Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η «μεθοδευμένη» αναβάθμιση της Ελλάδος από Moody’s σε B3 παρ΄ ότι non event, αποκαλύπτει το σχέδιο καθαρής εξόδου από τα μνημόνια

Η «μεθοδευμένη» αναβάθμιση της Ελλάδος από Moody’s σε B3 παρ΄ ότι non event, αποκαλύπτει το σχέδιο καθαρής εξόδου από τα μνημόνια
Η Moody's βλέπει καθαρή έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια μηδενίζοντας τις πιθανότητες πιστωτικής γραμμής
H πολιτική αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s κατά 2 κλίμακες από Caa2 σε Β3 και μάλιστα με βιαστικές διαδικασίες – η αξιολόγηση ήταν να ανακοινωθεί 30 Μαρτίου – αποκαλύπτει ένα ευρύτερο σχέδιο που εμφανώς στηρίζει και ο αμερικανικός παράγοντας....το σχέδιο της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.
H Moody’s ανεξαρτήτως εάν πληρώθηκε – κάθε αξιολόγηση πληρώνεται – από την ελληνική κυβέρνηση έστειλε δύο μηνύματα στην αγορά
1)Ότι βλέπει καθαρή έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια μηδενίζοντας τις πιθανότητες πιστωτικής γραμμής
2)Ότι υπάρχει σχέδιο η Ελλάδα να βρίσκεται στην κλίμακα ΒΒ- ή BB όταν θα τελειώσει το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Πάντως το γεγονός ότι η Moody's βιάστηκε να αναβαθμίσει την Ελλάδα και η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε απέδειξε...ότι αποτελεί μέρος ενός πλάνου που έχει προσχεδιαστεί.


Τι κρύβεται πίσω από την αναβάθμιση της Moody’s;

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την βιαστική αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 2 κλίμακες από την Moody’s;
Στις 21 Φεβρουαρίου του 2018 αργά το βράδυ σε μια απρογραμμάτιστη και σίγουρα βιαστική αναβάθμιση – έκπληξη η Moody’s εξέπληξε τους πάντες αλλά όχι και τον Τσίπρα τον έλληνα πρωθυπουργό που έσπευσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του αργά το βράδυ της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου να επικαλεστεί αυτή την θετική εξέλιξη…για την Ελλάδα.
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι η Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα Β3 από Caa2 δηλαδή κατά 2 κλίμακες.
Η αναβάθμιση αυτή θεωρείται και είναι non event καθώς η κλίμακα Β3 είναι χαμηλότερη από την κλίμακα Β στην οποία έχει αναβαθμιστεί η Ελλάδα από την Standard and Poor’s και την Fitch.
Άρα η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s ήταν θετική αλλά non event καθώς οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν ήδη υψηλότερα την Ελλάδα.
Τα 3 βασικά ζητήματα που εγείρονται είναι
1)Γιατί τόσο βιασύνη από την Moody’s;    
2)Τι σηματοδοτεί η αναφορά ότι η Ελλάδα θα πετύχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια;
3)Τι άλλαξε και στις 12 Οκτωβρίου δεν έκανε καμία αξιολόγηση και ξαφνικά η Moody’s εκεί που ήταν συντηρητική και προσεκτική στις αναβαθμίσεις πήρε φόρα;

Οι απαντήσεις

Γιατί επέδειξε τέτοια βιασύνη η Moody’s και αναβάθμισε νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία την Ελλάδα;
Η Moody’s είχε προγραμματίσει να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία 30 Μαρτίου του 2018.
Η βασική αιτία έχει να κάνει με την προτροπή του αμερικανικού παράγοντα να βοηθηθεί η Ελλάδα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Έτσι εξηγείται και η αναφορά για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι η Moody’s αλλά και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης θέλουν την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- ή ΒΒ ή με όρους Moody’s Βa3 ή Ba2 δηλαδή 2 ή 3 κλίμακες ακόμη αναβάθμιση έως το Καλοκαίρι του 2018 πριν η Ελλάδα ολοκληρώσει το 3ο μνημόνιο.
Είναι προφανές ότι ο αμερικανικός παράγοντας έχει επηρεάσει την Moody’s.
Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι η Moody’s και όλοι οι ξένοι οίκοι δεν επηρεάζονται από πολιτικούς παράγοντες αλλά αυτά είναι ένας μύθος.
Η Moody’s στις 12 Οκτωβρίου του 2017 δεν προέβη ούτε καν σε αξιολόγηση επιβεβαίωσης της βαθμολογίας ενώ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το ελληνικό δημόσιο να πάρει σοβαρές δουλειές καθώς μέχρι τότε… δεν είχε υπάρξει κάποιο deal.
Έρχεται η Moody’s βεβιασμένα και δηλώνει αισιόδοξη όταν ελάχιστο διάστημα νωρίτερα ούτε καν εξέδωσε αξιολόγηση.
Είναι προφανές ότι δεν πιστεύουμε σενάρια συνωμοσίας αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι η αναβάθμιση από την Moody’s μπορεί να θεωρείται non event αλλά από την άλλη ο χρόνος της αναβάθμισης – επισπεύστηκε άρον – άρον – αποκαλύπτει ένα σχέδιο.
Θέλουν την Ελλάδα με καθαρή έξοδο από το μνημόνιο και αυτός ο σχεδιασμός αποκαλύπτεται από την Moody’s.
Για να μπορέσει να φθάσει και η Moody’s στην κλίμακα Ba3 ή Ba2 θα έπρεπε να κλείσει η ψαλίδα έναντι των άλλων οίκων αξιολόγησης.
Αυτό συνέβη και η Moody’s είναι αληθές ότι ενταφίασε τα σχέδια για προληπτική γραμμή.
Πλέον το σενάριο της καθαρής εξόδου έχει συντριπτικές πιθανότητες επιβεβαίωσης για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 δια μέσου της δημιουργίας ενός capital buffer 18 με 20 δισεκ. ευρώ.
Υποσημείωση
Ευθέως αναφέρουμε ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s εξυπηρετεί ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο και δεν εντάσσεται απλά σε μια κλασσική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Τι είχε αποκαλύψει το bankingnews στις 15 Φεβρουαρίου του 2018 για το μεγάλο σχέδιο καθαρής εξόδου από τα μνημόνια

Το μεγάλο σχέδιο για την Ελλάδα: Καθαρή έξοδο, επιμήκυνση 15 έτη στο χρέος και 6 δισ για τις τράπεζες από το buffer των 20 δισ

Ενώ η ύπαρξη πιστωτικής γραμμής ή ενός υβριδικού προγράμματος θεωρείται ως η ενδεδειγμένη λύση για την Ελλάδα καθώς ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ατυχήματος, ωστόσο δύο πολύ καλά ενημερωμένες πηγές – η μια σε σημαίνουσα θεσμική θέση – παρουσιάζουν μέσω του bankingnews το μεγάλο σχέδιο για την Ελλάδα το οποίο περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις.

Το μεγάλο σχέδιο

Στο μεγάλο σχέδιο της Ευρώπης για την Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται πιστωτική γραμμή.
Παρ΄ ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν κατακρημνιστεί εσχάτως προκαλώντας μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την πορεία της Ελλάδος, οι ευρωπαίοι, οι ΗΠΑ, ο ESM, η Γερμανία και άλλοι θεσμοί δεν θέλουν νέα πιστωτική γραμμή αλλά καθαρή έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια.
Σε ερώτηση του bankingnews εάν εμπνέουν ανησυχία η επιδείνωση του κλίματος διεθνώς, η ανασφάλεια που προκαλεί η Wall η απάντηση είναι η εξής…με πιθανολόγηση για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια φθάνει το 99,99%.
Οι ευρωπαίοι δεν θέλουν άλλο πρόγραμμα, ούτε πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα, θέλουν το clean exit.
Πως όμως η Ελλάδα θα έχει clean exit εάν δεν έχει εξασφαλίσει εφόδια;
Η απάντηση που λάβαμε είναι η εξής….
Για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει clean exit δηλαδή καθαρή έξοδο από τα μνημόνια προφανώς και χρειάζεται εφόδια που οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Ελλάδα
Ποια είναι αυτά τα εφόδια;

1)Διευθέτηση του χρέους με επιμήκυνση 15 χρόνια.
Τι σημαίνει 15ετή επιμήκυνση, ότι τα ελληνικά ομόλογα μέχρι και 15 χρόνια είναι ασφαλή, οπότε θα πρέπει τα ελληνικά ομόλογα να σημειώσουν ράλι.
Τα 15 χρόνια επιμήκυνση μάλλον θα αποδειχθούν ιμιτασιόν καθώς στο διάστημα της 15ετούς επιμήκυνσης η Ελλάδα θα πληρώνει ανά διαστήματα για το χρέος.
Την τρέχουσα περίοδο σημειώνεται ισχυρή πτώση στα ελληνικά ομόλογα απόρροια περισσότερο της ακραίας υπερβολής που είχε προκληθεί με το ανοδικό ράλι.
Χωρίς παύση τα ομόλογα σημείωσαν ένα ράλι απροσδόκητο από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018.
Αυτό το ράλι δεν έδωσε ευκαιρίες εισόδου, ενώ με αφορμή την Wall και βεβαίως τα λάθη στο 7ετές ελληνικό ομόλογο ξεκίνησε μια καλή διόρθωση…
Το 10ετές έφθασε έως το 4,55% και όσο βρίσκεται στην ζώνη του 4,5 με 5% τόσο θα θεωρείται ευκαιρία για αγορά.
Η πτώση στα ομόλογα της Ελλάδος προσεχώς θα τελειώσει, ωστόσο η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων παγκοσμίως είναι η βασική τάση.
(To ΔΝΤ θα συντάξει DSA έκθεση βιωσιμότητας και ενώ θα καταλήγει ότι παραμένει μη βιώσιμο – θα καταργηθεί το εξαιρετικά μη βιώσιμο – θα αφήνει παράθυρο ότι σε βάθος χρόνου θα μπορούσε με τα μέτρα ελάφρυνσης να βελτιωθεί το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους)

2)Οι οίκοι αξιολόγησης επικουρικά θα έχουν στηρίξει την ελληνική προσπάθεια καθώς στόχος είναι έως τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα να διαθέτει βαθμολογία ΒΒ- ή ΒΒ δηλαδή 2 κλίμακες υψηλότερα από την τρέχουσα.
Η Standard and Poor’s θα επαναξιολογήσει την Ελλάδα 20 Ιουλίου, η Fitch 16 Φεβρουαρίου (θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β ή 1 κλίμακα και εν συνεχεία θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία 10 Αυγούστου).
H Moody’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα 30 Μαρτίου και 21 Σεπτεμβρίου του 2018 και η DBRs 4 Μαίου και 2 Νοεμβρίου του 2018.
Η Ελλάδα θα βγει από το 3ο μνημόνιο έχοντας βαθμολογία από ΒΒ- και υψηλότερη με βάση αυτό το σχεδιασμό.

3)Τα Eurogroup που θα ακολουθήσουν θα επιβεβαιώσουν ότι επιθυμούν για την Ελλάδα καθαρή έξοδο.
Παρά τα ρίσκα στις αγορές, παρ΄ ότι η λογική λέει ότι μια προληπτική πιστωτική γραμμή θα είναι μεγάλη δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα, οι ευρωπαίοι θα στηρίξουν το σχέδιο της καθαρής εξόδου.
Το σχέδιο της καθαρής εξόδου προϋποθέτει να συγκεντρωθεί ένα capital buffer 18 με 20 δισεκ. που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός ασφαλείας.
Το capital buffer θα δημιουργηθεί ως εξής.
+3 δισεκ. από την έκδοση του 7ετούς ομολόγου
+1,5 δισεκ. από την παρελθούσα έκδοση του 5ετούς
+9 με +10 δισεκ. από τον ESM
+3 ή +4 δισεκ. από νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου
(υπάρχουν δύο σκέψεις α) να εκδοθούν ακόμη δύο ομόλογα 3ετές 3 δισεκ. ή ετήσιο έντοκο και 10ετές 3 δισεκ.  β) να εκδοθεί 10ετές με στόχο 4 δισεκ.).
Με το capital buffer αυτό η Ελλάδα θα επιτύχει δύο στόχους
-Να εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι διαθέτει απόθεμα ασφαλείας για να αντιμετωπίσει κρίσεις οπότε οι αγορές και οι επενδυτές θα είναι ήσυχοι
-Να εξασφαλίσει ότι θα διαθέτει ένα ποσό περίπου 6 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες.
Δηλαδή από το capital buffer των 20 δισεκ. να υπάρξει μέριμνα ώστε 6 δισεκ. θα λειτουργήσουν ως απόθεμα ασφαλείας για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

4)Το stress tests των ελληνικών τραπεζών προδιαθέτει ότι θα το περάσουν τον Μάιο του 2018 αλλά το 2019 θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου καθώς θα δοθεί περίοδος χάριτος για το 2019 στα capital plans που θα καταθέσουν στην ΕΚΤ και SSM.
Σε αυτό το σενάριο προφανώς ενισχύεται το σχέδιο για καθαρή έξοδο.
Στην αντίθετη περίπτωση ναρκοθετείται η προσπάθεια καθαρής εξόδου της Ελλάδος από τα μνημόνια γιατί οι ελληνικές τράπεζες εάν έχουν πρόβλημα στο stress tests θα πρέπει να υλοποιήσουν τις ΑΜΚ έως τον Αύγουστο του 2018 να έχουν επιτύχει και εν συνεχεία η Ελλάδα να βγει με το clean exit με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια έχοντας θωρακίσει τις τράπεζες.

5)Ορισμένοι έλληνες – οι ξένοι δεν συμμερίζονται αυτές τις εκτιμήσεις – υποστηρίζουν ότι εάν υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο σχέδιο η διαφορά των ελληνικών από τα πορτογαλικά ομόλογα θα είναι στις 100 μονάδες βάσης.
Ορισμένοι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ με γνώση αγοράς υποστηρίζουν ότι με ένα τέτοιο σχέδιο το ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να βρεθεί στις 1500 μονάδες.
(Το bankingnews δεν συμμερίζεται αυτές τις εκτιμήσεις)

Συμπέρασμα

Το μεγάλο σχέδιο της Ευρώπης είναι καθαρή έξοδος, 15ετής επιμήκυνση στο ελληνικό χρέος, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει ράλι στα ομόλογα και πρόβλεψη στο capital buffer που δημιουργεί η Ελλάδα με ίδια μέσα ύψους έως 20 δισεκ. να συμπεριληφθούν και 6 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες.
Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί…ιδανικό για την Ελλάδα και ο χρόνος – όχι πολύ μακριά – θα αποδείξει εάν θα υλοποιηθεί.….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης