Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 28/2 οι ελληνικές τράπεζες ενημερώνουν την ΕΚΤ για τα stress tests με υποσημείωση ότι τα περνούν – Οι ΑΜΚ το 2019

Στις 28/2 οι ελληνικές τράπεζες ενημερώνουν την ΕΚΤ για τα stress tests με υποσημείωση ότι τα περνούν – Οι ΑΜΚ το 2019
Η Γερμανική πτέρυγα του SSM ζητάει…clean exit stress tests καθαρή έξοδο των τραπεζών από τα stress tests και σχέδια για ΑΜΚ το 2019.
Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 οι ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματίσει να αποστείλουν μεγάλο όγκο στοιχείων στην ΕΚΤ και τον SSM.
Αυτός ο τεράστιος όγκος στοιχείων περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των απαιτούμενων πληροφοριών που είχε ζητήσει η ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες στο stress tests.
Οι τράπεζες απαντάνε σε όλες τις παραδοχές και ειδικά στο δυσμενές σενάριο με core tier 1 στο 6,5% - ή εικάζεται στο 6,5% - και με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν στην ΕΚΤ…περνάνε τα stress tests.
Για να τεθεί απλά οι ελληνικές τράπεζες αξιολογούν τους ισολογισμούς τους και περνάνε τα stress tests δηλαδή η Εθνική αξιολογεί την Εθνική και την περνάει στο stress tests, η Eurobank αξιολογεί την Eurobank και περνάει το stress tests κ.α.
Όμως από την 1η Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου του 2018 οι ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσουν ένα δίμηνο αγώνα δρόμου για να απαντήσουν σε όλες τις νέες παραμέτρους της ΕΚΤ και του SSM.
Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να πέρασαν τις ελληνικές τράπεζες στα stress tests – κάθε τράπεζα δηλώνει ότι περνάει τα stress tests – αλλά ο SSM και η ΕΚΤ θα αναλύσουν με διαφορετικά κριτήρια το δυσμενές σενάριο και θα αμφισβητήσουν πολλές από τις παραδοχές των ελληνικών τραπεζών.
Για 2 μήνες ελληνικές τράπεζες και ΕΚΤ θα ανταλλάσουν στοιχεία θα αμφισβητούνται στοιχεία, θα αναιρούνται στοιχεία, θα επιβεβαιώνονται στοιχεία μέχρι η ΕΚΤ και ο SSM να καταλήξουν τέλη Απριλίου ή στο τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου στο τελικό αποτέλεσμα των stress tests.
Και ενώ η μάχη με τον χρόνο και η μάχη με την αλήθεια έχει ξεκινήσει για τις ελληνικές τράπεζες…στο εσωτερικό του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων για την αναγκαιότητα αυξήσεων κεφαλαίου.
Όπως αποκάλυψε το bankingnews η Nouy του SSM τάσσεται υπέρ των θέσεων του ΔΝΤ ότι απαιτούνται αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες…ενώ οι Γερμανοί του SSM διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα απροβλημάτιστο clean exit μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια με τις τράπεζες, όρθιες….
Οι Γερμανοί του SSM υποστηρίζουν ότι τα capital plans των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να δίνουν την δυνατότητα σε βάθος 2ετίας να υλοποιήσουν ΑΜΚ δηλαδή μέσα στο 2019.
Πολλά θα εξαρτηθούν στο εσωτερικό του SSM ποια τάση θα υπερισχύσει.
Η επικεφαλής του SSM η Nouy ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με το ΔΝΤ και ζητάει αυξήσεις κεφαλαίου μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του 2018…
Η Γερμανική πτέρυγα του SSM ζητάει…clean exit stress tests καθαρή έξοδο των τραπεζών από τα stress tests και σχέδια για ΑΜΚ το 2019.

Συμπέρασμα

Η ύπαρξη δύο στρατοπέδων στον SSM είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί από τις ελληνικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ότι υπερισχύει το σενάριο του clean exit από τα μνημόνια…..
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί έχουν ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι θα ήταν ορθό…οι ΑΜΚ εφόσον χρειαστούν να γίνουν το 2018 πριν η Ελλάδα βγει από τα μνημόνια ώστε…έχοντας θωρακισμένες τράπεζες κεφαλαιακά να έχει η Ελλάδα πιο άνετη έξοδο από τα μνημόνια…
Έχοντας και επιμήκυνση 15 ετών στο χρέος και καθαρές τράπεζες δηλαδή έχοντας υλοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίου εμπροσθοβαρώς…τότε η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από τα μνημόνια έχοντας ισχυρά εφόδια…
Λύση στο χρέος, κεφαλαιοποιημένες τράπεζες και απόθεμα ασφαλείας 20 δισεκ. εκ των οποίων τα 6 δισεκ. θα αφορούν τις τράπεζες για λόγους εγγυήσεων και προστασίας.

Τα τραπεζικά stress tests δεν θα επιβάλλουν… πιστωτική γραμμή – Πως έχει αντιμετωπιστεί ακόμη και το χειρότερο σενάριο

Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών που θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ και τον SSM 4 ή 18 Μαίου του 2018 δεν συνδέονται με την πιστωτική γραμμή.
Το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί ήδη και έχουν εξεταστεί όλα τα ενδεχόμενα στις Βρυξέλλες με βάση ορισμένες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν εξεταστεί δύο σενάρια.
1)Σενάριο πρώτο και πιο δυσμενές, οι τράπεζες στην Ελλάδα – κάποιες εξ αυτών – χρειάζονται νέα κεφάλαια και οι αυξήσεις κεφαλαίου υλοποιούνται άμεσα Ιούνιο με Αύγουστο του 2018.
2)Σενάριο δεύτερο και πιο ελαστικό, οι τράπεζες στην Ελλάδα – συνολικά – περνάνε τα stress tests με την προοπτική ωστόσο να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου

Πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα

Και στα δύο υπό εξέταση σενάρια το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί ως εξής.

Α)Στο δυσμενές σενάριο όπου τράπεζα ή τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια, με ταχύτατες διαδικασίες εντός του διαστήματος Ιουνίου – Αυγούστου του 2018 και όσο υπάρχει το 3ο πρόγραμμα υλοποιούν αυξήσεις κεφαλαίου υπό τον μανδύα, την προστασία των κεφαλαίων που έχουν προνοηθεί στο τρίτο μνημόνιο.
Σε αυτό το δυσμενές σενάριο οι τράπεζες συγκεντρώνουν τα κεφάλαια από τους ιδιώτες επενδυτές και στο χειρότερο σενάριο συνδυάζονται αύξηση κεφαλαίου και Cocos μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές.
Η τράπεζα ή τράπεζες βρίσκουν τα απαραίτητα κεφάλαια και η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο μνημόνιο χωρίς να χρειάζεται πιστωτική γραμμή.

Β)Στο σενάριο όπου όλες οι τράπεζες περνούν τα stress tests αλλά μετατίθενται οι αυξήσεις κεφαλαίου για το 2019 – που αποτελεί και το βασικό σενάριο του bankingnews – πάλι δεν μπορεί να επιβληθεί πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα με τις τράπεζες αντιμετωπίζεται ως εξής.
Από το κεφαλαιακό απόθεμα των 18-20 δισεκ. ευρώ θα υπάρξει μέριμνα ένα ποσό – ίσως 6 δισεκ. – να αφορούν τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως το ελληνικό δημόσιο θα έχει ένα capital buffer ένα κεφαλαιακό απόθεμα συνολικά 18 με 20 δισεκ. που θα λειτουργεί ως μηχανισμός ασφαλείας και θα περιθωριοποιεί την ανάγκη για πιστωτική γραμμή έτσι θα υπάρχει μέριμνα ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν ένα κεφάλαιο τουλάχιστον 6 δισεκ. ώστε όταν υλοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2019…να μην διαθέτουν μηχανισμό προστασίας που όμως θα έχει δημιουργήσει το ελληνικό δημόσιο και όχι μια πιστωτική γραμμή.
Και στις δύο περιπτώσεις η πιστωτική γραμμή μπορεί εύκολα να αποσυνδεθεί από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι το capital buffer που δημιουργεί το ελληνικό δημόσιο έχει μέχρι τώρα 4,5 δισεκ. και σε αυτά θα προστεθούν άλλα 6 δισεκ. από δύο νέες εκδόσεις ομολόγων και 9-10 δισεκ. από κεφάλαια που θα εισφέρει ο ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης