μη, που ξαφνικά τους ονομάσατε κουκουλοφόρους".
"Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι θα αποδοθεί", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Κατηγόρησε όσους προχώρησαν σε μηνύσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς για να εμποδίσουν τη δικαστική διερεύνηση, έχουν σχέδιο, θέλουν να εξαιρεθούν οι έντιμοι εισαγγελείς που γνωρίζουν καλά την υπόθεση για να κωλυσιεργήσει η υπόθεση. Δεν θα τους περάσει, δεν θα τα καταφέρουν, η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει, θέλουν-δεν θέλουν".

Μητσοτάκης: Το μόνο που κάνετε είναι να διχάζετε τους Έλληνες - Είστε επικίνδυνοι για την οικονομία και για την ίδια τη δημοκρατία

Στη συνέχεια τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να σπιλώσει τους αντιπάλους της με κατηγορίες που δεν μπορούν να αποδειχθούν.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητοστάκης "το μόνο που ξέρετε είναι να διχάζετε τους Έλληνες.
Όμως σε μία δημοκρατία δεν μπορείτε να τελειώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους.
Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά με εκλογές, με μία κάλπη και όχι με 10 όπως γίνεται σήμερα.
Αλλάξατε τον εκλογικό νομο, αλλάξατε τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού και στήνετε ένα παρακράτος.
Δεν είστε μόνο επικίνδυνοι για την οικονομία αλλά για την ίδια τη δημοκρατία.
Μετατρέπετε την δημόσια τηλεόραση σε εργαλείο απροκάλυπτης κυβερνητικής προπαγάνδας.
Καλλιεργείτε τη συνωμοσιολογία και τη χυδαιότητα στον πολιτικό διαλόγο.
Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου διορίστηκε μία ημέρα μετά τη συνταξιοδότησή της.
Ποια γραμμάτια ξεπληρώνετε;
Δημιουργείτε ένα κλίμα ακατάσχετης συνωμοσιολογίας που προωθεί τη χυδαιότητα στη θέση του πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου
Γιατί εξαιρείτε τον κ. Κουρουμπλή από τη διερεύνηση της υπόθεσης;
Πώς γίνεται ένας νυν υπουργός να υπογράψει ο ίδιος, για τον εαυτό του, ότι παραγράφηκε το δικό του ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας περί την υπηρεσία, και ταυτόχρονα να κατηγορεί άλλους που ήταν υπουργοί πριν 10 χρόνια.

Υπόθεση Novartis

Για την υπόθεση της Novartis o κ. Μητοτσοτάκης τόνισε πως "Έχετε προχωρήσει σε αγωγή κατά της εταιρείας για αποζημίωση;
Τι έχετε κάνει για ένα σκάνδαλο που όπως όλα δείχνουν γνωρίζατε εδώ και ένα χρόνο;
Δεν ρωτώ τι θα κάνετε στο μέλλον αλλά τι έχετε κάνει έως τώρα
Αντί να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του δημοσίου χρησιμοποιείτε την υπόθεση για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους.
Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διαθέτει ενσωατωμένα εργαλεία για τον έλεγχο της απάτης, αλλά παραμένουν ανενεργά με δική σας ευθύνη
Πίσω από τα παραμύθια για το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τη διαφθορά στην υγεία. Υλοποιήστε την Εθνική Στρατηγική που είχε παρουσιαστεί από τον κ. Βορίδη (τότε υπουργό Υγείας) τον Νοέμβριο του 2014.
Εάν υπάρχουν ένοχοι σε αυτήν την αίθουσα είστε εσείς.
Ένοχοι μίας συστηματικής προσπάθειας δολοφονίας χαρακτήρων
Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, μόνο 3 ανώνυμες μαρτυρίες.
Η ίδια η πρότασή σας παραγράφεται, δεν τολμήσατε να ακολουθήσετε τη διαδικασία να ασκήσετε διώξεις
Μας πρωτομιλήσατε για την υπόθεση Novartis εδώ και έναν χρόνο.
Από τότε τι κάνατε γι’ αυτό; Ποιους ελέγχους έχετε ξεκινήσει;
Ποια μέτρα πήρατε κατά της εταιρείας;
Τι κάνατε με το κύκλωμα των γιατρών και τις υπερσυνταγογραφήσεις; Ποιος παραπέμφθηκε;
Ποιος ξηλώθηκε;
Μην τολμήσετε να κλείσετε την Προανακριτική Επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως.
Δικαιοσύνη με κατασκευασμένα κατηγορητήρια δεν υπάρχει σε μια Δημοκρατία.
Οι μάρτυρες πρέπει να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής και κατ’ αντιπαράσταση με τους εγκαλούμενους πολιτικούς".
"Όλα στο φως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οικονομία - Εξωτερική πολιτική

Ο κ. Μητοστάκης αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα της κυβέρνησης στην οικονομία και την εξωτερική πολιιτκή.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης "σας καλώ να δούμε τη μεγάλη εικόνα.
Η σημερινή συζήτηση δεν γίνεται σε έναν χρόνο πολιτικά ουδέτερο.
Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη συγκυρία.
Το κεκτημένο της σταθερότητας στη νοτιοανατολική μεσόγειο βρίσκεται σε αμφισβήτηση.
Η κυβέρνηση πριν από δύο μήνες πανηγύριζε για την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα.
Στην Κύπρο αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα με τα Σκόπια με λανθασμένο τρόπο.
Φθάσατε στο σημείο να χαρακτηρίζετε ως ακροδεξιους τους πολίτες που διαδήλωσαν γιατί απλά δεν σας εμπιστεύονται.
Υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες συγκυρίες η χώρα μας θα μπορούσε να λειτουργεί ως ένας πραγματικός πυλώνας σταθερότητας.
Εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει την αναπτυξιακή τροχιά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Εάν οι Τσίπρας-Καμμένος είχαν την ελάχιστη αίσθηση ευθύνης
Αν η Ελλάδα είχε γίνει μία κανονική χώρα όπως θα μπορούσε να είναι, ήδη, απο το 2015 θα είχε επανακτήσει την αυτονόητη θέση που της αξίζει.
Θα ήταν ένα σημείο αναφοράς, μία χώρα που θα φρόντιζαν όλοι να υπερασπιστούν
Δεν είμαστε μία κανονική χώρα γιατί δεν έχουμε μία κανονική κυβέρνηση.
Αντί όλοι μαζί να κοιτάξουμε πως θα απαντήσουμε στον εμβολισμό μας στα Ίμια έχουμε επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών".

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS