Οικονομία

Χέρι... από την εφορία στις τραπεζικές θυρίδες – Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2018

tags :
Χέρι... από την εφορία στις τραπεζικές θυρίδες – Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2018
«Ριφιφί» από την εφορία στις τραπεζικές θυρίδες με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου – Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2018
Στην βεβαίωση εσόδων ύψους 3,2 δισ. ευρώ ως το τέλος της χρονιάς στοχεύει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2018 με το οποίο προαναγγέλλεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις τραπεζικές θυρίδες για ευκολότερες κατασχέσεις σε φορολογούμενους με χρέη προς το Δημόσιο.
Η ειδική αναφορά που γίνεται για τις τραπεζικές θυρίδες οφειλετών μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει παρά τους 100.000 φορολογικούς ελέγχους που προβλέπει το Σχέδιο Πιτσιλή για κάθε αντικείμενο: από την έκδοση αποδείξεων  και τους ελέγχους στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου μέχρι και σε όσους αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών (πχ AirBnB).

Πιο αναλυτικά από τους στόχους του σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2018 ξεχωρίζουν τα εξής:

-Διενέργεια τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, από το τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης, με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογούμενων και την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως προς την υποβολή δηλώσεων (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., Φ.Ε. Φ.Π.,Φ.Ε.Ν.Π. κ.λπ.) και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους
-Επικαιροποίηση των απαραίτητων εντύπων και οδηγιών για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2017, μέχρι 31/05/2018.
-Επίβλεψη της διαδικασίας αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικρο-οφειλέτες προηγούμενων ετών και αξιολόγησηαποτελεσμάτων, σε τριμηνιαία βάση, με υποβολήσχετικής αναφοράς εντός 15 ημερών από τη λήξητου τριμήνου.
-Υλοποίηση ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων,  μέχρι 31/03/2018.
-Επαρκής συντονισμός ώστε να έχει διενεργηθείμία τουλάχιστον διασταύρωση για την είσπραξηεσόδων από ανασφάλιστα οχήματα, μέχρι 30/09/2018.
-Επαρκής συντονισμός ώστε να δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, μέχρι31/03/2018.
-Εισπράξεις προ επιστροφών φόρων 36,259 δισ. € από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων   (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου ( Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π) τις  Φ.Α.Ε. και   Δ.Ο.Υ.
-Εισπράξεις 2,8 δισ. ευρώ έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης.
-Χαρακτηρισμός 4,5 δισ. ευρώ εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης, εκ των οποίων τα 4,3δισ. ευρώ από την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης.
-Συνολικό ποσό εισπράξεων της Ε.Μ.ΕΙΣ. 645 εκ.  ευρώ από μεγάλους οφειλέτες και από στοχευμένες δράσεις.
-Ποσοστό οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτραείσπραξης της Φορολογικής Διοίκησης, 59% (αφορά οφειλέτες για τους οποίους η Φορολογική Διοίκηση δύναται να λάβει μέτρα).
-Eκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών σε ποσοστό 100% ως προς το πλήθος και το ποσό (για όλα τα φορολογικά αντικείμενα), ώστε στις31/08/2018 να μην υφίστανται εκκρεμείς επιστροφές άνω των 90 ημερών.
-Επανεξέταση της διαδικασίας χαρακτηρισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης καιυποβολή σχετικής πρότασης στον Διοικητή τηςΑ.Α.Δ.Ε., μέχρι 31/03/2018.
-Εισήγηση για την απλοποίηση του νομοθετικού  πλαισίου διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση, μέχρι 31/12/2018.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης