Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο αμερικανικό ιππικό και στα στοιχεία του FBI... εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για την υπόθεση της Novartis

tags :
Στο αμερικανικό ιππικό και στα στοιχεία του FBI... εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για την υπόθεση της Novartis
Στο αμερικανικό ιππικό και στα στοιχεία του FBI... εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για την υπόθεση της Novartis
Στο αμερικανικό ιππικό... και στα στοιχεία του FBI  εναποθέτει τις ελπίδες της για την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis και την απόδοση ευθυνών στα πολιτικά πρόσωπα η κυβερνητική πλειοψηφία.
Κατά την μαραθώνια συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής που έληξε περί τις 4.00 τα ξημερώματα, τα πολιτικά κόμματα επανέλαβαν τις ήδη διατυπωμένες θέσεις τους. Καινούργια στοιχεία που να συνηγορούν στην ενοχοποίηση των 10 πολιτικών προσώπων που παραπέμφθηκαν στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής δεν υπήρξαν από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αντιστοίχως δεν υπήρξαν αποδείξεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για σκευωρία, παρά τις προειδοποιήσεις και τις απειλές από τους Σαμαρά,Μητσοτάκη, Βενιζέλο και Λοβέρδο για Ειδικά Δικαστήρια και λογοδοσία των υπευθύνων.  Ίσως το μόνο νέο στοιχείο που αιφνιδίασε προς το τέλος της διαδικασίας τους βουλευτές της ΝΔ, ήταν οι υπόνοιες από δύο υπουργούς, τους Πάνο Καμμένο και Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι ο πρώην υπουργός και εις εκ των παραπεμπομένων Μάριος Σαλμάς.
Στα πηγαδάκια των βουλευτών και των δημοσιογράφων μάλιστα το θεωρούσαν βέβαιο.
Υπέρ της παραπομπής ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Οι βουλευτές της ΝΔ δεν πήγαν καθόλου στην κάλπη, κάνοντας την δήλωση «Ναι στην προανακριτική». Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταης, πήγαν στις κάλπες αλλά έριξαν δικό τους ψηφοδέλτιο που έγραφε ναι στην προανακριτική με πλήρεις αρμοδιότητες.
Η διαδικασία ξεκίνησε με έντονες αντεγκλήσεις και με αντιπαράθεση μεταξύ των Παπαγγελόπουλου και Γεωργιάδη. Μέχρι αργά το βράδυ οι εντυπώσεις έγερναν προς την πλευρά της αντιπολίτευσης που αμφισβητούσε την επάρκεια των στοιχείων για την παραπομπή των πολιτικών προσώπων.
Το παιχνίδι εξισορρόπησε προς το τέλος της διαδικασίας με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Υγείας Αλέξανδρου Ξανθού. Τον τόνο έδωσαν οι ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που έβαλε το πολιτικό πλαίσιο της της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και από την πλευρά της αντιπολίτευσης οι ιδιαίτερα σκληρές τοποθετήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ και του Αντώνη Σαμαρα από τη ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα εάν, ανεξαρτήτως ανεξαρτήτως της ποινικής πτυχής που θα διερευνήσει η δικαιοσύνη, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της Novartis και  επιτέθηκε στο παλιό πολιτικό σύστημα που οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία. 
Ο κ. Σαμαράς δεν περιορίστηκε στους σκληρούς χαρακτηρισμούς αλλά πιστός στην υπερασπιστική του γραμμή επανέλαβε την κατηγορία περί σκευωρίας και προειδοποίησε ότι ο κ. Τσίπρας και όσοι την ενορχηστρώνουν θα κληθούν να απολογηθούν και ρώτησε εάν όταν θα έλθει η ώρα θα καλυφθεί πίσω από την βουλευτική ασυλία. Κάνοντας την πρώτη του κοινοβουλευτική ομιλία από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός γενίκευσε την επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα - από την διαπραγμάτευση της πρώτης περιόδου, μέχρι το σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να αποδομήσει τη νομική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα βασικά επιχειρήματα των Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου ενώ υποστήριξε ότι το αρνητικό πολιτικό κλίμα έχει συνέπειες στην οικονομία και στην αποθάρρυνση των επενδύσεων. Αν και δέχτηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novatis εντούτοις απέδωσε τις παραπομπές των δέκα πολιτικών στην επιχείρηση της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τους πλειστηριασμούς αλλά και από τους κακούς χειρισμούς και τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης στο Σκοπιανό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα

Ο προβληματισμός ήταν έντονος και στα δύο στρατόπεδα. Στη μεν κυβερνητική πλειοψηφία είναι έντονη η διερώτηση για το αν υπάρχουν ή εάν προκύψουν στην πορεία της υπόθεσης στοιχεία που να «δέσουν» κάποια, εάν όχι όλα τα πολιτικά πρόσωπα.
Εάν δεν προκύψουν στοιχεία τότε η υπόθεση θα γίνει μπούμερανγκ, ήταν η διαπίστωση των περισσοτέρων βουλευτών στο  καφενείο και στο εντευκτήριο της Βουλής.
Ωστόσο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και βουλευτές που θα κληθούν να χειριστούν την υπόθεση διαβεβαίωναν ότι «τώρα μόλις άνοιξε η αυλαία της υπόθεσης. Στην πορεία θα υπάρξουν πολλά νέα στοιχεία που θα δένουν τις κατηγορίες».
Μάλιστα οι γνώστες περιέγραφαν δύο κατηγορίες στοιχείων: εκείνα που θα προκύψουν από τις διασταυρώσεις λογαριασμών γιατρών και άλλων εμπλεκομένων και θα φθάσουν μέχρι τους συνεργάτες των πρώην υπουργών κατά τρόπο όμως που να τους «τελειώνουν πολιτικά και να δικαιώνουν την κυβέρνηση».
Ελπίδες όμως εναποθέτουν στο ότι σε κάποιο σημείο της διαδικασίας θα απελευθερωρούν στοιχεία από το FBI, ηχητικό υλικό και βίντεο που θα ενοχοποιεί ευθέως κάποιους από τους δέκα πολιτικούς. «Υπομονή για μερικές ημέρες», απαντούσαν στις επίμονες ερωτήσεις. Στην κυβέρνηση είναι βέβαιοι ότι σε αυτό τον πρώτο γύρο οι εντυπώσεις έχουν κερδηθεί.
Εκτιμούν ακόμη ότι στα οφέλη μπορεί να συμπεριληφθεί το ρήγμα που άνοιξε στη ΝΔ μεταξύ σαμαρικών και καραμανλικών. Επιπροσθέτως θεωρούν ότι στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ δεν άρεσε καθόλου η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά στην θητεία Παπαγγελόπουλου επί ΝΔ, ούτε στην επίθεση από τον Βαγγέλη Βενιζέλο –τον οποίο συνδέουν με τον Αντώνη Σαμαρά-, περί «δεξιάς συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ».  
Αποδίδουν δε στον φόβο να σπάσει η γραμμή της ηγεσίας, την απόφαση να μην επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν.
Από την πλευρά της η ΝΔ, όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη κοινοβουλευτική αναμέτρηση, θεωρούν ότι κέρδισαν τις εντυπώσεις και ότι η κυβέρνηση διασώζεται από την δίψα της κοινής γνώμης για τιμωρίες πολιτικών.
Ωστόσο και μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ υπάρχει ανησυχία. Εκτιμούν ότι μετά την πλήρη ταύτιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Σαμαρά και Γεωργιάδη, εάν στην πορεία προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία αυτό δεν θα έχει συνέπειες μόνο στον πρόεδρο αλλά συνολικά στο κόμμα και θα επηρρεάσει και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σπύρος Γκουτζάνης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης