Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zaev: Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις - Πιστεύει στη λύση ο Τσίπρας, την θεωρεί καλή εξέλιξη για την Ελλάδα

tags :
Zaev: Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις - Πιστεύει στη λύση ο Τσίπρας, την θεωρεί καλή εξέλιξη για την Ελλάδα
Έπειτα από 25 χρόνια πρέπει να βρούμε λύση, να παραμείνουμε εταίροι με την Ελλάδα με αξιοπρέπεια είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
Την θέση ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ειλικρινής καθώς πιστεύει ότι η λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα είναι καλή εξέλιξη για την Ελλάδα διατύπωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Zaev, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Γερμανία όπου συναντήθηκε με την καγκελάριο Merkel, υποστήριξε ότι τα δυσκολότερα εμπόδια είναι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης καθώς και η εγγύηση ότι η λύση θα είναι οριστική και θα προστατεύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών.
«Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών - αυτό που κάνουμε τώρα - και το πώς θα εγγυηθούμε και στις δύο πλευρές ότι η τελική λύση θα διαρκέσει για πάντα, ότι θα προστατεύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών: αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας» υποστήριξε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ –ΜΠΕ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα η λύση να έχει εξευρεθεί πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Zaev υποστήριξε ότι «έχουμε τις διαφορές μας στο ζήτημα της ονομασίας».
«Υπάρχει πιθανότητα να βρούμε λύση, αλλά μόνο αν οικοδομήσουμε τέτοια εμπιστοσύνη και δώσουμε και τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το τι θα είναι αποδεκτό από τον κόσμο.
Όχι μόνο από τον Ζάεφ και τον Τσίπρα, ή τον Ντιμιτρόφ και τον Κοτζιά» τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Ο Zaev μίλησε χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Ιδρύματος Friedrich Ebert στο Βερολίνο.
«Έπειτα από 25 χρόνια, πρέπει να βρούμε λύση.
Με την ελπίδα ότι θα παραμείνουμε εταίροι με την Ελλάδα με αξιοπρέπεια.
Χωρίς αξιοπρέπεια, δεν γίνεται.
Και το αντίστροφο: Αν καταστρέψουμε την αξιοπρέπεια της Ελλάδας, ή τις προσδοκίες της, δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας.
Με αυτό κατά νου, ξέρω ότι θα βρούμε μια λύση που θα δίνει επαρκείς εγγυήσεις στα δύο έθνη, τις δύο χώρες, και θα δίνει ευκαιρίες για το μέλλον.
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να είναι κανείς αληθινός.
Ο ομόλογός μου στην άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας, είναι ειλικρινής.
Πιστεύει ότι η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι καλή εξέλιξη για τη χώρα του.
Ξέρω ότι η λύση στο θέμα της ονομασίας είναι πολύτιμη για τη χώρα μου.
Αλλά και η περιοχή ασφαλώς θα κερδίσει από την λύση του προβλήματος» τόνισε ο Zoran Zaev.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης